Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германски генерал: Новите ни танкове са дефектни

Автор: "Политико"

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт свика спешна среща с генералите си в понеделник, за да обсъдят последната криза, която сполетя германската армия - счупените танкове. 

Извънредната среща се проведе след изтичането на имейл от старши командир до ръководителя на въоръжените сили на Бундесвера, в който той се оплаква от плачевното състояние на бойните машини на пехотата в неговата дивизия.

"Дори и при най-добрата подготовка въпросът за готовността на машините се превъща в игра на лотария", пише генерал-майор Рупрехт фон Бътлър на своя началник, според копие от имейла, цитирано от Der Spiegel през уикенда.

Този месец по време на учение на танкова бригада на Бундесвера за включване в силите за реагиране на НАТО с "висока степен на готовност" всичките 18 модерни германски бойни машини на пехотата се повредиха, пише фон Бътлър.

Танковете, известни като "Пума", претърпяха безброй неизправности - от електронни повреди до "дефекти на оръдията". Войниците трябваше да изоставят един от танковете, след като кабелите му се запалиха.

Пумите са предназначени за придвижване на войски по бойното поле и са оборудвани с различни оръжейни системи, включително 30-милиметрово оръдие, способно (поне на теория) да изстрелва стотици снаряди в минута.

В резултат на проблемите Бундесверът няма друг избор, освен да разчита на предшественика на "Пума". "Мардер" от 70-те години на миналия век е и един от моделите танкове, които Украйна желае да закупи от Германия, но Берлин отказва да продаде.

Основният боен танк на Германия, известен като "Леопард II", също е участвал в неотдавнашните учения и се е представил много по-добре, съобщава генералът. (Германският канцлер Олаф Шолц също блокира прехвърлянето на "Леопард" на Украйна, като се аргументира, че САЩ също са се въздържали да изпратят бойни танкове).

Проблемите с оборудването на Бундесвера не са нови. Всъщност некачественото оборудване на германската армия я превърна в посмешище за НАТО. Въпреки това борбата на армията с най-модерните ѝ танкове подчертава системния характер на проблемите. 

Основният боен танк на Германия "Леопард II" се представи много по-добре по време на последните военни учения | Leon Neal/Getty Images

Измина почти една година, откакто Шолц обяви повратна точка в стратегическата перспектива на Германия, предизвикана от бруталното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна. Като част от германската промяна правителството създаде "специален фонд" на стойност 100 млрд. евро за модернизиране на оборудването на Бундесвера.

Миналата седмица Министерството на отбраната подписа първите договори, включително поръчка за американски изтребители F-35. Доставката на това оборудване ще се осъществи след години.

По-спешният въпрос е дали германската армия може да приведе в изправност оборудването, с което разполага.

Източник: politico.eu

Източник/ци: Германски генерал: Новите ни танкове са дефектни | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!