Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Петър Иванов: Българският генофонд е необратимо увреден

Българският генофонд е страшно увреден. Всеки, който е по-интелигентен и с по-добри умствени качества, е напуснал страната. У нас остават хората със слаба работоспособност, мързеливите и възрастните. Затова Бълагрия си отива. От 17 до 21 човека на час намаляваме. Това разкри пред Lupa.bg директорът на Демографския институт при Българската академия за наука и изкуства акад. Петър Иванов.

Ученият е редактор на забраняваната по времето на комунизма „Антропология на българите” от Стефан Ватев. Книгата е издадена през 1937 г. Авторът е бил преследван за това, че е бил последовател на италианския лекар и криминолог Чезаре Ломброзо. Той е известен с двата си труда „Криминална антропология“, и „Жената – престъпничка и проститутка“. Италианският медик е изследвал хиляди затворници. Установил е, че общото между тях са разперените уши, квадратната и издадена напред брада. На този генотип отговарят голяма част от съвременните политици.

По отношение на антропологията на българина Стефан Ватев различава няколко групи - тракийска, мизийска, одринска, македонска, подбалканска и софийска. Търновската група са с по-широко лице, с по-малки очи, с умерено издадени скули, рядко са руси и с по-нисък ръст. Тракийската - са с удължен череп, с висок ръст и руси коси. Шопите са със закръглени глави, средно издадени скули, високи са, мургавите са рядкост, повечето са руси. Охридската група са със среден ръст и са тъмнокожи. Подбалканска група – с обла глава, висок ръст и са руси.

Според акад. Петър Иванов хората с кафява коса и мургав цвят на кожата са се увеличили с 10%. Синеоките и русокосите драстично са намалели.

Източник/ци: Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Българският генофонд е необратимо увреден - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!