Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шофьорите беснеят за премахването на отстъпката от 25 стотинки на литър гориво

След като снощи изненадващо депутатите не удължиха отстъпката от 25 ст. за литър гориво, сега на ход е данъчната агенция, която трябва да уведоми всички участници на пазара за края на мярката. И така - последният ден, в който ще можем да зареждаме с отстъпка е 31 декември.

От първата минута на новата година ще плащаме горивата по пазарните им цени. Справка от агенцията по приходите показва, че до момента тази мярка е струвала на бюджета общо 183 милиона лева.

От Асоциацията на търговците на горива споделят, че краят на мярката значително ще облекчи обработването на документацията им. И се надяват горивата да продължат да поевтиняват, за да не се усети липсващата отстъпка твърде много по джоба ни. Всъщност, от изказване на икономическия министър в четвъртък стана ясно, че отстъпката ще остане в сила до 31 януари. Но в петък депутатите гласуваха против текстовете, които можеха да позволят това да се случи. Така, оттук нататък имаме само седмица, в която бихме поучили отстъпка.

Срещаме Мирослав на бензиностанцията, след като е заредил колата си с отстъпка от 25 стотинки. Не е доволен, че от Нова година ще трябва да плаща редовните цени.

„Продължаваме да караме. Давам ви пример – една майонеза преди няколко месеца беше 1,30 лв., сега е 2,40 лв. Добре дошли в България!”, споделя мъжът в репортажа на Нова телевизия.

Търговците смятат, че цените ще продължат да поевтиняват. Заради това може би няма изобщо да се стигне до нова отстъпка.

„Цените вече са почти навсякъде под 3 лева. Говорим за дизеловото гориво. Бензинът е под 2,60 лв., така че нещата вървят в някаква положителна посока”, каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.

И все пак с институциите се водят разговори да има различна отстъпка, според доходите. Дори да се намери формула, която да удовлетворява всички, прогнозите са, че ще може да се реализира към края на зимата.

„Има идея, доколкото знам, който получава заплата до 1000 лв., да се възползва. Ще е необходимо минимум 2 месеца да се изчистят нещата”, поясни Хаджидимитров.

Днес у нас бензинът се продава за средно 2,65 лв., дизелът за 3,05 лв., а газта за 1,18 лв. Всички цени са без 25-те стотинки отстъпка.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Струва ли си да сме добри?

Източник/ци: Шофьорите беснеят за премахването на отстъпката от 25 стотинки на литър гориво - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!