Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горивата с 1 лв. по-скъпи без рафинерията в Бургас

На всеки три дни един танкер трябва да доставя нефт за рафинерията в Бургас, за да няма дефицит на пазара.

Цените ще бъдат много по-високи, ако трябва да заменим руския нефт

Разходите за транспорт ще нараснат

Турски фирми предлагат бензини и дизел

Горивата за автомобили се поскъпнат с около 1 лв. за литър, ако по една или друга причина рафинерията в Бургас спре работа, обясниха за “Труд News” експерти от пазара в България. Причината за това е, че ще трябва да внасяме бензин и дизел, но цените при съседите са доста по-високи от тези на рафинерията в Бургас. Фирми от Турция вече дават оферти за доставка на горива в България, но на по-високи цени.

От един тон нефт бургаската рафинерия произвежда около 500 кг. бензин, 300 кг. дизел и 150-200 кг. други продукти. На българския пазар може да бъде продадено цялото количество дизел, произвеждано в рафинерията, но само около 5-10 на сто от произвеждания бензин, защото потреблението му е значително по-малко. За другите нефтопродукти също няма пазар в България. Затова за рафинерията е изключително важно да може да изнася произведените бензин и други нефтопродукти, защото в противен случай базите ѝ за съхранение ще се напълнят и ще трябва да спре работа. Ако това стане, ще има дефицит на горива в региона, което ще доведе до още по-голямо покачване на цените им.

По-голямото търсене на дизел е причина за по-високата му цена спрямо бензина. В редица страни от Европа има недостиг на дизел. Голяма част от горивата, които търговци изнасят от България, са за Украйна. Служебното правителство неотдавна разреши нефтопродуктите на рафинерията в Бургас да бъдат изнасяни до 5 март 2023 г. След тази дата ще бъде забранен износът на дизел.

Същевременно в парламента обсъждат законопроекти, с които да бъде забранен износът на бензин и дизел, както и да бъде дадена възможност държавата да поеме контрола над рафинерията, ако например тя откаже да работи заради някакво решение на Москва.

Проблемът е, че няма българин, който може да поеме контрола над рафинерията и бързо да осигури доставки на неруски нефт, категорични са хора от бранша. Доставката на петрол до пристанищния терминал “Росенец”, който не е руски, е изключително сложна задача. На всеки три дни един танкер трябва да докарва нефт в рафинерията, ако има забавяне от няколко дни, може да се стигне до недостиг на пазара, обясниха от бранша. Един от най-големите износители на петрол е Саудитска Арабия. Но ако решим да заменим руския нефт с такъв от Саудитска Арабия, танкерите ще трябва да изминават над 4000 км. За да има доставки на всеки три дни в “Росенец”, само в едната посока трябва да има седем танкера, които пътуват един след друг, обясниха хора от бранша. Трябва да бъде предвиден и рискът танкерите да бъдат забавени някъде по пътя. По-големите разходи за транспорт ще доведат да поскъпване на горивата в страната.

България е договорила дерогация с Европейската комисия и до края на 2024 г. може да ползва руски нефт. След тази дата Европейската комисия иска да спрем да използваме руския нефт.

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Бързото възстановяване на умиращ лекар с тежко безсъние, ревматоиден артрит, атрофичен гастрит, колит, неврастения и ринит

Диабет изчезва за 14 дни

Източник/ци: Горивата с 1 лв. по-скъпи без рафинерията в Бургас - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!