Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фрог: Свидетел по досъдебно производство твърди, че Младен Маринов се срещал с Ради Ланеца и получавал по 100 бона месечно срещу протекции

“Няколко пъти Живко ми е казвал, че с Младен Маринов се среща лично само Ради Ланеца и че на вътрешния министър Маринов плащат много - 100 хил. лева месечно, за да не бъдат закачани от полицията”. 

Това са показания на свидетел №478 по досъдебно производство №13/2017 по описа на ГДБОП, с които ФрогНюз разполага. 

Признанията за подкуп в грандиозни размери, предназначен за тогавашния шеф на МВР Младен Маринов, сега депутат от ГЕРБ, се съдържат в том 66. Те са дадени във връзка с разследване срещу групата на Радо Ланеца и Веско Паяка, занимаваща се с наркотици. В признанията се разкриват много неща - мащабите на наркобандата, начинът, по който функционир и взаимовръзките между най-високопоставените нейни членове. 

.

От материалите става ясно, че Младен Маринов е държал всеки месец да получава указаната сума. 

“Преди няколко месеца Живко ми се оплака, че има проблеми с вноските към Младен Маринов. Беше се получила ситуация, в която в големия склад на групата бяха свършили кокаинът и хероинът. Ради и Паяка се бавиха с доставките, което доведе до забавяне на вноската от 100 хил. лева месечно, която Ради Ланеца отчиташе на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Живко ми каза, че Ради Ланеца е провел среща с Младен Маринов, на която е поискал отсрочка за месечното отчитане, като му е казал, че се е получило забавяне на доставките с наркотици на групата. А Младен Маринов му казал: Мен не ме интересува имате ли, нямате ли стока - месецът си е месец. Датата ви дойде. Такава е уговорката. Не се променя”. 

.

От показанията на свидетел №478 разбираме, че Ради Ланеца и Веско Паяка държат наркоразпространението в София и страната от години като Ради е “най-главният от всички”. Веско също минава за шеф. Според материалите от досъдебното производство, Живко “работи за Ради и Веско на високо ниво и има директен контакт с тях”. Има неограничен достъп до най-големия склад на групата, защото “е доказал лоялността си”. Живко, твърди се, разполага и с по-малки собствени складове, в които държи наркотик от по-големия склад. Той върти и погребална агенция като работи заедно с жена си. За момчета за всичко в тази агенция се сочат Наско и човек с прякор “Песа”. 

Обичайно Живко пращал Наско и Песа както да носят стоката на клиенти и дилъри, така и да вземат от тях парите. Погребалната агенция, според показанията, се намирала в София на ул. Ангел Кънчев. Живко е споделял, че докато кара с Наско труп в катафалката, му се обаждат клиенти. Тогава те със служебната кола и трупа доставят дрогата до клиента или дилъра. Живко споделял, че това е идеално прикритие, защото “полицията като види трупа се отказва от проверки”. 

Свидетелят определя Наско и Песа не като дилъри, тъй като Живко разполага с други хора за тази дейност:

“Живко има собствени хора в София. В мое присъствие той препращал негови дилъри при клиенти да носят по 20 кг марихуана, по 30 кг хероин, кокаин и от 3 до 5 хил. таблетки екстази”. 

Документът сочи, че групата разполага с всички видове наркотици. 

“Тази престъпна група разполага и с марихуана, която се нарича “амнезия”, “Леймън Хейс”, която в момента е най-добрата в страната и Европа като качество. Живко я продаваше на 7 хил. лв за килограм като в случаите, в които я продаваше на по-малки грамажи, марихуаната вървеше по-скъпо - на цена от около 10 лева за грам. Освен това разполага с лампова трева, която се отглежда в закрити помещения с различни мащаби - от стаи до халета”. 

Според показанията Ради Ланеца през повечето време не е в България, “а ръководи дейността на цялата група от чужбина”. “Ланеца стои в чужбина за по-голяма безопасност и за да не може да бъде пряко свързан с останалите членове на групата, като всичко се прави с цел да избегне присъда и в същото време да развива още повече престъпния си бизнес”. Ланецът, твърди се, има момчета, които се занимават с източване на пари от банкомати на о. Бали.

Делото срещу Ради Ланеца е до под кривата круша. То се намира в съда и няма никакво движение по него. Същевременно никой по досъдебното производство, а впоследствие и в съда, не е викал за разпит Младен Маринов, за да се провери истинността на показанията на основния свидетел. 

Въпреки това много юристи са запознати с въпросния разпит, в който е замесено името на бившия вече вътрешен министър Младен Маринов, който в момента е депутат в Народното събрание и член на вътрешната комисия. 

ФрогНюз

П.П. Представяме само факти. Не твърдим дали са верни или не. Но според юристи показанията, засягащи бившия вътрешен министър Младен Маринов, е трябвало задължително да бъдат проверени, а той разпитан. Така щеше да се знае дали Маринов е наклеветен или става дума за огромна корупция по високите етажи на властта. Това не е направено и съмненията остават. И сега ще започне привикване на журналисти от Фрог нюз от разни органи, които ще настояват да бъде назован източникът на тази информация и документи, а не самият Маринов, който да обясни има ли нещо общо с въпросните хора. Той и от ГЕРБ най-вероятно ще заявят, че понеже е водил неуморна борба с наркотрафика, хора от престъпния свят искат да го натопят. Така се случва от години. Може да има корумпирани дори в ръководството на ЕП, но у нас - никога. Тук са най-чистите управници и политици...

Баба Ванга: Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!

Източник/ци: Само във Фрог: Свидетел по досъдебно производство твърди, че Младен Маринов се срещал с Ради Ланеца и полу...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!