Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Невиждан скандал: „Катаргейт” разлюля ЕП

Покрай гъркинята Ева Кайли лъсна огромната корупция в Европейския парламент

„Катаргейт“ се очерта като един от най-големите корупционни скандали в историята на ЕС, предаде базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg. Белгийската полиция продължава да разследва обвиненията, че хора, работещи от името на Катар, който е домакин на Световното първенство по футбол, са плащали огромни подкупи на европейски политици, за да повлияят на политиката на Брюксел, .

На започналата вчера сесия на Европарламента в Страсбург Зелените и либералите от „Обнови Европа“ призоваха за създаване на анкетна комисия заедно с независим орган по етика с мандат да разследва институциите на ЕС.

„Сега наш дълг е да въведем възможно най-строгите мерки, за да гарантираме, че подобна корупция никога няма да се повтори“, каза Тери Райнтке, лидер на групата на Зелените.

В петък гръцката евродепутатка Ева Кайли, нейният интимен партньор Франческо Джорджи и бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери, председател на неправителствената организация „Борба срещу безнаказаността“, бяха арестувани и обвинени в корупция от белгийските власти. Кайли бе лишена от поста си на вицепрезидент на Европейския парламент.

В понеделник група евродепутати социалисти, които са били техни сътрудници и също са резследвани, се оттеглиха от позициите си в парламента.

Белгийският евродепутат Марк Тарабела напусна групата на социалистите в парламента, а белгийската евродепутатка Мария Арена се оттегли като председател на комисията по правата на човека. Италианецът Пиетро Бартоло се оттегли от позицията си на говорител на групата по либерализирането на визовия режим, докато Андреа Козолино се отказа от  ролята си на говорител на групата на социалистите и демократите по спешни случаи.

Групата на социалистите пусна изявление, в което призовава за Анкетна комисия за чужда намеса в институциите на ЕС, и добави, че е започнала собствени вътрешни разследвания.

Председателката на Европарламента Роберта Мецола откри пленарната сесия в понеделник, като каза, че "европейската демокрация е под атака". „Това са едни от най-дългите дни в моята кариера. Трябва внимателно да подбирам думите си по начин, който не застрашава текущите разследвания или по някакъв начин не подкопава презумпцията за невинност“. Тя върна за ново разглеждане в Комисията по граждански свободи и вътрешни работи досието, свързано с препоръката за премахване на визите с Катар и Кувейт.

За отстраняването на Кайли от поста са необходими 2/3 от гласовете на всички евродепутати. Очаква се гласуването да бъде днес, след като правомощията на Кайли вече бяха замразени.

Очаква се утре белгийски съд да се произнесе по мярката за неотклонение срещу Кайли. Тя е зад решетките и депутатският й имунитет не бе пречка., защото е заловена по време на явно престъпление. У нея по време на обиска е имало торба с банкноти.

Източник/ци: Невиждан скандал: „Катаргейт” разлюля ЕП - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!