Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПРОВАЛ: ПП няма да предложи кабинет

С ясната идея, че съставянето на кабинет в рамките на 48-ия парламент е почти невъзможно, „Продължаваме промяната“ заедно с „Демократична България“ все пак ще положат усилия в тази посока.

Опитът вероятно ще трае около две седмици, а крайната цел не е точно създаване на правителство на малцинството, а по-скоро приемането на определени законопроекти.

Развоят на събитията в крайна сметка не зависи само от двете партньорски формации, а и от президента Румен Радев, който трябва да връчи втория проучвателен мандат на ПП. Държавният глава коментира през изминалата седмица, че ще даде достатъчно време и на „Продължаваме промяната“, както стори и с ГЕРБ. В неделя той заяви, че мандатът ще бъде връчен след Нова година.

След като преди седмица стана ясно, че Народното събрание (НС) няма да подкрепи проектокабинета на ГЕРБ, ПП демонстративно поеха инициативата за преговори за правителство и номинираха бившия образователен министър академик Николай Денков за премиер, пише „Капитал”.

Формацията изпрати писмо до партиите в парламента, в което настоява за „ясни приоритети и гаранции“ за дневния ред на НС, за да предложи правителство на малцинството с подкрепата на „Демократична България“.

Писмото и списъкът със законопроекти

Именно това писмо се оказва и ключът към намеренията на ПП, които на този етап неофициално твърдят, че едва ли ще предложат състав на правителство за гласуване в парламента.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев казват, че с писмото си опитват да постигнат две цели: едната е да направят възможно и ускорят приемане на определен набор от законопроекти. Другата цел е – ако останалите в НС не подкрепят исканите нормативни актове, ПП и ДБ да имат основание, с което да откажат да номинират кабинет и това им действие да не изглежда като бягство от отговорност.

„Ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля да работят за посочените национални задачи, нека председателите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на вече внесените истински важни законопроекти“, се казва в писмото на втората по големина парламентарна група.

Част от исканията са:

– Да се гласува нов бюджет за следващата година, в който да залегнат увеличение на пенсиите, данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната заплата

– Приемане ветото на президента върху Изборния кодекс, въпреки че в петък правната комисията с мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП го отхвърли.

От ПП настояват и на идеята си да отнемат от президента назначаването на част от шефовете на специалните служби, както и да бъдат гласувани в спешен порядък законите, с които ще се осигури финансиране по Плана за възстановяване за идната година. Част от тези закони са свързани с борбата с корупцията и съдебната реформа.

Двете алтернативи пред ПП и ДБ

Дали исканията на „Продължаваме промяната“ ще се изпълнят? По-скоро не. И от формацията на Кирил Петков и Асен Василев знаят това, най-малкото защото ако в Народното събрание съществуваше консенсус по тези теми, съставянето на правителството не би било проблем.

От партията обаче казват, че пред тях и партньорите им от ДБ има две алтернативи: едната е да съобщят, преди Радев да им връчи мандат, че няма да го изпълнят, а другата – да „покажат“ алтернативен на ГЕРБ състав на правителство, но да не го внесат в пленарната зала.

„Ако поне не покажем, че сме склонни да опитаме да съставим кабинет, веднага ще ни обявят за безотговорни“, казаха пред „Капитал“ от ПП. И продължиха: „Ако пък внесем проект за правителство, нищо чудно да бъде избрано, затова трябва да поставим такива неизпълними цели пред мнозинството в НС, че те сами да се откажат от това да ни подкрепят“, смятат в партията.

На този етап в ПП обмислят и другата възможност: ако стане напълно ясно, че наборът проекти няма да се приеме, изобщо да не предлагат други имена за проектокабинет освен вече излъчения за премиер Николай Денков.

И все пак, ако има кабинет?

В „Продължаваме промяната“ разглеждат и много слабо вероятния вариант, че ако се изпълнят настояванията им и в кратки срокове след Нова година НС гласува проектите, все пак правителство ще трябва да се предложи в парламента.

„Ако са решили да ни саботират – могат и да гласуват проектите, но едва ли. И все пак – ако се изпълнят исканията ни, ще има опит за кабинет от наша страна. Ако бъде избран, ще подаде оставка при първия опит за изнудване от страна на ДПС и ГЕРБ“, казват от ПП.

Партията смята, че все още „при определени обстоятелства“ може да си сътрудничи и с БСП, но „може би не точно под формата на коалиция“. А причината за разрива очаквано е позицията на социалистите по връщането на хартиено отчитане на резултатите от изборите.

Очаква се през настоящата седмица – последна преди Коледа, ПП да опитат да инициират нови срещи между партиите, за да демонстрират търсене на подкрепа.

Както ПП, така и всички останали политически играчи обаче са напълно наясно, че начинанието наистина ще остане в сферата на демонстрациите, защото формациите много скоро (в предизборната кампания) ще трябва да отговарят на въпроса „кой е виновен, че не се състави правителство“.

А как ще протекат срещите, ако изобщо има широкоформатни през предстоящите дни, е ясно от предната седмица. Тогава на разговор в парламента, организиран от ПП, ГЕРБ обявиха, че колкото и добра да е кандидатурата на Николай Денков за премиер, той е „кукла на конци и мостовете към тях са изгорени“. След тези думи първата политическа сила напусна срещата.

От ДПС поставиха въпроса за гражданството на Кирил Петков и попитаха Денков каква е личната му оценка на решението на Конституционния съд, а именно, че Петков в нарушение на основния закон е бил министър. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ попита и за Бойко Рашков и „незаконните арести под негово ръководство“. След това и от ДПС напуснаха срещата.

Избори: през март

Каквито и демонстрации да се правят, почти сигурно е, че те ще останат за началото на януари, и то не само заради Коледа. Основната причина за протакането е, че още през октомври Румен Радев коментира, че ще връчва така мандатите, че евентуални предсрочни избори да не са през януари и февруари.

Така изглежда, че каквото и да се случва в предстоящите няколко седмици, предсрочните избори са почти неизбежни. Още повече заради факта, че както преди дни отхвърленият кандидат за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски допускаше да бъдат номинация и за правителство с третия мандат и подкрепата на ГЕРБ, така впоследствие изключи тази възможност.

През уикенда и неуспелият кандидат за министър на туризма Мартин Захариев каза пред бТВ, че ГЕРБ са събрали „отбор за дълъг мач“, но допусна, че същият състав на кабинет ще бъде предложен след нови избори, а не в рамките на този парламент.

Ситуацията и партийното поведение показват към този момент, че в края на тази година и началото на следващата избирателят ще наблюдава разказа, който се смяташе за вероятен още след изборите: кой е виновен, че страната няма редовно правителство.

Този разказ, разбира се, включва както поставяне на невъзможни условия от партията, за да не бъдат подкрепени, така и симулация на опити за правителство не само с втория, а и с третия проучвателен мандат.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Източник/ци: ПРОВАЛ: ПП няма да предложи кабинет - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!