Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна обяви извънредна енергийна ситуация

Украинският държавен мрежов оператор "Укренерго" обяви извънредна ситуация след днешните руски ракетни удари на територията на страната.

"Заради руските ракетни удари на 16 декември по обекти от електроенергийната инфраструктура на Украйна - топлоелектрически централи, хидроцентрали и подстанции от магистралната мрежа в Киевска, Харковска и Днепропетровска области, се получи загуба от 50 процента от потреблението на обединената енергийна система. Обявен е режим на системна авария", се казва в официалното съобщение на компанията.

Според Александър Харченко, директор на Центъра за енергийни изследвания, тази ситуация означава, че няма техническа възможност да се осигури електроенергия на около 50% от потребителите, както и на критична инфраструктура.

"Тоест няма начин нито да генерираме повече енергия, нито да я транспортираме", допълни той. 

Украинските власти съобщиха за експлозии в столицата Киев, в южния град Кривой рог и североизточния Харков, както и около Одеса и Виницка област. Харков, северната Сумска област, град Полтава и части от Киев са останали без електричество.

Водоснабдяването в столицата бе прекъснато след новата вълна от руски удари, метрото бе спряно, а метростанциите се използват за бомбоубежища. 

Железопътният оператор на Украйна съобщава, че някои жп линии също са останали без захранване.

Властите в Киев отново призоваха международната общност за помощ.

"Украйна се нуждае от безпрецедентен брой генератори. Става дума за няколко хиляди с различен капацитет. Особено важно е да се осигурят отоплителни уреди на жителите на фронтовите територии и наскоро освободените селища", се казва в изявление на министра на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук.

Междувременно кметът на украинската столица Виталий Кличко предупреди за възможни проблеми с комуникациите в Киев.

"За оперативното управление на града са разгърнати щабове - общоградски и във всеки квартал на Киев за това как да действаме при липса на комуникации. Топлопунктовете работят, всички помпени станции също работят. Може да има проблем с комуникациите, може да изчезне и интернетът", обясни той.

Говорителят на киевската военна администрация Михайло Шаманов пък съобщи, че украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 37 от общо 40 руски ракети, насочени към Киевска област. 

Ракетната атака бе една от най-големите на Русия срещу Украйна от началото на войната, добави Шаманов в телевизионно обръщение. 

Източник: dnes.dir.bg

Украйна свалила 37 от 40 руски ракети около Киев

Източник/ци: Украйна обяви извънредна енергийна ситуация | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!