Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шойгу обяви висока бойна готовност на Стратегическите ракетни войски – ВИДЕО

Професионализмът, всеотдайността и лоялността към службата на личния състав осигуряват високата готовност на руските Стратегически ракетни войски (РВСН) за изпълнение на задачите, стоящи пред войските, каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в поздравлението си към ракетчиците по случай служебния им празник - Денят на стратегическите ракетни сили.

Денят на стратегическите ракетни сили се отбелязва всяка година на 17 декември. На този ден през 1959 г. с постановление на Министерския съвет на СССР е създадена длъжността главнокомандващ на ракетните войски, сформирани са щабът на РВСН и други органи за военно командване. В момента стратегическите ракетни сили изпълняват задачи по стратегическо ядрено възпиране.

„Благодарение на професионализма на личния състав, неговата всеотдайност, преданост към дълга днес се осигурява високата готовност на РВСН за изпълнение на отговорните задачи, които стоят пред тях“, каза Шойгу в поздравлението на РВСН за Деня на войските.

Ракетчиците бяха поздравени и от руския екипаж на Международната космическа станция. Космонавтите Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Анна Кикина изпратиха видео-поздрав. Вчера главнокомандващият генерал-полковник Сергей Каракаев говори за резултатите от дейността на РВСН през годината и плановете и задачите за 2023 г.

По думите му на РВСН като съставна част на Стратегическите ядрени сили (СЯС) се падат около 60% от задачите по стратегическото възпиране, във връзка с което превъоръжаването на войските с нови ракетни системи ще остане един от приоритетитепрез новата година.

Превъоръжаване

По-конкретно, през 2023 г. се планира да се завърши превъоръжаването на мобилната група на РВСН чрез поставяне на бойно дежурство на още един ракетен полк с наземния мобилен ракетен комплекс "Ярс" в Бологовската дивизия на Тверска област.

Превъоръжаването на мобилните “Ярс” започна с Тейковското ракетно формирование в района на Иваново през 2009 г. Сега ракетните Тейковска, Йошкар-Олинска, Нижнотагиловска, Новосибирска, Иркутска и Барнаулска дивизии са преоборудвани с мобилни комплекси “Ярс.”

Най-новият ракетен комплекс „Авангард“ с хиперзвукова маневрена бойна част заема бойно дежурство – втори полк с „Авангард“ ще застъпи бойно дежурство в събота в Ясненското формирование на РВСН.

Освен това, с превъоръжаването на стратегическите ракетни сили със съвременни ракетни системи, войските получават подобрена автоматизирана система за бойно управление с модулна конструкция на оборудването и оптични системи за предаване на данни. Както обясни командирът, новите системи и средства за комуникация осигуряват висока устойчивост от заглушаванена предаването на заповеди.

Като се вземе предвид изпълнението на плановете за приемане на бойно дежурство, делът на съвременните оръжия към края на 2022 г. е повече от 85%. През лятото на 2022 г. Каракаев обяви, че делът на съвременните оръжия в РВСН е 83%, а до края на годината ще бъде увеличен до 86%.

През следващата година ще започне и разработката на нова мобилна ракетна система с повишена мобилност в сравнение с мобилната наземна ракетна система “Ярс”. Това ще даде възможност за бързо преместване на комплекса и провеждане на изстрелвания от региони в цяла Русия.

"Сармат"

През април тази година нова тежка стационарна междуконтинентална балистична ракета (МКБР) "Сармат" беше успешно изстреляна от държавния изпитателен космодром “Плесецк” в Архангелска област от шахтна пускова установка. Общо през 2023 г. Стратегическите ракетни войски ще извършат осем изстрелвания на различни междуконтинентални балистични ракети, както от космодрума “Плесецк”, така и от 4-и Държавен централен междувидов полигон “Капустин Яр”.

"Сармат" ще замени тежката стратегическа ракета със шахтно базиране РС-20В "Воевода". Ракетчиците от ракетното формирование "Ужур" първи трябва да получат новия комплекс, тъй като той има важна стратегическа позиция и разполага с необходимата инфраструктура за базиране на тежки ракети с течно гориво. За настаняване на "Сармат" се използва инфраструктурата от "Воевода", което значително намалява времето и разходите за разполагане на новия комплекс.

Командващият РВСН уточни, че "Сармат" е в състояние да използва широка гама от различни видове бойна техника, която се основава на технически принципи, които позволяват надеждно преодоляване на всяка система за ПРО сега и за десетилетия напред.

През ноември Владимир Дегтяр, генерален директор и генерален конструктор на Държавния ракетен център “Макеев”, съобщи, че “Сармат” вече е пуснат в масово производство. Както уточни Каракаев, техническите решения, включени в комплекса, позволяват да се експлоатира с гаранция от 25 години, а също така осигуряват производството на ракетата на базата на изключително руска индустрия.

Каракаев отбеляза, че като цяло настоящите темпове на производство на ракетни комплекси напълно отговарят на нуждите на РВСН, а наличните технологични мощности позволяват да се увеличи производството при необходимост.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Шойгу обяви висока бойна готовност на Стратегическите ракетни войски - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!