Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Енергийната криза връща Германия към въглищата

Използването на въглища отново е на дневен ред в Германия, тъй като най-голямата европейска икономика се завръща към "мръсното" гориво, за да се справи с енергийната криза, предаде БТА като се позовава на Ройтерс.

Повече от една трета (36,3 процента) от електрическата енергия, с която е захранвана енергопреносната мрежа на Германия през юли, август и септември, е била генерирана от въглищни електроцентрали в сравнение с 31,9 процента през същия период на 2021 г., според Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

В продължение на дълги години въглищата бяха демонизирани от Партията на Зелените в Германия, която сега участва в правителството с ключови министри. Забраната за използването на въглища трябваше да влезе в сила до 2030 г., но руската инвазия в Украйна и ограничаването на доставките на руски природен газ отново ги "връщат в играта", отбелязва Ройтерс.

Производството на електроенергия посредством въглища се увеличава с 13,3 процента на годишна основа до 42,9 тераватчаса (TWh) през юли, август и септември. През този период общото производство на електрическа енергия достига 118,1 тераватчаса (TWh), с 0,5 процента по-малко в сравнение със същия период на 2021 г., информира Дестатис.

На фона на заплахата от недостиг на природен газ в Германия някои въглищни електроцентрали, които бяха затворени или включени в резерва на страната, отново бяха върнати на енергийния пазар в Европа през тази година. В повечето страни обаче количеството електроенергия, генерирано от въглищни електроцентрали, беше ограничено, отбелязва Ройтерс.

"Само в Германия завръщането към въглищата е по-значително, с 10 тераватчаса (TWh). Това води до увеличаване на производството на електроенергия от въглища в Европейския съюз, което се очаква да се задържи на тези по-високи равнища за известно време", се казва в годишния доклад за пазара на въглища на Международната агенция за енергията (МАЕ).

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Източник/ци: Енергийната криза връща Германия към въглищата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!