Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Saxo Bank публикува "скандални прогнози" за 2023 г

Saxo Bank публикува годишните си "скандални прогнози" за следващата година, според които 2023 г. ще бъде разтърсена от военни икономически политики, гласуване за присъединяване на Обединеното кралство към Европейския съюз, оставка на френския президент Еманюел Макрон и бунт на Китай, Индия и ОПЕК срещу "въоръжаването" на долара.

"Всяка вяра в завръщането на дезинфлационната динамика отпреди пандемията е невъзможна, тъй като навлязохме в глобална военна икономика, в която всяка голяма сила по света се бори да укрепи националната си сигурност на всички фронтове", заяви в изявление главният инвестиционен директор на Saxo Стин Якобсен. Той добави, че този сценарий е приложим, "независимо дали става дума за военни действия, или за дълбока несигурност по веригата за доставки, енергийна и дори финансова несигурност, които бяха разкрити от опита с пандемията и нахлуването на Русия в Украйна".

Датската инвестиционна банка прогнозира, че ще бъде наложен широкообхватен контрол върху цените, тъй като правителствата на страни като САЩ и Обединеното кралство не успяват да ограничат ширещата се инфлация, което ще допринесе за скок на цените на златото до 3000 долара за тройунция. "В условията на военна икономика държавната ръка ще се разширява безмилостно, докато ценовият натиск застрашава стабилността", казва Якобсен и добавя, че усилията на Запада да ограничи цените на руския петрол вероятно са обречени на неуспех.

Политическите сътресения в изпадналата в рецесия Великобритания ще доведат до гласуване на референдум за отмяна на Брекзит, след като Лейбъристката партия вземе властта през третото тримесечие, смятат от Saxo. Гласуването за присъединяване вероятно ще спечели, което ще допринесе за по-силно представяне на британския паунд.

Банката заяви, че прогнозите ѝ за 2023 г. , включително споразумението за създаване на армия на ЕС, са вдъхновени отчасти от приликите между днешна Европа и състоянието на континента в началото на 20-и век. "Украинската инвазия доведе до манталитет на военна икономика в Европа, какъвто не е имало от 1945 г. насам. Не става дума само за крайно недостатъчния военен потенциал на Западна Европа, но и за индустриалния модел, ориентиран към Германия, който е поставен под екзистенциално изпитание, тъй като Европа се е откъснала от евтиния и изобилен руски нефт и газ."

Китай, Индия и ОПЕК ще се противопоставят на господството на САЩ в световната парична система, като създадат международен клирингов съюз и нов резервен актив, прогнозира Saxo. Водените от САЩ финансови санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна "предизвикаха шок" в страните, които не са военни съюзници на Вашингтон, посочват от банката.

Сред другите прогнози са Япония да фиксира йената на 200 за щатския долар, за да "рестартира" финансовата си система, поне една държава да обяви забрана за производство на месо до 2030 г. и да промени финансовите закони, за да премахне данъчните убежища и да затвори данъчните вратички за хедж фондовете.

Saxo е известен с това, че прави смели прогнози, които имат за цел да накарат инвеститорите да се замислят за скандалните неща, които биха могли да се случат през следващата година. Някои от прогнозите на банката за 2022 г. бяха поне ориентировъчно точни, ако не и точни по отношение на мащаба. Например, според Саксо нова Студена война може да избухне на няколко фронта, а ускоряващата се космическа надпревара ще засили съперничеството между САЩ и Китай. Банката също така вижда, че Facebook губи пазарен дял заради недостатъчната си привлекателност за младите хора. Компанията майка на Facebook, Meta Platforms, е загубила две трети от пазарната си стойност през тази година.

В Китай става страшно! Много страшно! Ето защо: "КИТАЙ ТРЯБВА ДА ОГЛАВИ НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД" и "ЩЕ БЪДЕ МОДЕЛ ЗА ПОДРАЖАНИЕ"

Източник/ци: Saxo Bank публикува "скандални прогнози" за 2023 г | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!