Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Решено: 120 хиляди коли със забрана да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

В центъра на София ще има зона, забранена за най-замърсяващите автомобили от 1 декември 2023 г. до края на февруари на следващата година. Това реши Столичният общински съвет с гласовете на ГЕРБ, "Демократична България" и независимият Борис Бонев. Против бяха БСП и "Патриоти за София". По предварителни проучвания ограничението се очаква да обхване около 120 хиляди леки коли. Те са от най-замърсяващата първа екологична група - с бензинов двигател с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелов - преди 2002 г.

Зоната с ниски емисии на вредни вещества във въздуха обхваща историческия център на София и се нарича Малък пръстен. Тя е в карето между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". На всички кръстовища за влизане в Малкия пръстен вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от Годишния технически преглед. На нарушителите ще се налагат глоби, които започват от 50 лева нагоре.

В центъра на София няма нито една поставена измервателна станция за състоянието на въздуха и така няма да се установи дали обективно има ефект от въвеждането на забраната, посочи Бонев. Да се предложат алтернативни начини за придвижване на гражданите, които ще са потърпевши от забраната, да се установи от кои квартали са преобладаващо и там да се подобри градският транспорт, препоръча той.

Общината да постави две измервателни станции в Малкия пръстен, препоръча Марта Георгиева от "Демократична България". Част от нейните предложения за по-ранен график за въвеждане на по-голяма зона с ограничения за замърсяващите коли, както и на забраната за отопление с твърдо гориво в цяла София, бяха приети от вносителите от ГЕРБ. Така вместо от 2030 г., както предлагаше ГЕРБ, въвеждането на забраната ще действа от 1 януари 2029 г. Отхвърлено беше искането на Георгиева и колегите й забраната от 1 декември 2023 г. да важи и за камионите.

С тези промени "Демократична България" се съгласи да подкрепи проекта на ГЕРБ, който не успя да получи одобрение при предишни две гласувания в общинския съвет.

От 1 декември 2025 г. се въвежда и по-голямата нискоемисионна зона. Тя е наречена Голям пръстен и обхваща територията, очертана от бул. "Сливница"-бул."Данаил Николаев"-бул."Ситняково"-бул."Яворов"-ул."Атанас Дуков"-бул."Хенрик Ибсен"-бул."П.Ю.Тодоров"-бул."Иван Гешов"-бул.Константин Величков". От тази дата в това градско пространство ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. и от втора екологична група.

Никакъв ефект няма да има от въвеждането на зоната, прогнозира Михаил Петров от "Патриоти за София". Колегата му Димитър Антов препоръча въвеждането на друг тип ограничение - в едни дни да е забранено на колите с четни регистрационни номера, а в други дни - с нечетни.

ОТ БСП предупредиха, че съседните улици на Малкия пръстен ще се задръстят от замърсяващи коли, което реално не решава проблема със замърсения въздух на града.

Източник: dnevnik.bg

Източник/ци: Решено: 120 хиляди коли със забрана да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г. | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!