Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Бизнес инсайдер": Германската армия разполага с боеприпаси най-много за два дни война

Автор: Тобиас Хаймбах, businessinsider.de

Ако погледнете кадри от войната в Украйна, ще видите отново и отново интензивността, с която се водят боевете. По-специално, артилерията на двете страни обстрелва непрестанно позициите на противниците. Един доклад от лятото показва колко интензивни са боевете. Само четири седмици след като Бундесверът достави Panzerhaubitze 2000 на украинците, въоръжените сили на страната съобщиха, че дулата вече са износени. Непрекъснатият огън има своята цена.

Ако на Германия внезапно ѝ се наложи да се защитава във война, този проблем почти сигурно няма да възникне. Причината: Германия разполага с боеприпаси само за един или два дни война.

US конгресмен: НАТО ще победи Русия за три дни в директен сблъсък

Това се потвърждава от представители на оръжейната индустрия, експерти и политици в областта на отбраната в Бундестага. По този начин Германия изостава значително от своите ангажименти. Според изискванията на НАТО резервите трябва да са с продължителност най-малко 30 дни.

Проблемът е известен от години, като дори обучението и тренировките са пострадали. От известно време войниците се оплакват лошото им ниво. Освен това Германия доставя на Украйна и боеприпаси. Колко са те, можете да проследите на сайта на германското правителство. Наред с други неща, това включва:

167 000 броя боеприпаси за пистолети;

1 592 артилерийски боеприпаси калибър 155 мм;

255 артилерийски боеприпаси Vulcano 155 mm;

30 000 боеприпаси калибър 40 мм.

При недостиг на боеприпаси във време на постоянни доставки (за Украйна), първата мисъл е, че бързо трябва да се поръчат нови. Но това очевидно все още не се случва. Ханс Кристоф Ацподиен, главен изпълнителен директор на Федералната асоциация на германската индустрия за сигурност и отбрана (BDSV), бие тревога пред Business Insider: "Разбира се, тази ситуация няма да се подобри, ако боеприпасите от запасите на Бундесвера бъдат изнасяни, а в същото време не се правят съответните поръчки към индустрията".

Ева Хьогл, комисар на германския Бундестаг по въпросите на въоръжените сили, разказва пред Business Insider колко боеприпаси всъщност липсват: "Само за закупуване на боеприпаси ще са ни необходими допълнителни 20 милиарда евро. В същото време няма достатъчно складове. Това показва, че трябва да се полагат големи усилия в тази посока." Според някои експерти до 2030 г. ще е необходим общ пакет от до 30 милиарда евро. Въпреки това боеприпасите трябва да бъдат платени от текущия бюджет за отбрана, а не от специалния фонд.

Хьогл предупреждава: "За да се обърне тенденцията на липса на боеприпаси са необходими мерки на много нива." Тя име предвид суровините, персонала и инфраструктурата, но също така и процедурите, процесите, структурите, компетенциите и отговорностите. Според нея нещо трябва да се промени, "за да може да се постигне пълна оперативна готовност".

Дори депутати от управляващата коалиция призовават за повече скорост

Именно процедурите и администрацията във въоръжените сили дразнят отбранителната индустрия по отношение на снабдяването с боеприпаси. Представители на индустрията съобщават, че след нахлуването на Русия в Украйна те са предложили да произвеждат по-бързо и повече, например да преминат към трисменен режим на работа в заводите. Досега обаче не са постъпили значителни поръчки. Министерството на отбраната и службата за обществени поръчки на Бундесвера се колебаят.

Членовете на парламента и представителите на промишлеността също предупреждават, че производствените мощности в промишлеността трябва да бъдат запълнени бързо. Поради войната в Украйна, цяла Европа поръчва, а търсенето расте по-бързо, отколкото могат да се разширят производствените обекти. Ако Германия чака твърде дълго, ще се озове на края на опашката с поръчките си.

Колебливите действия на Министерството на отбраната и на службата за обществени поръчки на Бундесвера също предизвикват неразбиране в коалицията. Членове на парламента клатят глава, че въпросът не се придвижва по-бързо. "Трябва най-накрая да ускорим темпото", казва депутат от коалицията.

19 проекта, планирани до края на годината

В крайна сметка, както научи Business Insider,, че до края на годината са планирани 19 проекта, така наречените "25 милиона шаблона". Те ще бъдат използвани за стартиране на проекти за обществени поръчки за Бундесвера. Предстои да бъдат закупени боеприпаси за няколко от тях, включително различни интелигентни и далекобойни гранати за самоходната гаубица 2000, както и 30-милиметрови боеприпаси за бойната машина "Пума".

Бюджетът за закупуване на боеприпаси също трябва да бъде увеличен. Досега за тази цел е заделен един милиард евро, като в момента има предложение тази сума да бъде увеличена с 237 милиона евро, а някои депутати дори говорят за допълнителни 500 милиона евро. Но дори и това е твърде малко, за да се постигне набелязаната от самите тях цел разходите по това перо да нараснат от 20 на 30 милиарда евро до 2030 г.

Източник: businessinsider.de

Източник/ци: "Бизнес инсайдер": Германската армия разполага с боеприпаси най-много за два дни война | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!