Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политическа мафия: 1 млрд. лв. изчезнали от сметките на „Булгаргаз“

Дебатите в пленарната зала за избор на правителството „Габровски“ доведоха до ожесточен словесен сблъсък и отправяне на скандални обвинения за корупция в енергетиката.

Бившият премиер Кирил Петков разпалено обяви от парламентарната трибуна, че предложеният за енергиен министър в кабинета „Габровски“ Николай Павлов е бил отстранен от неговия кабинет в началото на годината като шеф на „Булгаргаз“, тъй като ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден чрез подписването на анекс, с който се отказвал от „евтиния азерски газ“, съобщи „Уикенд“.

Вбесен от отправените обвинения, Николай Павлов поиска думата и на свой ред обвини в корупция Кирил Петков и неговия кръг „самопровъзгласили се енергийни експерти“.

Според думите на бившия директор на държавното дружество „Булгаргаз“, той е бил отстранен от поста си, за да може в търговията с газ да се намърдат частни фирми и посредници, прибиращи тлъсти комисионни.

„За няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони от „Булгаргаз“ – дружество, което държеше 95% от пазара на газ и което вкарваше всяка година по 1 милиард лева в икономиката.

След отстраняването ми и махането на Иван Иванов като шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), спуснатото от „Продължаваме промяната“ ново ръководство на „Булгаргаз“ договори азерски газ на 4 пъти по-висока цена от предварително постигнатата.

Надплатени бяха 275 милиона долара –  175 милиона за газа и още 100 милиона долара увеличение на банковата гаранция заради силно завишената цена при доставките на газ“, обяви Николай Павлов от трибуната на Народното събрание.

Според полицейски източник на „Уикенд“, още преди 2 месеца Николай Павлов е бил разпитван в ГДБОП по сигнал за корупционни действия, извършени от неговия наследник на директорския стол в „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

В края на месец януари т.г. правителството на Кирил Петков назначи Йоцов на мястото на отстранения барабар с целия борд на директорите на газовото дружество Николай Павлов.

Още в първия си работен ден Людмил Йоцов продаде на силно занижени цени газ от хранилището в Чирен на частното енергийно дружество „МЕТ“, където е работил допреди да се домогне до шефския пост в държавната „Булгаргаз“.

Според показанията на Николай Павлов, докато Людмил Йоцов е бил начело на държавното газоразпределително дружество, 1 млрд лв. изчезнали от сметката на „Булгаргаз“. С парите бил купуван газ на завишени цени, а от посреднически сделки със синьо гориво частната енергийна компания „МЕТ“ реализирала печалба от над 140 милиона лева.

Според показанията на Николай Павлов, наследникът му в „Булгаргаз“ прекратил еднолично договора с „Газпром“ още на 22 февруари, тоест дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Това му било заповядано лично от тандема Асен Василев – Кирил Петков, твърди енергийният експерт.

narod.bg

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: Политическа мафия: 1 млрд. лв. изчезнали от сметките на „Булгаргаз“ | SvobodnoSlovo.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!