Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Окончателно! Делян Добрев загуби делото ”Кумгейт” срещу Елена Йончева

Елена Йончева не е увредила Делян Добрев, говорейки за скандала ”Кумгейт” в Хасково през 2017 г. Това е окончателното решение на съда по делото за вреди, заведено от човека на Бойко Борисов срещу тогавашния депутат от БСП, а сега евродепутат Елена Йончева.

Софийският градски съд отменя решението на първата инстанция, с която Йончева беше осъдена да плати 7000 лв. обезщетение за 7 от 16-те си изказвания, възприети от Добрев като омерзяващи и обидни, видя "Сега" в съдебните регистри. Актът на градския съд е окончателен., пише "Сега". 

Скандалът "Кумгейт" се разрази покрай разкритията на Йончева, че Добрев е съдействал за назначаването на свои роднини и приятели - т. нар. "дрийм тийм", в община Хасково.

Изказванията на Йончева

Софийският районен съд приема заключение на експертиза по делото, че в резултат от вредоносното деяние, Добрев е получил нарушение във вестибуларната функция, сърдечна аритмия, повишили са се стойностите на артериалното му кръвно налягане, както и са се появили данни за наличие на смесено тревожно депресивно разстройство. Според заключението заболяванията са в резултат от стресогенни социални обстоятелства, които съвпадат като период с изказванията на Йончева. 

На първа инстанция тя беше осъдена да плати обезщетение на Добрев заради твърдения, че "на ключови позиции са назначени бивши партньори... на г-н Добрев във фирми и сдружения, в които е извършвал финансова дейност, работил по европрограми, това са двамата заместник-кметове, ще видим на ключови позиции кум и кума, на финансови позиции роднини и всички те са обвързани с източване, всъщност с разпределение на общински и държавни ресурси... Искам да кажа, че е направена една схема действително за разпределение на общински и държавни средства, която вероятно не е само в Хасково"; 

Тя обяснява още, че моделът "Добрев" се състои от три части. Първата е наглата. Наглата - това е назначаването на вече свои кумец, кум, кума, зет, първа братовчедка, на ключови позиции в общината. Това законът не забранява. Втората част е нарушаване на закона. В общината са назначени хора, първо които не отговарят на изискванията за държавен служител. Тези хора са част от "дрийм тийма" на г-н Добрев. И трето - създадена е група, икономическа групировка в общината, която насочва към 12 определени фирми общински, държавни и европейски средства... 

"Не е проблемът, че има зет, първа братовчедка, няколко кумове, кумци и т.н., а че всички тези хора са били бизнес партньори с г-н Добрев и всъщност през тях, с тяхно съдействие и през въпросния зет, всъщност се източват общински, европейски, държавни средства... Става дума за една голяма, един кръг от фирми, които обслужват нечии интереси, тук трябва да се копае по-дълбоко", казва още Йончева. 

"Големите обществени поръчки за саниране се печелят от определени фирми, свързани с властта. В Хасково например последната поръчка за саниране от юни 2017 г. при участие на 130 фирми, 10 блока от 11 са спечелени от роднинско-приятелския кръг на областния координатор на ГЕРБ, за което имаме документи и сме ги представили в прокуратурата", обявява тя и от парламентарната трибуна. Според нея моделът в община Хасково е модел за това как функционира ГЕРБ и в други общини. 

Съдът: Всеки има право на мнение, било то и отрицателно

Градските съдии Здравка Иванова (председател и докладчик), Цветомира Кордоловска-Дачева и Десислава Чернева обясняват, че не е противоправно да се изказват мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи някого, когато името му се коментира във връзка обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. Според съда мненията и оценките на Йончева не подлежат на проверка за вярност, тъй като те са само коментар на факти, които наистина се са случили. В случая изказванията й не са нито обида, нито клевета. 

"В изказванията не се изнасят или разгласяват позорни, унизителни или накърняващи честта и достойнството на Добрев обстоятелства, по смисъла вложен в закона. Изказванията на Йончева поднасят на публиката гледната точка на коментатора и представляват изводи, коментари, мнения, оценъчни съждения и субективна интерпретация на възприети от нея факти и обстоятелства", пишат съдиите и допълват, че изявленията на Йончева са израз на правото й свободно да изразява собствено становище по определени въпроси от обществено значим интерес. 

Съдът признава, че коментарите на Йончева са негативно натоварени. Но те засягат като цяло политиката на ГЕРБ. "Става въпрос за лична оценка на коментатора по злободневни проблеми, свързани с начини на разпределение или разходване на средства от фондове и програми", продължават магистратите. И напомнят, че както Йончева, така и всеки друг гражданин има право на лично мнение, било то и отрицателно.  

Градският съд приема, че допустимите граници за критика на публичните и особено на политическите фигури, в сравнение с частните лица, са много по-широки. "Изявленията на Йончева, че по искане на областния координатор на ГЕРБ (Добрев, б.а.) са назначени на ключови позиции роднини, кумове, бивши съдружници и съученици, че е извършена безскрупулна и нагла схема за подчиняване на общината на един роднинско-приятелски кръг, че става дума за липса на морал и за проява на пълно безсрамие, по мнение на въззивния състав представляват оценъчни съждение, а не обидни квалификации, тъй като се касае за изразено безспорно негативно мнение по обществени, политически значими въпроси", се казва още в съдебния акт. 

Напомня се и становище на върховния съд по друго дело, че "политиците са приели доброволно една публична роля, която изисква от тях да подлагат на критика поведението и действията на другите политически субекти и държавни органи, като по този начин ги контролират в интерес на обществото, което предполага да са в и по-голяма степен настоятелни, настъпателни и безкомпромисни. Те, от своя страна, съзнателно и неизбежно се излагат на близкото наблюдение и критика на своите политически опоненти, на журналисти и на цялото общество, което налага и да проявяват по-висока степен на толерантност, да са готови да бъдат обект на оценка и критика в по-висока степен от частните лица, включително чрез използване на различни художествени езикови и изразни похвати“. 

Според градските съдии не може да се направи и категоричен извод, че здравословните проблеми на Добрев са се обострили заради изявленията на Йончева, а не заради напрегнатата му работа като политик по принцип.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Струва ли си да сме добри?

Източник/ци: Окончателно! Делян Добрев загуби делото ”Кумгейт” срещу Елена Йончева

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!