Следвайте "Буднаера" в Телеграм

US експерти: Уроците от Гражданската война в САЩ показват защо Украйна не може да победи

Някои представят този конфликт като игра на морал между доброто и злото, но реалността е по-сложна

Ако сме прави и февруари намери генерал Суровикин пред портите на Киев, трябва трезво да обмислим и честно да обсъдим като нация и съюз степента на нашия ангажимент към Украйна и какви рискове сме готови да приемем за нашата собствена сигурност

Майкъл Гфьолер и Дейвид Х. Ръндел, Сп. "Нюзуик"

По време на порвите години на Гражданската война в Америка, президентът Ейбрахам Линкълн се надява на ограничен конфликт срещу хора, които все още смята за свои сънародници и с които търси помирение. Едва след три години безизходица той се обръща към ген. Юлисис Грант и неговата идея за "безусловна капитулация“, който от своя страна насъсква генерал Уилям Текумсе Шърман да „накара Джорджия да вие“ и да помогне за довеждането на войната до нейния решително насилствен край.

Руският президент Владимир Путин изчака само шест месеца, преди да премине от специална военна операция към пълномащабна война срещу Украйна. Първоначалното нападение на Путин беше ограничено до едва 150 000 войници. Той очакваше бърза победа, последвана от преговори по основните му притеснения: руски контрол над Крим, украински неутралитет и автономия за руското население в Донбас, но сгреши.

Путин не разчиташе на твърдата съпротива на Украйна или на масивната военна и икономическа намеса на Запада. Изправен пред нова ситуация, Путин промени стратегията си. Сега той е на път да насъска собствения си генерал Шърман и да накара Украйна да вие.

Миналия месец Путин даде на генерал Сергей Суровикин общото командване на войната на Русия в Украйна. Суровикин идва от технологично сложните въздушно-космически сили, но се е сражавал на земята в Афганистан, Чечня и Сирия, където му се приписва спасяването на режима на Асад. Суровикин заяви публично, че в Украйна няма да има половинчати мерки. Вместо това той започна методично да унищожава инфраструктурата на Украйна с прецизни ракетни атаки.

Армиите се нуждаят от железопътни линии и докато Шърман систематично разрушава релсите, водещи до Атланта, Суровикин разрушава електрическата мрежа, която захранва украинските железници. Това остави украинските градове студени и мрачни, но Суровикин изглежда се съгласява с Шърман, че „войната е жестокост и не можете да я прецизирате“.

Сега Русия е поставила икономиката си на бойна основа, извика резервите и събра стотици хиляди войници, включително наборници и доброволци. Тази армия е оборудвана с най-усъвършенстваните оръжия на Русия и противно на повечето западни доклади, далеч не е деморализирана.

Украйна, от друга страна, е изчерпала оръжейните си запаси и е напълно зависима от военната подкрепа на Запада, за да продължи войната. Както отбеляза председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили, Украйна е направила всичко възможно.

След като богатата черна почва на Украйна замръзне здраво, ще започне масирана руска атака. Всъщност тя вече започна във важния транспортен възел Бахмут, превърнал се в нещо като украински Вердюн. Очакваме Бахмут да падне и прогнозираме, че без много по-значителна западна подкрепа за украинските сили Русия ще си върне Харков, Херсон и останалата част от Донбас до следващото лято.

Както направи Западът във Виетнам, Афганистан и Ирак, ние се спъваме в друг незадължителен военен ангажимент с отворен край. Украинските войски се обучават в Европа. Западните военни изпълнители вече поддържат украинската военна техника и управляват ракетните системи HIMARS. Действащи американски военни сега са в Украйна, за да наблюдават доставките на оръжие.

Тъй като руската офанзива набира скорост, очакваме силни гласове да призовават за изпращане на все по-модерни оръжия и в крайна сметка ботуши на НАТО на земята, за да защитават Украйна. Тези гласове трябва да бъдат недвусмислено отхвърлени по много причини.

Ето няколко. Поколения западни лидери работиха успешно, за да избегнат пряк военен конфликт със Съветския съюз. Те признаха, че за разлика от Москва, Западът има много малък стратегически интерес от това кой контролира Донецк. Те определено не искаха да рискуват ядрена война за Харков. 

Украйна не е член на НАТО и алиансът няма задължение да я защитава. Нито пък Путин е заплашил член на НАТО, но той даде да се разбере, че всички чуждестранни войски, които влизат в Украйна, ще бъдат третирани като вражески бойци. По този начин изпращането на войски на НАТО в Украйна би превърнало нашата прокси война с Русия в истинска война с най-голямата ядрена сила в света.

Някои представят този конфликт като игра на морал между доброто и злото, но реалността е по-сложна. Украйна не е процъфтяваща демокрация. Това е обедняла, корумпирана, еднопартийна държава с огромна цензура, в която опозиционните вестници и политическите партии са закрити. Преди войната крайнодесните украински националистически групи като полка "Азов" бяха осъдени строго от Конгреса на САЩ. Решителната кампания на Киев срещу руския език е аналогична на канадското правителство, което се опитва да забрани френския в Квебек.

Украински снаряди убиха стотици цивилни в Донбас и има нови съобщения за украински военни престъпления. Истински моралният начин на действие би бил тази война да бъде прекратена с преговори, вместо да се удължат страданията на украинския народ в конфликт, който едва ли ще спечелят, без да рискуват живота на американците. 

И тогава винаги има неочакван обрат на събитията, при който напрежението в един регион се натрупва и излива в друг. Нараства възможността Иран да нанесе превантивен военен удар срещу Израел. Революционният режим в Иран е изправен пред все по-сериозен народен бунт. Ново правителство в Израел е решено да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Иранската ядрена сделка умира, а с нея и всяка надежда за облекчаване на санкциите за пропадащата икономика на Иран. Една война ще обедини населението на Иран в патриотична борба, ще навреди на способността на Израел да удари Иран и ще окаже натиск върху Запада да преговаря за прекратяване на санкциите.

Няма съмнение, че Съединените щати биха били въвлечени във всеки конфликт между Израел и Иран. Това, което ни тревожи, е, че Иран доставя на Русия оръжия за войната в Украйна и Москва може да се почувства длъжна да се притече на помощ на своите съюзници в Техеран.
Този вид ефект на доминото е точно това, което започна Първата световна война. Кой очакваше, че убийството на австрийски ерцхерцог от сръбски анархист в Босна ще доведе до смъртта на хиляди американци във Франция? Нямаме нужда от повторение. 

Може би грешим. Може би няма да има руска зимна офанзива или може би украинските въоръжени сили ще успеят да я спрат. Ако обаче сме прави и февруари намери генерал Суровикин пред портите на Киев, трябва трезво да обмислим и честно да обсъдим като нация и съюз степента на нашия ангажимент към Украйна и какви рискове сме готови да приемем за нашата собствена сигурност. 
----------

*Дейвид Х. Ръндел е бивш посланик в Саудитска Арабия и автор на книгата: "Видение за мираж. Саудитска Арабия на кръстопът".

Посланик Майкъл Гфьолер е бивш политически съветник на Централното командване на САЩ. Служил е 15 години в Източна Европа и бившия Съветски съюз.

Мненията, изразени в тази статия, са собствени на авторите. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: US експерти: Уроците от Гражданската война в САЩ показват защо Украйна не може да победи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!