Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БНБ изтегля от обращение банкнота от 20 лв. Започнаха големите харчове покрай еврото

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение да извади от обращение банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г.

Те престават да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 година.

Започнаха големите харчове покрай еврото

Със свое постановление служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от БТА. 

Средствата, които са в размер на 10 млн. лева, се осигуряват за финансово обезпечаване на процеса по техническата подготовка за въвеждането на еврото в страната ни, както и на комуникационните дейности, свързани с този процес.

Отпускането им е в контекста на изпълнението на решението на Народното събрание, прието на 27 октомври 2022 г., с което се задължава Министерският съвет, в координация с Българската народна банка, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции за приемане на еврото от 1 януари 2024 г.

За целта следва да се извършат дейности, свързани с предварителната техническа подготовка на страната за гладкото и успешно преминаване от лева към евро, както и за информирането на обществеността за процеса на присъединяване към еврозоната. С днешното постановление изпълнението на тези дейности се обезпечава с финансов ресурс.

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2022 г.

На интернет страницата на Министерството на финансите могат да бъде открити Националния план за въвеждане на еврото, приет от Министерския съвет през май т.г., Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната, както и Презентация за обществените нагласи за въвеждането на еврото в България и ползите от членството на страната ни в еврозоната. 

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Източник/ци: Започнаха големите харчове покрай еврото - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!