Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Лулчев – дрога, палежи, ДДС измами и Гинка Върбакова – как се крадат 50 млн. с трюфели

Преди дни властите в лицето на МВР и прокуратурата съобщиха, че са разкрили организирана престъпна група, която е препирала пари от престъпни средства генерирани от данъчни престъпления с трюфели. Според държавното обвинение за шест месеца са изпрани 50 млн. лева.

Те са били „заработени“ от мнимо бране на трюфели и симулация на търговия с тях. Дължимото ДДС към държавата е 12 млн. лева. Само за юли държавата е била ощетена с около милион лева, съобщават от Апелативна прокуратура в Пловдив. За лидер на групата е посочен 47-годишен мъж от Пазарджик.

Разследване на BIRD разкрива, че това е Иван Георгиев Лулчев. Той стана известен преди десетина години като собственик на оранжерия, в която наемателят Данаил Борисов отглеждал марихуана. Борисов беше осъден за незаконната дейност. Той е имал бизнес отношения с небезизвестната Гинка Върбакова.

Екипът ни работи по казуса на Лулчев повече от 3 години. Вниманието ни беше привлечено от десетките палежи на автомобили и имоти в Пазарджик. Включително и такива, които са собственост на служители в службите за сигурност и обществен ред. Екипът ни изпрати запиване по ЗДОИ до ОД МВР Пазарджик още през 2021, за да установи колко точно са умишлените палежи на територията на областната дирекция.

Така научихме, че за периода от януари 2015 г. до декември 2019 г. на територията на ОДМВР- Пазарджик са регистрирани „93 бр. престъпления по чл. 330 от НК“, тоест 93 умишлени палежи за 5 години и „159 бр. престъпления по чл. 31 от НК“ – тоест пожари по непредпазливост. От януари 2020 г. до края на годината  на годината на територията областната дирекция са регистрирани 19 умишлени палежи и 27 по непредпазливост.

От Областната дирекция тогава не отчитат тенденция за увеличаване на палежите, но не отчитат и разкриваемост на умишлените посегателства. Любопитна подробност е, че при част от случаите с индикации за умишлени палежи от МВР твърдят самозапалване. Според криминалистите на 12 декември 2020 г. дизелов „Форд Куга“ се е самозапалил и е изгорял след късо съединение.

Това е много типична ситуация в горещата декемврийска нощ. Хипотезата на МВР трудно кореспондира с фактите и действителността. Заключението изглежда, като „замитане на случая под килима“ или опит за манипулиране на статистиката.

Докато се срещахме с жертвите на палежите, научихме за функционирането на „схемата с трюфелите“. Тя обаче далеч не е единствената причина да се палят коли и имоти в Пазарджик.

„Схемата с трюфелите“

Въпреки че от прокуратурата твърдят, че „схемата с трюфелите“ е била експлоатирана 2 години, тя вероятно функционира от поне 5.

По документи от България в чужбина са били транспортирани трюфели, а в действителност автомобилите, които уж превозвали гъбите, преминавали през държавна граница без стока, достигали до крайната си дестинация в Прага -Чехия, непосредствено след което се връщали у нас с големи парични суми.

„Печалбата“ била депозирана в „Уникредит Булбанк“ на името на Анастас Петров Учкунов от Пещера. Мъжът според регистъра на bird.bg е свързан с над 60 компании, дължащи вкупом десетки милиони към фиска. Разследващите считат, че с фиктивния износ групата Лулчев е източвала ДДС.

В нарочна пресконференция от Апелативната прокуратура в Пловдив дадоха да се разбере, че групата се е ползвала с чадър от институциите не Пазарджик. Различни пострадали от дейността на групата свидетелстват, че тя се е ползвала с протекции от прокурори от ОП – Пазарджик, бивши и настоящи служители на МВР, ДАНС и други държавни органи.

Като посредник между институциите и групата е сочен бившия директор на РЗБОП Пазарджик Георги Стойчев Грозданов. Последният се оказва повод за незаконното подслушване на следователите Бойко Атанасов и Радиана Абдулова. Разследването срещу тях започва, като ответна мярка заради разследването срещу Георги Грозданов и заместника му Виктор Кожухаров.

С решение 1718/13.10.2003 г. на Окръжен съд – Пазарджик бившата съпруга на Иван Лулчев – Нина Ангелова Лулчева (тогава настояща) е заличена като управител на „Булфрут“ ЕООД с ЕИК 112580868. След прехвърляне на дяловете на дружеството като едноличен собственик и управител е вписан Данаил Павлов Борисов.

През 2005 г. „Булфрут“ ЕООД е идентифицирана от НАП като „рискова“ фирма и е дерегистрирана по ДДС. За сметка на това Данаил Павлов Борисов се явява свързващо лице между Иван Лулчев и Гинка Върбакова.

Кандидат купувачката на ЧЕЗ България прехвърля на Данаил Борисов фирмата „Си Джи груп“.

От своя страна адвокатът на Борисов – Иво Лулчев, братовчед на Иван, изтъква публично близостта си до семейство Върбакови. Подобни на повечето от останалите над 40 компании, които Борисов притежава, „Си Джи Груп“ също е със стотици хиляди дългове към фиска, вероятно натрупани, докато фирмата е собственост на Гинка Върбакова.

До преди раздялата си с Иван Лулчев, бившата му съпруга Нина работи за „Деза Лукс“, собственост на Димитър Георгиев Петров – поредният собственик на над 10 фирми, повечето от които безнадеждно задлъжнели към НАП. Към момента „Деза Лукс“ дължи на НАП 8 323 903,84 лв. Към 2018 г. дружеството също е задлъжняло, но въпреки това прави покупки от Германия, Холандия и Чехия на скъпооценявана стока – трюфели.

В Чехия по документи гъбите са купувани от „Absowin”, “Amazon” и „Сденек Даничек“. После от „Деза Лукс“ декларират, че продават трюфелите екстра качество на „Асемар“. Компанията е собственост на вече споменатия Анастас Учкунов и дължи на НАП 1 806 814,79 лв. по данни към края на септември тази година.

Друг „купувач“ на ароматните гъби е „Телепов транс логистик“. Компанията има задължения към НАП в размер 6 538 603,10 лв. по данни към 30 септември. Собственик на затъналото дружество е Ангел Кирилов Телепов – горд собственик на поне 14 фирми, повечето с главозамайващи задължения. За партньор на Лулчев в твърдяната престъпна дейност свидетели сочат Ивайло Кънев Папазов, който е свързано лице с Данаил Борисов във „Форсис лиз“ и с Атанас Учкунов.

Участници в схемата, чиято самоличност за сега ще скрием, разказват за тесни връзки между Лулчев и икономическа полиция. Интимни партньорки на служители в звеното били осигурявани на таваните в „кухите“ фирми, свързвани с Иван Лулчев. Източниците ни твърдят, че това се случвало без дамите да бъдат ангажирани с каквато и да е трудова дейност.

Източник от Национална агенция по приходите алармира, че техни служители са потърсили съдействие във връзка с казуса на Лулчев от сектор „Икономическа полиция“ в ОД-МВР Пазарджик, на практика такава им е била отказана. Те са опитали да установят има ли в действителност фермата за трюфели, собственост на Иван и Нина Лулчеви. Според участници в схемата, такава ферма просто няма.

Палежите в Пазарджик, никъде между рекета и „ария на ревността“

Екипът ни се срещна десетина от пострадалите в следствие на палежи,  за които като поръчител е заподозрян Иван Лулчев. Жертвите изтъкват различни мотиви за агресията. Някой твърдят, че колите и имотите им са горели като саморазправа, заради накърнени интереси в строителния или друг бизнес. Други обявяват, че палежите им са във връзка с разследвания срещу Лулчев.

Единственият, който застана с лицето си пред камера и разказа, за палежа на колата си и заплахите от Лулчев е Виктор Хавальов – далечен братовчед на Арбен Хавальов. Той от години живее в Дъблин и работи, като автомонтьор. Въпреки, че е завършил национална сигурност в УНСС, отдавна не мисли за кариера в служите. Планира да се върне някога в  България и да отвори свой сервиз.

Хавальов твърди, че Лулчев му подпалил BMW седма серия, после го причакал, докато имал среща с третото лице и му казал, че ще му подпали цялото имущество и ще го съсипе.

Колата му е запалена на 28 май 2020 г., около 03:20. Причината са палежа и заплахите било подозрението на Лулчев, че Хавальов има връзка с Нина Лулчеви, с която по онова време Иван Лулчев е във фактическа раздяла и развод.

От записите, с които bird.bg разполага става явно, че Ангел Пеев е опитал да посредничи за разрешаване на конфликта между Лулчев и Хавальов. Пеев е сред сочените за лидери на незаконната търговия и трафик с културни ценности. От друга страна, Пеев е в дългогодишен конфликт с Георги Грозданов, който пък е сочен за много близък до Лулчев.

Пак от същите записи става ясно, че Данаил Борисов – лицето с оранжерията за марихуана, чиито фирми излизат в схемата с трюфелите, е заподозрян от пострадалите като физически участник палежите. Хавальов също подозира, че Борисов има участие в палежа на неговото BMW.

Bird.bg разполага със записи на разговори с участници от групата на Иван Лулчев. В един такъв от лятото на 2020 г. се коментира, че Данаил е много страхлив, но правел всичко, каквото му кажел Лулчев. Бил му „параван“ в заложната къща, а Лулчев му бил направил 5-6 фирми.

– Той излезе от затвора миналата година януари (2019 г.). Заради марихуаната. Всичко пое, не зная дали знаеш, с Пейо играят. (вероятно Пейо Илиев Тачев, мастит бизнесмен от Пазарджик, спряган като част от подземния свят)

Данаил пое всичко, никой не издаде – 6, 7 човека, заради Иван. После Иван 5-6 години го издържа в затвора. На всяко 15-о число му пращаше по 300 лева.

Отношенията на Лулчев с властта

В друг разговор се заявява, че ръководителят на групата Лулчев е плащал на бившия административен ръководител на районната прокуратура в Пазарджик.

– На Кацаров плаща! Може би и на друг (прокурор), но на Кацаров плаща! Когато хванаха марихуаната, ако не беше Кацаров, нямаше да се спаси той. Толкова пари му даде, за да го отърве…

Потърсихме за коментар прокурор Георги Кацаров, който към момента е обвинител в Окръжна прокуратура Пазарджик. Според медийни публикации, Георги Кацаров подава оставка като административен ръководител на Районната прокуратура в Пазарджик под натиск от Сотир Цацаров. Кацаров е сред най-ревностни защитници на Грозданов и Кожухаров, след задържането им през 2010 г.

Според медийни публикации Кацаров е близък и с осъдения за укриване на данъци бивш кмет на гр. Септември – Марин Рачев. Едно от обвиненията срещу Грозданов през 2010 г. е, че притиска конкурентите на Рачев, за да му осигури предимство на пазара.

Колата на Георги Кацаров е запалена през 2015 г., а няколко месеца по-късно, вече през 2016 г. и тази на прокурор Васка Наскова. За двамата се твърди, че са били в близки отношения. За палежите е задържан и обвинен Иван Грахов – Граха.

Според източници, близки до разследването, има известни съмнения, че той е извършител на палежа и е възможно престъплението да му е “пришито”. Тъй като Грахов очевидно работи като наемник, ако той е извършител, не е ясно и дали е имало поръчител. Впоследствие Грахов е осъден и лежи в затвора, но за друго, далеч по-сериозно престъпление – убийство.

Според една от хипотезите, към палежите на колите на магистратите отношение има Иван Лулчев. Ако кредитираме с доверие думите от хора антуража му за плащания към Кацаров, това означава, че отношенията му с прокурора са били на приливи и отливи и през 2015 – 2016 г. са били в ниска точка.

С палежа на колата на Кацаров започва серия от палежи на коли и имоти в Пазарджик, но обвинителят заяви, че не е информиран по темата.

– Аз не водя статистика, нямам и това право. Колата ми наистина беше запалена и беше намерен извършителя, ако това ви интересува.

– А има ли връзка той с г-н Лулчев, който беше задържан, като организатор на ОПГ?

– От къде да зная има ли връзка, няма ли, аз не съм разследващ орган. Този човек, който ми запали колата в момента е в затвора, изтърпява наказание лишаване от свобода (но за друго престъпление)

– А в какви отношение сте с г-н Лулчев?

– В никакви.

– При нас има записи, в които е артикулирана тезата, че вие сте вземали пари от него.

– А чудесно, давайте ги да ги видим тези записи! Искам да ги чуя!

– А ще коментирате ли тази теза?

– Не естествено! Как!

Екипът ни няма да публикува записите на този етап, като звукови файлове, за да защити самоличността на хората, които разкриват детайли около дейността на Лулчев и свидетелстват за корупция.

Тези записи биха били предоставени на съответните разследващи органи, работещи по казуса “Лулчев”, ако те ги поискат по съответния ред, описан в НПК. 

По ирония на съдбата, разследващ полицай по случая на Хавальов е Таня Кацарова – сестра на същия този екс районен прокурор на Пазарджик Георги Кацаров. Вероятно не е изненада, че казусът му стига до задънена улица.

След палежите на колите на магистратите през 2015 и 2016 г. е опожарена и колата на директора на РПУ-Пазарджик Ненко Годжевъргов. Това е трети знаков палеж за около година, но така и не се разкрива кой и защо е посегнал на возилото му и има ли връзка с другите два палежа.

Преди да оглави районното управление Ненко Годжевъргов е разузнавач в сектор „Криминална полиция“ при РУП-Пазарджик, където има пряко наблюдение върху дейността на Лулчев. После е инспектор в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Пазарджик.

Малко след първите палежи, Лулчев е разследван във връзка със схема за внос и регистрация на крадени коли от Западна Европа и последващ износ към Азия.

През 2018 г. МВР Пазарджик прави реализация, като задържа около 10 крадени луксозни возила, които са с установени собственици, живущи в страни от ЕС. Колите са предимно от Германия, Холандия и Испания. Една от колите е карана от Нина Лулчева. Бившият директор на РЗБОП Пазарджик Георги Грозданов пък е свален от друго противозаконно отнето МПС на 14 февруари 2018 г.

По случая е образувано досъдебно производство 15/2017 г. по описа на закритата вече Специализиран прокуратура. Производството продължава и днес, но в СГП. В друг запис лице от антуража на Лулчев  се коментира, че собственика на заложната къща ползва услугите на Грозданов, като “консултант”.

– Той му плаща на Грозданов, за да му снася информация

Участникът в групата твърди, че никой не обича бившия началник на РЗБОП, но той имал много информация и бил „уши на много хора“. Лулчев бил на месечен „абонамент“ при него.

Във връзка с палежа на автомобила на жена, чиято къща Лулчев искал да купува, той бил предупреден от Грозданов на 23 декември (неизвестна за нас година), че „утре в 2 часа на 24 ще дойдат у вас на обиск.“

Понеже жертвата на палежа имала близък полицай, Лулчев бил задържан по този казус за 24 часа и „смачкан от бой“. В него обаче доказателства не били намерени, а и той не признал нищо. След това осъдил МВР за това задържане.

След тази реализация на канала за крадени коли започват проблемите за тогавашния началник на „Магистрална полиция“ в ОД МВР Пазарджик – Атанас Шиников.

Пред bird.bg той потвърди, че от началото на 2018 г. до момента са подпалени 2 негови автомобила, колата на жената с която живее на семейни начала и колата на брат му, който е гимназиален учител. За капак са подпалени жилището му в Пазарджик и цеха за дограма на баща му. В серия сигнали той обвинява Лулчев за палежите.

Друг, който обвинява за палежи Иван Лулчев е Кирил Маринков – Киро Лозенеца. Дни преди задържането на Лулчев, Маринков посещава Министерството на вътрешните работи, за да свидетелства по схеми, с които, по думите му е свързан Лулчев. Дни след визитата е пребит с тръби пред дома си.

Черепът му е пукнат, а кракът му е строшен на няколко места. Служител на ДАИ от Пазарджик, на когото са запалени 2 автомобила, също подозира, че Лулчев е съпричастен към палежите на имуществото му.

Потърсихме Георги Грозданов за коментар относно отношенията му със задържания Лулчев. Той заяви, че са просто познати.

– Ми какви да сме? Вас какво ви интересува?

Впоследствие Грозданов допълва „Аз на Лулчев познавам бившата му жена, децата, майка му, баща му, баща му е от моето село. Аз ги познавам тези хора.“ От думите му остава впечатлението, че са повече от познати.

В разговора Грозданов, който е споменаван в няколко публикации на Биволъ, заради незаконното подслушване на Бойко Атанасов и Радиана Абдулова заяви, че при задържането му през 2010 г. в касата му не са били намирани наркотици.

Те били открити в тази на неговия заместник Виктор Кожухаров и били в минимално количество. Мъжът заяви още, че и той е бил подслушван незаконно тогава, подобно на Атанасов, но се оказа, че няма произнасяне на компетентен орган, който да потвърди, че думите му са истина.

Бившият антимафиот счита, че разрешението за експлоатация на СРС-та по отношение на него и колегите му е незаконно, защото било дадено от председателя на СГС (тогава Светлин Михайлов), а не от председателя на ОС Пазарджик.

Екипът ни не споделя тази теза, тъй – като във функциониращия към 2010 г. ЗСРС се визира разрешение от председател на СГС или на окръжен съд. Мъжът не крие, че не е очарован, че е потърсен за коментар по темата „Лулчев“.

– Аз не зная кой сега ви насочва, вероятно е едно лице от тази група, някогашна.

Грозданов отказа да коментира обвиненията към Лулчев за поръчителство на множеството палежи в Пазарджик и други градове.

– Да коментирам мои близки познати е толкова несериозно и смешно, че…

Когато попитахме какво мисли за твърдените на апелативната прокуратура в Пловдив, че групата на Лулчев покровителствана от полицаи и магистрати на високо ниво, Грозданов направи уговорка, че вече не е полицай.

– Ей, като ме питате за палежите, ще ви кажа, че лицето, което го използваха за образуване на делото срещу мен е намесено във всички палежи.

– Кого визирате?

– Шиников. Атанас Шиников.

– Той как е замесен?

– Е аз доколкото разбирам вие за палежите в неговото обкръжение ми питате.

– Те не са в неговото обкръжение, те са доста повече.

– Аз мисля, че ме питате за палежите в неговото обкръжение, защото той върви, тука пред колеги в полицията, по София, за да си оправдае лични отношения с други хора казва, че понеже той е работил някога, съвестен служител, сега аз използвам влиянието си върху някой хора, за да му се случват гадости в живота. Обаче не мен, в полицията да дойдете да питате тука, те са стигнали до…  някакви данни имат и са наясно, че това не може да бъде мотив.

– Оставете го Шиников, там са 8 палежа, а ние говорим за над 20.

– Вижте какво, нямам представа колко са палежите, аз знам за мен какво се говори. И тъй-като вие питате мен, аз мисля, че някой ви е подтикнал… Палежите може да са 20, може да са 50, може да са 5. Не съм в полицията, нямам статистика при мен. Не съм участвал в тях, та да зная колко са. Разбирате ли?

В каква посока ще се развие казусът на Лулчев можем само да гадаем, но нашето разследване, продължило повече от 3 години, потвърждава в голямата си степен тезите на Апелативната прокуратура в Пловдив, че групата на Лулчев е просперираща заради корупционните схеми, които реализира в МВР и прокуратурата.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Струва ли си да сме добри?

Източник/ци: Иван Лулчев - дрога, палежи, ДДС измами и Гинка Върбакова – как се крадат 50 млн. с трюфели - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!