Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветлин Йовчев: ЕС не иска да не допускаме бежанците, а да ги оставим в България

От ЕК ни казваха да не спираме мигрантите, заяви бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС

"Желанието на западните страни по мое време бе всички мигранти да бъдат пропускани, но и регистрирани на наша територия. ЕК не се е отказала от това си намерение, но набляга на граничния контрол. ЕС не иска да не допускаме бежанците, а да ги оставим в България". Това каза за "На Фокус" по NOVA бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Според него имаме тенденция в обществото - породени от несигурността, хората са склонни да се лишат от свободите си, за да получат сигурност. "Все повече виждаме носталгия към периода преди 1989 г. Има засилване на крайнодесния екстремизъм. В годишния доклад на ДАНС има отчетена такава тенденция в интернет пространството. Тепърва ще има ескалация и засилване. В тази ситуация може да излезе политически субект, който на базата на популизъм да привлече интерес. В резултат на кризата все повече са гласовете за по-осезаема намеса на държавата в икономиката", анализира ситуацията експертът.

Относно мигрантската криза Йовчев сподели, че и през 2013 г. е имало натиск. "От ЕК ни казваха да не спираме мигрантите. Така да се подпомогнат хората, които се нуждаят от закрила. Не всички пресичащи границите обаче са бежанци. С тях влизат и много опасни хора. България е малка страна и не сме в състояние да приемем безкраен брой бежанци. 90% от усилията за Шенген трябва да са насочени към дипломацията. Трябва да отделим ресурс, а и да поискаме помощ за охрана на границата", отбеляза Йовчев. И определи казусът "Gemcorp" като притеснителен, въпрос на незнание от бившите управляващи.

Източник/ци: Цветлин Йовчев: ЕС не иска да не допускаме бежанците, а да ги оставим в България - DUNAVMOST.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!