Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Пулев: Докато Петков е бил премиер ББР има 2 млн. лв. печалба и 20 млн. за заплати

ББР е отпуснала осем кредита в големи размери, които не кореспондират с основната мисия и функция

Докато Петков е бил премиер ББР има 2 млн. лв. печалба и 20 млн. за заплати.

1 млн. лв. са били платени по консултантски договори, твърди министърът на иновациите и растежа 

Имало е периоди, в които ББР е давала по три, а в други - по четири кредита на месец. 

Банката е генерирала 2 млн. лв. приходи от лихви в сравнение с 22 млн. лв. за разходи за заплати в същия период от време, в което Кирил Петков е бил премиер.

Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на парламентарен контрол в Народното събрание. Твърдението му е отговор на въпрос от Драгомир Стойнев от БСП, който попита какви са мотивите за освобождаването на двама членове от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР).

Преди две седмици Пулев обяви, че "ББР е заложна къща на кликата на Петков и са давали са по четири кредита месечно и че е подал сигнал до прокуратурата.

Днес на въпроса на Стойнев Пулев отвърна, че е имал две основания да уволни членовете на Надзорния съвет на ББР - оперативен колапс и потенциална безстопанственост.

По думите му от назначаването на Кирил Петков за премиер насам, ББР се е управлява неефективно. Министърът на иновациите твърди, че в Българската банка за развитие е имало огромно текучество на кадри, затворили са се различни отдели и новите банкови служители са се назначавали безразборно. 

„ Става въпрос за едно ощетяване на държавата в особено големи размери. Сезирал съм компетентните органи“, призна още министър Пулев.

„Нямах избор, реших да действам. Сигурен съм, че и вие бихте защитили държавния интерес по същия начин“, заяви Пулев в отговор на Стойнев.

Стойнев отново се качи на трибуната, за да уточни въпроса си:

„Притеснително е това, което казахте. Може би аз не разбрах правилно. Не е нормално вие казахте приходите да бъдат 2 млн. лева, а разходите за заплати да бъдат 22 млн. лева. Все пак една банка се издържа от лихви“, каза той.

Пулев му заяви, че не се е объркал

„Искам да направя едно уточнение за 2 млн. приходи от лихви от одобрени кредити, срещу 22 млн. разход само за заплати. Тук говорим за приход, който едва компенсира 10% от разхода за заплати.

„Банката е била на печалба до 2021 г. Най-вероятно и през 2022 година. Тук основният проблем е приносът на новоназначените хора. Не е сложен въпросът, но от къде идват останалите приходи, които да покрият заплатите и останалите разходи. Отговорът не е сложен – те идват от стария кредитен портфейл, който екипът на Петков е наследил. Говорим за 700 кредита, а само една шепа от които са лоши“, каза той.

Надзорният съвет на ББР констатира забавени действия по събиране на вземанията от големи длъжници

Необосновано и нелогично забавени действия спрямо компании-длъжници констатира Надзорният съвет на Българската банка за развитие, съобщиха от кредитната институция. Контролният орган разгледа доклад на Управителния съвет за всички действия по събиране на вземания и защита на интереса на банката по експозиции над 5 млн. лв., които са провизирани над 50%.

ББР е отпуснала осем кредита в големи размери, които не кореспондират с основната мисия и функция на банка за развитие, установи надзорът. Шест от тях се обслужват редовно, нямат просрочия и генерират доход на банката, гласи официалното съобщение.

Съгласно изискания доклад неизрядните големи длъжници със задължения над 50 млн. лв., които са провизирани над 50%, са три – група от компании в сферата на пътното строителство, транспортна фирма и производител на електроинструменти, посочват от ББР. Вероятно фирмата от сферата на пътното строителство е "Роудуей кънстракшън" АД, защото само тя е със с заем над 150 млн. лв. и е в сферата на пътното строителство. Преди няколко години "Роудуей кънстракшън" АД е била продадена на Иван Георгиев – личният адвокат на Румен Гайтански.

Според Надзорния съвет предприетите действия спрямо най-голямата нередовна кредитна експозиция с размер от над 150 млн. лв., която предизвика и най-голям обществен интерес, са непоследователни и неоправдано забавени.

Установените факти са в противовес с публично заявените намерения на служебния министър на икономиката през 2021 г. по отношение на този голям кредит. За периода от 22.06.2021 г. до 18.05.2022 г. (почти година след назначаването на ръководството на ББР от служебния министър на икономиката на 22.06.2021 г. и повече от 5 месеца след встъпване в длъжност на редовното правителство на 13.12.2021 г.) по нея не е предприето никакво действие. Едва на 18 май тази година е взето решение за пристъпване към изпълнение върху търговското предприятие с назначаване на управител на едно от дружествата в групата.

Поемането на управлението е било възможно и на по-ранен етап, така че назначеният от ББР управител по Закона за особените залози (ЗОЗ) да получи пълната информация за състоянието на дружеството. Необходимо е било и да изиска предприемането на активни действия спрямо контрагенти на дружеството за изпълнение на сключени договори за продажба (вземания, заложени в полза на банката).

На този фон, още през май 2022 г., е одобрено частично изписване и завеждане задбалансово на 52 млн. лева от задължението към ББР. Банката е изписала и завела задбалансово приблизително 1/3 от вземането с мотив, че няма разумни очаквания за възстановяване на финансовия актив без да се възложи нова оценка на цялото търговско предприятие на задължените дружества и преди вписването на назначения управител по ЗОЗ, чиято първа задача е била да изиска пълна информация за състоянието на задълженото лице.

В този период няма данни за мерки и насоки от едноличния собственик на капитала за ускоряване на събираемостта на експозицията.

Погасеният дълг след предприемане на действия по събирането до датата на проверката е 0 (нула) лева.

Стратегия и план за действие за излизане от тази кредитна експозиция са одобрени едва на 29.06.2022 г., когато и реално е стартирала работата по оценка на текущото състояние на кредитополучателя и е сключен договор с одиторска компания за анализ на финансовото състояние, правен анализ, изготвяне на бизнес план и оценка на цялото търговско предприятие. През октомври 2022 г. е одобрено предявяване на искове срещу контрагенти на длъжника за заплащане на неустойки поради неизпълнение на задълженията по договори за закупуване на материали за пътното строителство.

Надзорният съвет на ББР си дава сметка, че този вид експозиции изискват максимална оперативност, професионализъм и воля за намиране на решения, а не популизъм, гласи официалното съобщение. НС възложи на Управителния съвет да актуализира стратегиите за изход с конкретни стъпки и мерки за събиране на проблемните вземания в голям размер.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Струва ли си да сме добри?

Баба Ванга: Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!

Източник/ци: Министър Пулев: Докато Петков е бил премиер ББР има 2 млн. лв. печалба и 20 млн. за заплати

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!