Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ген. Аню Ангелов се нахвърли на Столтенберг и Байдън за думите им, че ракетата в Полша е украинска

По думите му нищо не е ясно, и ако се касае за утилизиран С-300, който нанася удари и по земни цели, той се използва най-вече от Русия

„Разбрахме от думите на Столтенберг, че това е ракета, която е паднала в Полша. Аз имам проблем да приема това мнение поради простата причина, че ракетите С-300 (зенитно-ракетен комплекс) имат самоликвидатори. Ако пропуснат целта, те се самоликвидират във въздуха“.

Това коментира пред „Телеграф“ бившият военен министър о.р. ген. Аню Ангелов. По думите му, ако се касае за утилизиран С-300, който нанася удари и по земни цели, той се използва най-вече от Русия.

„Нищо не е ясно, докато не се произнесе Полша. Всички считат, че не е нарочно. Възможно е да не е нарочно, но е факт. Когато изстрелва 100 крилати ракети, винаги има опасност“, допълни той.

Столтенберг: Ракетите, паднали в Полша, са украински, но виновна е Русия

На въпрос дали инцидентът е провокация и от коя страна - Русия или Украйна, Ангелов посочи, че няма как да е от Киев.

Украински канал: Зеленски се е опитал да убеди Дуда да фалшифицира останките от ракетата в Полша

Telegram-Каналът „Легитимний“, позовавайки се на свой източник, твърди, че офисът на украинския президент Володимир Зеленски още от първия момент е разбрала, че двете ракети, паднали в Полша, са на украинската противовъздушна отбрана, но умишлено са изпратили съобщение, че това са руски ракети с надеждата, че западните партньори ще подемат и ще продължат да раздухват тази легенда.

„Източникът добавя“, пише „Легитимний“, „че Зеленски в разговор с полския президент Дуда не е успял да убеди втория да фалшифицира ракетните фрагменти. Дуда се обадил на Зеленски, за да го предупреди, че ще кажат истината и ще признаят ракетите за украински, но ще го представят възможно най-меко с акцент и обвинения към Русия.

Както отбелязва авторът на Телеграм-канала, Банковая е възприе това като „издънване“ от страна на партньорите. blitz.bg

Причината - в същия момент дават отпор на масиран ракетен удар от Москва, като са свалени 87 ракети. Генералът обаче посочи, че има по-специален момент.

Зеленски промени позицията си за падналата в Полша ракета, вече "не е на 100% сигурен", че е руска

„Системите за ПВО на единната противовъздушна отбрана на НАТО би трябвало да реагират, а нищо такова не е станало. Това е един стрес-тест. Ето защо биха могли да се направят много изводи. Нашата ПВО е основана на стария вид ракетни комплекси и е крайно неефективна“, заяви Ангелов.

Подкрепа

„Ние като страна - член на алианса, подкрепяме Полша във всички случаи. Тя има най-развитата ПВО, включително американски „Пейтриът“. Да изпуснат радарите такава ракета, ми се вижда малко вероятно. Ние можем единствено да подкрепим Полша, ако се задейства Член 4 от Вашингтонския договор.

Трябва да се подкрепи и решението да се вземат мерки и за Източна Европа, включително България и Румъния, както и балтийските републики“, смята бившият МО шеф. Според него на всички трябва да е ясно, че при масирани удари от страна на Русия нищо чудно и някоя ракета да падне на територията на страна - членка на НАТО.

Байдън оспори твърдението на Зеленски, че ракетата, паднала в Полша, не е била украинска

„Най-важното е, че този масиран удар, който Русия проведе, започна в началото на заседанието на Г-20. Това е едно послание, че каквото и да решат, каквато и декларация да приемат, те са си те и ще правят това, което смятат за нужно. А те смятат за нужно да унищожат инфраструктурата на Украйна“, допълни Ангелов.

Да заменим МиГ-29 срещу F-16 без пари

„Много неща можем да дадем на Украйна. Защо не поискаме модернизирания вариант на F-16 от Нидерландия. Министърът на отбраната Димитър Стоянов отговаря, че такова искане е имало през март месец при предишния министър, ама той искал, видите ли, Block-15. Но Португалия, Белгия, Нидерландия нямат Block-15 и няма как да ти дадат.

На мен ми се струва, че трябва много активно и комисията по отбрана да настоява за среща и официално искане от Нидерландия за F-16 модернизирания вариант. Ние искахме да купим такива, ако не бяхме паднали от власт, но от Португалия. Всичко би трябвало да стане с активното участие и на парламента“, коментира Аню Ангелов.

Той даде пример със статия в авторитетно нидерландско издание, което е написало, че ако се предложи МиГ-29 на Украйна, то би могъл да се замени с F-16. “Това е идеалният случай, няма нужда да се купува „Грипен“, няма нужда да се харчат пари, защото F-16 ги дават безвъзмездно.

В същото време ще се отървем от тип самолети, за които самото МО и ВВС казват, че ще летят до средата на 2023 г. Бихме могли да дадем и нашия С-300 на Украйна и да искаме системи „Пейтриът“ от Германия и т.н.“, допълни генералът.

Йордан Божилов, директор на Софийски форум за сигурност: Отговорност трябва да се търси единствено от Москва

Блинкен: САЩ не виждат данни, които да оспорват изводите за падането на украинска ракета в Полша

Източник/ци: Ген. Аню Ангелов се нахвърли на Столтенберг и Байдън за думите им, че ракетата в Полша е украинска

Украински канал: Зеленски се е опитал да убеди Дуда да фалшифицира останките от ракетата в Полша

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!