Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МВР иска да се изчисти от корупцията, но няма желание

Въпреки че призванието и задължението на полицая е да гарантира обществения ред и сигурност, не е рядкост да премине от другата страна на закона. Корупцията в Министерството на вътрешните работи се превърна в масово явление, което в повечето случаи остава безнаказано.

Фрог: Свидетел по досъдебно производство твърди, че Младен Маринов се срещал с Ради Ланеца и получавал по 100 бона месечно срещу протекции

По нищо не личи държавата да полага реални усилия за изчистване на системата от служителите, които вместо да ни пазят, извършват престъпления.

Прокуратурата и МВР се ослушват

Все още няма никакъв резултат от започналото разследване за корупция в полицията след жестоката катастрофа на столичния булевард "Черни връх" през юли, когато загинаха две млади жени. След трагичния инцидент стана ясно, че подсъдимият Георги Семерджиев години наред е извършвал тежки нарушения на пътя, които са оставали ненаказани. Въпреки че шофьорската му книжка е отнета още през 2005 г., той е продължавал да шофира необезпокояван с фалшиви регистрационни номера. В нито един от случаите - цели 6 пъти, когато е бил залавян да управлява автомобила си без документи, не е образувано досъдебно производство от прокуратурата. Освен това само месец преди фаталната катастрофа Семерджиев е хванат да шофира след употреба на наркотици, но по неизвестна и до момента причина не е бил задържан от полицейския патрул.

Всичко това говори за полицейски чадър. В колата си той е разполагал с полицейска палка и синя лампа, а минути след катастрофата звъни на служителка на МВР, която му помага да се укрие. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков потвърди, че полицайката Симона Радева от 1-во РПУ в София е била във връзка с подсъдимия. Според неофициална информация тя разказала, че след катастрофатаполицаи от 4-то Районно управление са отишли до автомивката на Семерджиев, откъдето са взели стълба и са я занесли до апартамента в "Лозенец", където е живеел.

Нищо от това обаче не намери място в делото срещу Георги Семерджиев. Софийската градска прокуратура съобщи, че е отделила материалите в отделно досъдебно производство, което трябва да установи дали е имало полицейски чадър над Семерджиев. Половин година по-късно разследването продължава, но до момента няма повдигнати обвинения срещу служители на МВР. Дори полицайката Симона Радева, която беше уволнена, не е привлечена към наказателна отговорност за помагачество. Разминаха се и полицаите, които са занесли стълбата на Семерджиев, за да влезе в жилището си след катастрофата.

Вътрешното министерство пък се ограничи до дисциплинарни производства и кадрови рокади. По информация на bTV се извършва проверка спрямо 19 младши автоконтрольори, двама полицейски инспектори, седем старши инспектори и двама началници на сектори. Всички те са спирали на пътя Семерджиев преди да стане трагедията. Междувременно през октомври служебният вътрешен министър обяви, че сменя шефовете на 7 столични РПУ-та, защото не са създали необходимата организация на работа, за да не се стига до случая "Семерджиев". 

Изглежда, че със същата безнаказаност ще приключи и

разследването за действията на полицаите спрямо Димитър Любенов,

който през септември с поршето си причини катастрофа на Околовръстното шосе в София, убивайки френски гражданин и ранявайки още двама души. В нощта на инцидента обвиняемият е шофирал под въздействието на алкохол и наркотици. Мъжът заяви пред разследващите, че преди катастрофата бил спрян от полицаи, на които е дал 200 лв. подкуп, за да го придружат като ескорт. Вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че патрул с двама служители на МВР се е движил зад автомобила на Любенов. Те станали свидетели на тежката катастрофа, но веднага са напуснали мястото на местопроизшествието. На тези полицаи все още няма повдигнати обвинения от Софийската градска прокуратура за неизпълнение на служебните им задължения. МВР обяви единствено, че въпросните служители са отстранени от длъжност.

Разследвания на килограм

Въпреки че не се стига до обвинения срещу полицаи, трудно може да се упрекне ГД "Вътрешна сигурност", която разследва корупция в МВР, че стои без работа. Според статистика на вътрешното министерство от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 г. са образувани досъдебни производства срещу 240 полицаи. Образуваните разследвания и изпратените сигнали на компетентните прокуратури през този период са срещу 140 служители от направления "Пътна полиция" и "Охранителна полиция", срещу 37 служители от "Гранична полиция", както и срещу 63-ма служители на "Криминална и икономическа полиция", съобщи министър Демерджиев. Въпросът е защо след такъв голям брой сигнали и досъдебни производства не се стига до обвинения и присъди?

През последния месец вътрешното министерство се похвали също с няколко ареста на свои служители. За подкуп бяха задържани двама полицаи, които са били командировани в Благоевградска област с антикорупционна цел. Задачата им била да се рутират с колегите си, за да се намали корупционният риск. От прокуратурата съобщиха, че на двамата служители на МВР са повдигнати обвинения, след като е установено, че са поискали 500 лв. от шофьори, извършили нарушения. Ден по-късно още трима гранични полицаи бяха арестувани в района на Малко Търново след разработка на дирекция "Вътрешна сигурност". Причината е "нерегламентирана дейност по време на дежурство". Тримата обаче бяха освободени, без прокуратурата да им повдигне обвинения.

На този фон служебният министър се хвали, че МВР бори корупцията в Гранична полиция, която осигурява чадър над каналджиите на нелегални мигранти. "В момента текат вътрешни проверки. Събрали сме всички данни от ДАНС и от нашата вътрешна сигурност за случаи, в които имаме съмнения, че са замесени наши полицаи в трафик на мигранти. Работим по тези мерки и ще бъдат предприети мерки следващите дни", заяви Демерджиев още през септември. Думите му обаче не се потвърдиха с факти и досега няма повдигнати обвинения спрямо тези служители. Вместо това беше сменен шефът на Гранична полиция Деян Моллов.

За кокошка няма прошка

От време на време се хваща и някоя дребна полицейска риба в мрежите на разследващите. Обикновено става дума за полицаи, които са поискали подкуп в размер на 50-100 лв., за да си затворят очите за някое нарушение на пътя. Последно осъден беше столичен катаджия, който беше заснет преди 4 години в центъра на София да иска „почерпка“ от млад шофьор, спрял неправилно на бул. „Васил Левски“. Мъжът паркирал на аварийни светлини за кратко на булеварда, за да си купи сандвич от близък магазин. „Спестил съм ти спиране от движение. Разбираш ли за какво иде реч? Щях да те разкатая. Пиша ти един фиш и трябва да почерпиш. Баща ти щеше да го отнесе яко, мисли бързо к‘во ще черпиш, щот‘ съм ти спестил поне триста лева. Бързичко, че изгаряш“, са записаните реплики на катаджията. В крайна сметка той получи условна присъда от 2 години затвор за подкуп от 50 лева.

За същата сума беше осъден тази година и катаджия от Варна, който поискал парите от шофьор на товарен камион, за да не констатира нарушения, за което получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години с 5 години изпитателен срок. Преди месец пък Софийският районен съд даде 6 месеца затвор на служител в столичното 8-о РПУ за това, че е шофирал пиян и дрогиран. Успех тази година имаше и по дело на Софийската градска прокуратура срещу трима полицаи, откраднали цигари от склад за веществени доказателства. Те бяха осъдени на 10 г. затвор. Тези присъди обаче са на първа инстанция и могат да бъдат обжалвани.

https://www.segabg.com/

Струва ли си да сме добри?

Баба Ванга: Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!

Източник/ци: МВР иска да се изчисти от корупцията, но няма желание | SvobodnoSlovo.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!