Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой наложи машинното гласуване и кой беше против. Пътят на флашките

Тогава депутатите от ГЕРБ-СДС остро възразиха срещу отнемането на правото на избор на избирателя да гласува с хартиена бюлетина

Въвеждането на машинното гласуване в българския избирателен процес стана с изричното настояване и диктовката на две партии, които вече не са в парламентарния мир - "Има такъв народ" и “Изправи се! Мутри вън!”, които настояха за това през 2021 година. Тогава ги подкрепиха от БСП, а ДПС се въздържаха.

Любопитно е да проследим моменти от тогавашния разгорещен парламентарен дебат и драматичното гласуване.

На 27.04.2021 г. в петчасов маратон на Правната комисия с председател Радостин Василев (ИТН) депутатите приеха ключови промени в Изборния кодекс, с които замениха хартиените бюлетини с мащини. На второ четене народните представители приеха да сменят състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), да премахнат ограничението за секциите в чужбина, а вотът в България да става основно с машини.
ИТН настояваха дори да се гласува и по пощата, на което ЦИК се противопостави с мотива, че няма ресурс за реализацията и на тази идея.
Правната комисия прие, че първото експериментално дистанционно електронно гласуване ще бъде на изборите за президент през есента на 2021 година.

Тогава ГЕРБ се противопостави категорично на машинното гласуване.

Два дни по-късно, на 29.04. 2021 година 45-ото Народното събрание с председател Ива Митева (ИТН) подкрепи на второ четене решението на Правната комисия за въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни секции в страната с над 300 души.

Промяната в Изборния кодекс, внесена от „Има такъв народ”, беше приета със 115 гласа „за”, 73 – „против”, и 32 – „въздържал се” след близо два часа ожесточени дискусии.

72-ма от ГЕРБ и 1 от ДПС бяха "против", а 32-ма от ДПС - "въздържали се".

По време на разискванията депутатите от ПГ ГЕРБ-СДС остро възразиха срещу отнемането на правото на избор на избирателя да гласува с хартиена бюлетина. 

Анна Александрова /ГЕРБ-СДС/ бе категорична, че отнемането на правото на хартиен вот, е противоконституционно. Нещо, което депутатите от ГЕРБ твърдят и сега.

ПГ на ДПС подкрепи предложението на "Има такъв народ", но защити възможността за гласуване с хартиени бюлетини, като предложи редакционна поправка, с която избирателите устно да могат да изразят волята си да гласуват с хартия. Предложението бе направено от Хамид Хамид, но не бе прието в пленарната зала. Същото поведение народните прадставители от ДПС демонстрират и днес.

Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ", заяви, че ако се приеме предложението на ДПС, нищо няма да се промени. Или трябва да има 100% машинно гласуване, което слага край на контролирания вот, или остава старият вариант, в който има контролиран вот. Тук има две партии, които искат да има хартия, гражданите могат да си правят изводите сами, каза той.

Любен Дилов /ГЕРБ-СДС/ попита, какъв е проблемът да може да се гласува и с хартия, и с машина. Например, ако религията не ми позволява да пипам машина, какво правим? - попита Дилов. Ако съм пастафарианец, какво правим, попита той.

Любомир Каримански /"Има такъв народ"/ засегна въпроса с дигитализацията и инсталирането на суперкомютър в България. Имам усещането, че някак си тук, в средната част на залата, имате чип от "Правец 82", изостанал такъв, който не може да премести поне една стъпка напред нещата с машинното гласуване, заяви Каримански.

Даниел Митов /ГЕРБ-СДС/ заяви, че и най-напредналата държава в процеса на дигитализация, не е лишила гражданите си от правото да гласуват с хартиени бюлетини.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ цитира данни от последните парламентарни избори на Централната избирателна комисия, според които, там, където е имало възможност да се гласува с машини, по-малко от 30 процента от избирателите са гласували с тях. Карадайъ настоя парламентът да се съобрази с волята на избирателите и да даде възможност да има и хартиено гласуване.

Мария Капон /"Изправи се!Мутри вън!"/ коментира, че ако има дори един български гражданин, който не може да се справи с машината, е нормално да се мисли да има вариант и за хартиена бюлетина.

Заместник-председателят на 45-ото Народно събрание Цвета Караянчева коментира, че се е случило нещо невиждано. Беше отнето правото на глас на българските граждани, на тези 73% български граждани, които гласуваха с хартиена бюлетина на последните избори, посочи тя. 

Караянчева коментира, че това се е случило въпреки многократните призиви от ГЕРБ да се остави възможността да се гласува с машина или с хартиена бюлетина. Какво се случва, ако се развали машината или спре токът, попита Караянчева. По думите ѝ, това е изключителен скандал и ГЕРБ ще сезира КС. 

„Многократно призовавахме от парламентарната трибуна да се остави тази възможност, не само с машинен, а и с хартиена бюлетина да се упражнява правото на глас“, заяви Цвета Караянчева.

В отрицателен вот Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/ коментира, че отсега се срамува от това, което ще бъде публикувано в "Държавен вестник", защото то ще бъде паметник на политическа безотговорност и на юридическа немощ. По думите му, единственият шанс да излезем от тази ситуация е президентът да наложи вето и веднага да разпусне парламента.

Въпреки това, Народните представители приеха машинното гласуване да бъде регламентирано и за секциите извън страната с над 300 избиратели.

След това решение на парламента България закупи 12 837 устройства. 

От тогава българските граждани два пъти гласуваха в три избора с машини.
Последното гласуване създаде усещането за изкривен вот чрез манипулиране на устройствата в полза на една партия.

И до днес ябълката на раздора се оказа достъпът на партиите до сорс-кода на машините. Съмнения паднаха върху бившия на министър на електронното управление Божидар Божанов от квотата на ДБ в правителството “Петков”- IT специалисти намекваха за въздейства на резултатите на изборите чрез достъп до машините.

Манипулацията на флашките, с които се пренасят данните от машинния вот, също остана да витае като факт в публичното пространство. Тройната защита може да бъде преодоляна от специалист, който знае как ключът криптира данните, казват депутати, които ползват експертизата на специалисти.

Най-притеснителното е, че не може да се провери  дали гласовете за всяка от партиите са реално отчетени. Затова много страни отхвърлиха системата за машинно гласуване.

В партиите у нас вече трайно залегна съмнението, че машинното гласуване е най-лесно за манипулиране и резултатите от машините не са достоверни на 100%. Проблемът е, че тези машини нямат памет и харддиск, така че никой не може да провери там как е гласувано. Не се засичат и броят разписките

Другият проблем са флашките. Техният път е следният - машините пристигат в градчета Х в съботен ден преди гласуване, претоварват се на малки бусчета на паркинга пред някой магазин и тръгват по гадове и села. В събота следобяд в селцето Y се инсталира машината, придружена от две флашки.

Те се предават с протокол на председател на секцията, който само ги вижда като флашки, на тях никой не знае какво има и какъв тип са флашките. Никой не знае и дали са пълни или празни.

На сутринта гласуването започва. А вечерта само се прави сторниране и флашките се носят на ръка от комисията, предават се на информационно обслужване, обработват се и предават на РИК, а те ги носят на ръка до ЦИК.

Пътят е дълъг и лесен за манипулиране на резултатите. Не е ясно флашките как работят, дали имат софтуер на тях или не. Само техникът знае. И може ако иска да програмира каквото си иска.

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Източник/ци: Кой наложи машинното гласуване и кой беше против. Пътят на флашките

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!