Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хартиените билети в столичния градски остават в историята. Как ще се пътува?

Нови карти и билети влизат в сила в градския транспорт в София от 1 януари догодина. Хартиените билети спират да се продават на касите на Центъра за градска мобилност, но ще продължат да са в обращение до 1 март, когато ще бъдат демонтирани перфораторите в превозните средства. В този период билети ще могат да се купуват от шофьорите, но на цена 2 лв., вместо 1.60. 

От 1 януари 2023 се въвеждат билети за време, а валидирането на всички превозни документи при всяко пътуване става задължително. Тези билети могат да се зареждат на два вида пластики. На всеки пункт на ЦГМ могат да бъдат заредени 2, 3, 5, 10 билета на тази карта и да бъдат ползвани при необходимост. На пластики могат да бъдат заредени и билети 30+, 60+ или карта за 24 часа или 72 часа. 

С билет 30+ в рамките на 30 минути може да бъдат сменяни неограничен брой превозни средства в София, като в последното и след 30-та минута можете да завършите вашето пътуване до дестинацията. Този билет е на цена 1,60 лв. 

Всички, които ползват дебитни и кредитни карти, смарт устройства - часовници и телефони за таксуване в превозните средства също ще бъдат таксувани по схемата 30+. Това означава, че след първата употреба на вашата банкова карта, в следващите 30 минути, колкото и да се прекачвате, вие няма да бъдете таксувани, обясни пред Българската национална телевизия директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. 

Банковата карта трябва да бъде валидирана във всяко превозно средство.  

Билет 60+ осигурява възможност и на 59-та минута да се качите в превозно средство и да продължите пътуването до края. Цената на този билет е 2,20 лв. 

Част от екипите за контрол на Центъра за градска мобилност ще бъдат оборудвани с боди камери, с които ще се записва работата им през целия ден. Контрольорите ще имат право да снимат проверките, които осъществяват. Очаква се това да намали напрежението при осъществяването на служебните им задължения.

Източник/ци: Хартиените билети в столичния градски остават в историята. Как ще се пътува?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!