Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отрязаха 900-те лв. облекчения за деца

Облекченията за деца и за доходите от 2023 г. ще остават в размер на 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две деца и 1800 лв. за три и повече деца.

Минималният осигурителен доход остава 710 лв., вероятно до юни

Парламентът не обсъди предложението за вдигане на най-ниските възнаграждения

Осигуровки за доходи до 3400 лв.

Депутатите отхвърлиха предложението работещите родители да ползват облекчение в размер на 900 лв. на дете, като окончателно приеха текстове от проекта за удължаване на държавния бюджет. На бюджетна комисия предложението за увеличение на данъчните облекчения за деца беше подкрепено. Но в пленарната зала на парламента с 93 гласа „за“, 62 „против“ и 50 „въздържал се“ предложението беше отхвърлено.

Не подкрепихме предложението, защото за нас е важно личният данък върху доходите да остане 10%, корпоративният данък да остане 10%, а дефицитът в бюджета да бъде овладян, каза Мартин Димитров от ДБ. Депутатите обаче решиха, че облекчението за деца може да се ползва авансово, като всеки месец дължимият данък върху доходите на един от родителите се намалява с 50 лв. да едно дете, със 100 лв. за две деца и със 150 лв. за три и повече деца.

Депутатите решиха, че и през 2023 г. работещите родители ще могат да намалят годишните си данъци с 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две деца, и 1800 лв. за три и повече деца. А данъчното облекчение за деца с увреждания остава в размер на 1200 лв. Облекчението обаче остава с временен характер и при приемане на бюджета за 2024 г. трябва отново да бъде гласувано от парламента, за да не отпадне.

Депутатите решиха основните параметри от бюджета за 2022 г. да продължат да действат в срок не по-дълъг от три месеца, но ако няма работещ парламент този срок спира да тече. Така  при нови избори старият бюджет може да действа до средата на 2023 г. Минималният осигурителен доход остава 710 лв., а максималният остава 3400 лв.

Народните представители въобще не обсъдиха предложението минималната заплата да стане 50% от средната, тъй като прецениха че е недопустимо при обсъждане на удължаването на бюджета. В резултат определянето на минималната заплата за 2023 г. ще остане в ръцете на служебното правителство.

Заплатите в държавната и общинската администрация също остават без промяна поне до съставяне на редовно правителство и приемане на бюджет за 2023 г.

Депутатите гласуваха и възможност да бъде пуснат нов държавен дълг на международните пазари през 2023 г. Министърът на финансите Росица Велкова обясни, че това е необходимо, той като през март има падеж на облигации и трябва да бъде погасен дълг за 3 млрд. лв.

Умираме и даряваме. Боже, колко сме благотворителни.

Източник/ци: Отрязаха 900-те лв. облекчения за деца - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!