Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев си иска машинките на Бай, Мадуро

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Промените в Изборния кодекс отново влизат в пленарна зала, но ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП имат мнозинство от 127 депутати дори и с изключения от ПГ на БСП Явор Божанков.

Президентът върна Изборния кодекс в парламента

ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП декларираха веднага, че няма да се съобразят с президентското вето

От “Промяната” са най-доволни

Президентът Румен Радев се оказа сред най-големите поддръжници на машинното гласуване, чрез което стана ясно, че лесно се манипулира вотът на хората и върна Изборния кодекс в парламента като наложи вето точно на параграфите, които разрешиха на избирателите сами да предпочитат как да гласуват - с машина или чрез хартиена бюлетина. “С ветото Радев нагледно заявява, че иска изборите у нас да се провеждат с машините на венецуелския му колега Николас Мадуро и да направлява процесите по резултатите от изборите, коментираха пред “Труд News” експерти и политолози.

Анализатори определиха хода на Радев и като нов опит да диктува дневния ред на Народното събрание, като едновременно с ветото върху изборния закон да се продуцират поредните скандали в пленарната зала.

По конституция ветото по даден закон се преодолява с мнозинство от повече от 121 гласа, а партиите, които подкрепиха в пленарна зала предложенията за промени в Изборния кодекс на БСП имат 127 депутати в момента. ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП декларираха веднага, че няма да се съобразят с президентското вето на Изборния кодекс и ще гласуват смесеният вот да остане в изборното законодателство.

Първи на наложеното вето се зарадваха от “Продължаваме промяната”, които ревностно бранеха изцяло машинния вот в пленарна зала. “Ветото върху Изборния кодекс дава възможност парламентарните сили да отворим дискусия как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат”, каза председателят на парламентарната група на “Продължаваме Промяната” Андрей Гюров. Още преди седмици от ПП заплашиха, че няма да съставят правителство с втория мандат, ако промените в Изборния кодекс за смесеното гласуване станат факт. Гюров обаче не се ангажира със сигурност дали от “Промяната” ще направят опит за съставяне на правителство, а заяви: “Виждаме, че това вето адресира проблемите, които и ние видяхме в Изборния кодекс. Ние ще подкрепим това вето”.

“Очевидно е, че има мнозинство за преодоляването му,", коментира лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, имайки предвид, че ГЕРБ-СДС са 67 депутати, ДПС-36, а БСП дори и след изключването на Явор Божанков са 24 депутати и въпросните парламентарни групи имат конституционното мнозинство за преодоляване на ветото. “Друг е въпросът как и по какъв начин ще бъде за пореден път “изнасилен” дневният ред на Народното събрание, за да може да бъде преодоляно това вето”, допълни Костадин Костадинов и припомни, че до Коледните празници Народното събрание има едва няколко работни дни.

От “Български възход” и ДБ също без никакви изненади обявиха, че ще подкрепят ветото на президента.

В част от мотивите на Радев за връщането на изборния закон се казва: “Стои въпросът защо със Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс е предприето смесване на гласуването с хартия или с машина в изборна секция. Като отговор се сочи стремежът избирателят да има “право на избор” как да гласува. Когато за едно и също право или задължение законът предвижда различно третиране, то трябва да се основава на обективен критерий”. Юристи, които “Труд News” потърси за коментар отбелязаха, че аргументите в мотивите са на места несъстоятелни, тъй като поправките дават възможност на хората да избират сами как да упражнят правото си на глас - чрез машина или с хартиена бюлетина и в случая съзряха опит за “политическо говорене, а не експертен и безпристрастен подход”.

Из Конституция на Република България

Законът се приема повторно с мнозинство от поне 121 гласа

Чл. 101. (1) В срока по чл. 88, ал. 3 президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане, което не може да му бъде отказано.
(2) Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.
(3) Повторно приетият от Народното събрание закон се обнародва от президента в 7-дневен срок от получаването му.

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: Радев си иска машинките на колегата Мадуро - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!