Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румънският президент обяви какъв ад ще настане, ако само България не е в Шенген!

May be an image of text
Facebook

Според Клаус Йоханис не е добре България и Румъния да бъдат разделяне за влизане в Шенгенското пространство

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че не смята, че разделянето на Румъния от България по въпроса за присъединяването към Шенген е добро решение и определи подобен вариант като "решение на последна инстанция", предаде Аджерпрес.

"Чисто теоретично въпросът с нидерландския вот има две решения: или Нидерландия променя избора си и казва "да" - "да", и на Румъния и на България, или се гласува отделно и остава "да" за Румъния и "не" за България. Лично аз смятам, че влизането заедно в Шенген е значително по-добро, за предпочитане е пред другия вариант.

Представете си какво ще се случи, ако България, която не е точно голяма европейска сила, тя е наш добър партньор и съсед, остане сама пред мигрантската вълна, която не е спряла. Не мисля, че е добро решение.

Решението за разделяне би било решение на последна инстанция, но аз и моят екип не търсим такова решение. Ние търсим варианта да влезем заедно", посочи държавният глава преди срещата на върха на ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Брюксел. 

Йоханис посочи, че за Съвета по правосъдие и вътрешни работи е бил подготвен вариант за раздалечаване във времето от България по въпроса за Шенген, а не за разделяне.

"Процедурите тук, в Брюксел, европейските процедури са много сложни и позволяват много различни подходи. Това, което подготви и представи министърът на вътрешните работи, беше подготвено заедно с моя екип и не съдържаше разделяне, съдържаше раздалечаване, тоест Румъния да влезе първа, а България - след това, но вотът да бъде общ, само сроковете на реалното влизане и условията на проверка да бъдат по някакъв начин адаптирани за всяка страна", посочи президентът.

Попитан дали все още се планира такова раздалечаване, Йоханис отговори: "Това ще научим от многото дискусии и преговори с всички участници. Трябва да видим нещата така, както са.

Този негативен вот има силен ефект върху целия Съюз, защото ние работим на базата на единството, на солидарността, не искаме да стигаме до конфликти между нас, искаме да стигаме до решения заедно и тогава може да се констатира, че навсякъде хората започват да търсят по-положителния вариант и затова мисля, че дипломатическото решение е единственото осъществимо, но ще имаме нужда от известно време".

Според него присъединяване на Румъния към Шенген е възможно през 2023 година.

Президентът Йоханис участва днес в срещата на върха на ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), а утре - в заседанието на Европейския съвет, по време на което ще повдигне въпроса за присъединяването на Румъния към Шенген.

Източник/ци: Румънският президент обяви какъв ад ще настане, ако само България не е в Шенген!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!