Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Тренд": Само 11% от българите могат да спестяват

Социалната криза трябва да бъде приоритет на следващата власт, са 79 на сто

Само 11 процента от българите могат да спестяват. Над 46 на сто от българите или харчат в момента от спестяванията си, или вземат заеми и кредити. Това посочи Димитър Ганев - управител на социологическа агенция "Тренд" по време на форума "Powers Summit" в София, като съобщи данни от национално допитване сред 1004 души, предаде БТА.  

Петдесет и седем процента от българските граждани смятат, че животът в България е бил по-добър преди, посочи Ганев. Той допълни, че само 29 на сто от запитаните смятат, че животът в страната ни ще стане по-добър. Единствената група, която има оптимистични очаквания за страната, е тази между 18 и 29 години. 

Тези, които посочват, че социалната криза трябва да бъде приоритет на следващата власт, са 79 на сто, изтъкна Ганев.  

При степента на удовлетвореност се използват няколко индикатора, уточни управителят на "Тренд". В този случай данните показват, че при индикатора локация на жилището, размер на жилището, дрехи, които се носят, качество на съня, обзавеждане на дома, храна, качество на средата на живот, по-големите дялове са на обща удовлетвореност. 

Единствено там, където негативните опции по-скоро преобладават, са доходите, които имат хората. По този показател 68 процента от запитаните българи не са удовлетворени от доходите, които имат. 70 на сто не чувстват заплаха за физическата си сигурност, а 21 процента чувстват заплаха.  

Във фокуса на дискусията на "Powers Summit 2022 ВЛАСТ, ЧУВАЙ!" са темите здравеопазване, енергетика, План за възстановяване и устойчивост, предприемачество, устойчиво развитие.

Източник/ци: "Тренд": Само 11% от българите могат да спестяват

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!