Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Независимият” Габровски заложи на Миглена Тачева, а бизнесът за 4,2 млн. с Мамин Ваньо от ГЕРБ?

Главният прокурор Иван Гешев не просто би одобрил кандидатурата на Миглена Тачева за правосъден министър в кабинета на „независимия“ от ГЕРБ Николай Габровски, той веднъж вече е гласувал за нея, както е гласувал преди това и неговият предшественик и ментор Сотир Цацаров.

Всъщност, Гешев не просто е гласувал за Тачева. С неговия глас бе осигуремо безпрецедентното ѝ избиране за шеф на Националния институт за правосъдието без конкурс.

Следващите няколко месеца са критично важни за реформата на съдебната система в България. Премахването на недосегаемостта на главния прокурор е залог за реформата на съдебната система и отпускането на близо 8 милиарда лева от Плана за възстановяване.

На този фон кандидатът за премиер Николай Габровски предлага за лидер на този процес точно Тачева, което е доказателство, че може би не е редил съвсем сам проектокабинета си, както казва. Същото твърди и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, за когото се говори, че е в чудесни отношения с Тачева.

Но има и други интересни връзки.

През миналата година Mediapool публикува своето разследване за конгресния бизнес, който Роза Тотева върти с Националния институт на правосъдието. Майката на областният координатор на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев – Мамин Ваньо печели тлъста обществена поръчка за 4.2 милиона лева по европейски проект на НИП и отговаря за настаняването на магистратите при обученията. Никак не е учадващо, че много от семинарите в Пловдив се провеждат в хотел, който се стопанисва от Тотева – „Империал“.

През зимата на 2021 година Миглена Тачева бе преизбрана за шеф на НИП, като най-големият проблем бяха правилата, по които това се случи. Тя получи право да мине по съкратена процедура, а на други кандидати не бе дадена възможност да участват.

Mediapool зададе въпроси към Тачева преди самото изслушване. От тях стана ясно, че тя очаква значителни лични възнаграждения, защото към онзи момент се беше писала за ръководител на два сериозни проекта по европейската програма „Добро управление“ за над 10 милиона лева.

Общата сума на възнагражденията за ръководителя е малко над 1% от техния размер.

Очакваните постъпления за ръководителя трябва да са в размер над 100 хиляди лева. Това се разбра от коефициента на очакваното възнаграждение, което Тачева оповести в отговор на въпросите на Mediapool.

Отделно като директор на НИП тя получава заплата на върховен съдия. Към момента на преизбирането си, тя вече беше ръководила един от приключилите европейски проекти на НИП срещу сериозен хонорар.

През 2018 година Тачева бе заподозряна в престъпление по служба, извършено през 2007 г., става ясно от постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) по сигнал на Антикорупционния фонд.

Според заключението на прокурор Боряна Бецова, цитирано от неправителствената организация, „може да се направи извод, че са налице данни за престъпление по служба – по член 282 от НК, извършено от министър“.

Става въпрос за договор, сключен от Миглена Тачева, за наемането на сградата на Административния съд-София област на столичната ул. „Съборна“ 7, собственост на „Транслат“ АД. Проблемът идваше от факта, че тогавашният правосъден министър се е споразумяла с фирмата за наем от 16 евро на кв. м при средна цена от 11 на кв. м в този район към 15 октомври 2007 г., когато е сключен договорът.

По-късно преписката бе изпратена в Специализираната прокуратура и за случая повече не се чу.

Миглена Тачева стана известна, след като беше избрана от Тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) през юли 2007 година за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста около година и половина. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен директор на „Феста холдинг“ на Петя Славова.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: „Независимият” Габровски заложи на Миглена Тачева, а бизнесът за 4,2 млн. с Мамин Ваньо от ГЕРБ? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!