Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ефектът на бумеранга: Предсказват 100 долара за барел петрол

След въвеждането на тавана на цените в Европа и САЩ очакват спад в цените на петрола. Анализаторите обаче прогнозират дефицит. Пазарът вече усеща дисбаланс: предлагането се свива, търсенето, предимно от Китай, расте. Според експертите на най-големите инвестиционни банки суровините няма да поевтинеят, а ще доближат 110 долара за барел.

Самоограничение

Забраната за превоз на руски петрол по море влезе в сила на 5 декември. Освен това ЕС, Г-7 и Австралия се договориха за горна цена от 60 долара за барел. Москва пренасочи вниманието си към Индия, Китай и Турция.

Всъщност започна обратното броене на пълното спиране на доставките на руски енергоносители на Запада. ОПЕК+ е изключително обезпокоена от пряката политическа намеса в пазарните механизми. Освен това, подчертават анализаторите, позицията на Москва е печеливша. По-специално, Русия може да поиска допълнителна премия за суровини за ЕС, включително транзит от други страни.

Европейците се опитват да запълнят дефицита с внос от САЩ, Северна Африка и Близкия изток. Нито един доставчик обаче не е в състояние драстично да увеличи производството за пазара на ЕС.

До 110 на барел

Инициаторите на тавана на цените, изглежда, сами разбират, че няма да успеят. Това "няма да повлияе на цените на акциите", призна Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

„Подобни действия на Г-7, въпреки хитрата логика, ще намалят минимално руските приходи, но ще предизвикат сътресения на световните енергийни пазари“, отбелязва „Нешънъл Интерест“. За Запада това може да доведе до сериозни проблеми. И разбира се, цените на петрола ще растат.

„Голдман Сакс“ изчислява, че един барел ще струва 90 долара през първото тримесечие и 95 долара през второто.

Банката на Америка прогнозира 110 за Брент през втората половина на годината. Много зависи от търсенето в Китай и Индия. Всичко сочи към скока му.

„Санкциите срещу Русия, ниските запаси, отварянето на китайската икономика и готовността на ОПЕК да намали производството, ако търсенето отслабне, ще подкрепят високите цени на енергията“, посочват анализатори от банката в доклада.

На среща на 4 декември страните от ОПЕК+ потвърдиха по-ранно решение за намаляване на производството с два милиона барела на ден. Банката на Америка смята, че през 2023 г. картелът само ще затегне политиката си.

Това напълно отговаря на интересите на Москва и други ключови износители. Каквото не може да се каже за САЩ, Европейския съюз и други вносители. Търговците очакват Индия и Китай да изместят ЕС като най-големи потребители на въглеводороди от Русия.

Пекин наскоро обяви мащабни промени в политиката си за „нулева толерантност“ към коронавируса с облекчени изисквания за тестване и ограничения за пътуване. Това означава, че Китай ще се нуждае от повече гориво. ЕС постоянно изпитва "енергиен глад". Конкуренцията между азиатския и европейския пазар ще се засили и очевидно няма да помогне за намаляване на цените.

"Сенчест флот"

Междувременно в индустрията се говори за разширяване на руския "сенчест флот". Твърди се, че компаниите връщат в експлоатация консервирани танкери, а собствениците на съдовеот ЕС прехвърлят активи на оператори извън Г-7.

Според „Файненшъл Таймс“ износът от Русия се е увеличил през последната седмица, като танкери изнасят 3,5 милиона барела на ден от пристанищата. Към Азия - с 500 хиляди повече (16%). Общата цифра е на шестмесечен връх.

Въпреки това, както подчерта Алексей Чепа, първи заместник-председател на комисията по международни отношения на Държавната дума, Русия не се нуждае от „сенчест флот“. Има достатъчно купувачи.

„Много страни производителки на петрол са под санкции от дълго време, днес това не е голям проблем“, обясни Чепа.

Омекотяване на ефектите

Загубите, разбира се, не могат да бъдат избегнати. Приходите от продажба на суровини започнаха да падат през ноември.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) руският бизнес е получил 15,8 милиарда долара, което е със 700 милиона долара по-малко от октомври.

Според Министерството на финансите през ноември страната е спечелила от нефт и газ 90 милиарда рубли по-малко от планираното. Въпреки това, както подчерта ръководителят на ведомството Антон Силуанов, е преждевременно да се оценява влиянието на ценовите ограничения върху бюджета - Москва ще предприеме ответни мерки.

Както и да е, това, на което ЕС и САЩ разчитаха, няма да се случи. Таванът не е достатъчно нисък.

„Европейските служители говореха за това как ще „уморят руската военна машина от глад“. Всъщност плановиците направиха всичко възможно, за да попречат на Кремъл да намали драстично производството и да срине пазара“, отбелязва „Блумбъртг“.

Отговорът все още не е обявен. Но е ясно, че основните доставки ще бъдат пренасочени към Китай и Индия. А „остатъците“ от азиатската „маса“ може и да отидат при европейците, но вече на раздути цени.

Превод: В. Сергеев

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Източник/ци: Ефектът на бумеранга: Предсказват 100 долара за барел петрол - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!