Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Козлодуйски работи: АЕЦ "Козлодуй" подписва с "Уестинхаус" за гориво за V блок. До седмица и с "Фраматом" за VI блок

Значи УТРЕ щели да подписват договор за доставка на нелицензирано гориво!!!
..съобщи ли каква ще е съдбата на отработеното американско и френско ядрено гориво? Къде ще бъде съхранявано след употребата му?
Да се чете. АЕЦ Козлодуй затваря 5ти блок през 2027, а 6ти блок затваря 2029 г.

...предстои Козлодуй да започне да работи на загуба - всичко, което изкарва, ще харчи за купуване на горивото от Уестигхаус.

АЕЦ "Козлодуй" ще подпише договор за доставка на ядрено гориво за V блок с американската "Уестингхаус", съобщи за "24 часа" министърът на енергетиката Росен Христов.

Почти паралелно, седмица по-късно, ще бъде подписан договор да доставка на гориво за VI блок с френската компания "Фраматом". Както "24 часа" е писал, французите имат лиценз за касетите с гориво на руската компания ТВЕЛ, така че те няма нужда да бъде лицензирани. 

 Моделът е чешки, взехме го от тях, казва Христов. И поясни, че за "Темелин" гориво доставят и двете компании.

По-късно от министерството на енергетиката изпратиха съобщение, че договорът между  „АЕЦ Козлодуй” и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната централа ще бъде подписан в четвъртък.

Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 09.11.2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик. 

Подписи под контракта ще сложат Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азиз Даг – управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция".

Източник: "24 часа"

ellie 21 Дек 2022 20:12ч.
Това не може да е истина! Управляват ни генно модифицирани в чужди лаборатории организми, евро без референдум, падане вето Македония без референдум, въоръжаване държава в конфликт без референдум, унищожаване енергетика и тровене с гориво Уестинг-без референдум. Франатом работи по руски лиценз, дали горивото й ще да е по-евтино от руското? Като гледам Веолия, едва ли. Поскъпване ток, вода, парно, храни, бензин. Едно нещо не направиха за Българския Народ. О СТАВ КА! Имаме 2 изхода, или те се махат и деанонсираме всички слючени от тях договори под гриф несекретно, причина "неадекватност", или ние се махаме,.

Духът на времето 21 Дек 2022 22:44ч.
За новия "елит на нацията" това е все едно смяна на бензиностанции. В резултат ще останем със сигурност без ел.енергия, а много вероятно и без държава при много възможен вариант за авария. А този "елит на нацията" ще свърши по-зле и от предишния от ВСВ.

Източник/ци: АЕЦ "Козлодуй" подписва с "Уестинхаус" за гориво за V блок. До седмица и с "Фраматом" за VI блок | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!