Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пръснаха 7,5 млн.: Мошениците от „Хелп Карма“ се измъкват без присъди

Измамниците от благотворителната фондация „Хелп Карма“ са напът да се измъкнат абсолютно безнаказано по аферата с фрапиращите злоупотреби с милиони левове от дарители, научи „Уикенд“ от свой източник от прокуратурата.

Повече от 2 години след скандалния репортаж на Би Ти Ви, в който беше разкрито, че над 7,5 млн. лв., събрани от дарения за различни каузи, не са отишли по предназначение, босът на фондацията Константин Кръстев и дясната му ръка Ралица Енева все още са изправени пред съда. Нещо повече – от Софийска градска прокуратура дори не са внесли обвинителен акт срещу наглите бездушници.

От държавното обвинение не дават информация как се движи разследването срещу „Хелп Карма“, но от свой източник „Уикенд“ научи, че до този момент са разпитани над 60 свидетели, сред които и няколко измамени дарители, чиито средства не са били разходвани по предназначение. Показания още преди година е дала и журналистката от Би Ти Ви Мария Цънцарова, която разкри гнусната престъпна схема с дарения. Тя е била сезирана от подведени дарители.

Озадачаващо обаче, срещу управителят на „Хелп Карма“ Константин Кръстев липсват обвинения за документални измами, които лесно могат да бъдат доказани при преглед на множеството неистински документи за фиктивно платени суми за лечения на пациенти в САЩ и в Европа.

Такъв например е случая с болно от левкемия момче, чието лечението е било платено изцяло от здравната каса. Но в сайта на фондацията е записано, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, отново за сметка на НЗОК, но в сайта е отразено, че са платени 25 000 евро, припомня „Уикенд“.

Срещу „Хелп Карма“ липсват и обвинения за неплащане на осигуровки. За да си спестят разходите, от менте фондацията са декларирали, че плащат по 50 000 лева месечно на техническия директор Сланчо Славчев, който обаче реално прибирал 6000 лева заплата, а останалите пари разпределял между останалите служители от IT отдела на „Хелп Карма“. „Експертът“ Славчо е получил и заем от над 70 000 лева от фондацията, уж за да си купи апартамент.

Черната каса за милиони в „Хелп Карма“ е оперирала основно с пари, събирани от наивни дарители. Според данни от разследването, за периода 2019-2020 г., менте благотворителите са прибрали 2,5 млн. лв. за заплати и бонуси. От събраните общо от „Хелп Карма“ 21,2 млн. лв. за дарения, едва 13,7 млн. лв. са отишли по предназначение.

За сметка на лесно доказуемите престъпления, следствения отдел на Софийска градска прокуратура повдигна преди година обвинение за длъжностно присвояване срещу управителя и председател на управителния съвет на „Хелп Карма“ Константин Кръстев. Обвинението обаче може и да не издържи в съда, ако изобщо бъде внесено, признава източник на „Уикенд“ от държавното обвинение.

„По обвинението за длъжностно присвояване от дарения Константин Кръстев ще бъде оневинен поради две причини. Първо няма закон за дарителството и, второ, – Кръстев пледира, че не е отклонил пари, тъй като те са в сметките на „Хелп Карма“, които са запорирани.

Още преди да му бъдат предявени обвинения, той е върнал сумата от 300 000 лева, която през 2019 г. е постъпила по негова сметка от „Хелп Карма“. Адвокатите му пледират, че става въпрос за техническа грешка и че след като парите са възстановени преди образуването на наказателно производство, значи не е налице престъпление“, твърди запознат с безплодното разследване по гнусната афера с отклонени пари от дарения за болни деца.

Сред разпитваните по аферата „Хелп Карма“ е бил и пулмологът проф. Коста Костов, началник на бутафорния медицински съвет на фондацията, който уж се явява гарант, че това, за което се събират пари, е точно и проверено. Проф. Костов, иначе уважаван медик, е чичо на Константин Кръстев. В обясненията си пред прокуратурата, изтъкнатият пулмолог е защитил племенника си, като е обявил, че в много случаи е давал безплатни медицински становища по различни казуси по молба на „Хелп Карма“.

Други разпитани лекари са се отметнали от думите си пред Мария Цънцарова, че не знаели, че са членове на Медицинския съвет на фондацията. Макар и да не са заседавали и давали становища, лекарите били информирани, че ще бъдат търсени за съдействие при възникнали казуси за лечения от „Хелп Карма“.

Данъчната проверка, която е извършена от НАП на Константин Кръстев и Ралица Енева по искане на прокуратурата, не е установила фрапиращи нередности, твърдят запознати с разследването. Засега няма данни дали ревизията на финансовите потоци в „Хелп Карма“ е установила извършени престъпления. 

От фондацията настояват, че са уведомили на сайта си всички дарители, че прибират комисионна от даренията им, за да се издържат. Нямало закон, който да ограничава удържането на такси и комисионни при правене на дарения, настояват скъпо платените адвокати на фондацията.

Така по всяка вероятност аферистите от „Хелп Карма“ дори няма да влязат в съдебна зала за гнусната финансова измама, а ако все пак делото стигне до съда, то шанса Кръстев, Енева и компания да се сдобият с осъдителни присъди, клони към нулата.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: Пръснаха 7,5 млн.: Мошениците от „Хелп Карма“ се измъкват без присъди - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!