Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ТЕСЛА: Орбан пак заби шамар на ЕС - гони гастарбайтерите със скъпи винетки

Правителството на Виктор Орбан използва нетрадиционен метод, с който да намали преминаването на гастарбайтери през територията на Унгария. Поредният шамар от Будапеща към Евросъюза дойде в навечерието на празниците с ръст между 50 и 70 на сто за т.нар. кратки винетки - именно за транзит през Унгария между Източна и Западна Европа. 

Тъй като 10-дневните и месечните винетки масово се използват най-вече от турските гастарбайтери, унгарското правителство е решило драстично да повиши цените им и по този начин да ограничи преминаването им през страната.

Ето какво обявиха на сайта на официалния продавач на електронни винетки за страната:

„Годишната винетка е валидна от 0:00 ч. на 1 януари 2023 г. до 23:59 ч. на 31 януари 2024 г.

Важно е да знаете: цените за по-кратки периоди (10 дни, месечни) ще се повишат значително през 2023 г., като 10-дневните винетки за категория D1 ще струват 44% повече от тази година, а месечната авторизация ще струва 71% повече от тази година. Увеличението на цената на годишните винетки е само около 5%, така че ако минавате през Унгария по-често, трябва да помислите за закупуване на годишна винетка.

Това означава ръст на тези винетки между 5 и 8 евро - съответно за месечната и седмичната.

Ако я закупите през декември, той ще бъде валиден 13 месеца.

Годишната винетка ви дава право да използвате всички платени пътища в Унгария. Годишната регионална винетка е валидна за платените пътища на избран окръг. Можете да закупите няколко регионални винетки за превозно средство”.

Източник/ци: ТЕСЛА: Орбан пак заби шамар на ЕС - гони гастарбайтерите със скъпи винетки - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!