Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Имотният балон се пука

От март 2020 г. до юни 2022-ра цените на жилищата в САЩ поскъпнаха с 42%. Основната причина е ръстът в търсенето по време на пандемията, сочи анализ на Федералния резерв. През последните месеци, обаче кандидатурите за покупка на дом с ипотечен заем спаднаха с 41% и към днешна дата молбите са по-малко спрямо имотната криза през 2008 г. Именно тези два факта карат икономистите да говорят за имотен балон. „Пандемията провокира балон на имотния пазар в САЩ. Много хора останаха да работят от къщи, а това провокира служителите с високи заплати да купуват имоти“, коментира главният икономист на КРМG Дaян Cyoнĸ.

Спадът в цените е факт, поне по данни на Саѕе-Ѕhіllеr Nаtіоnаl Ноmе Іndех, който показва поевтиняване на жилищата в периода юни-август на текущата година с 1.3%. Това е първото поевтиняване от 2012-та. „Не е изключено да станем свидетели на бързо поевтиняване и то в двуцифрен процент. Спад от 15% е съвсем нормален“, прогнозира Суонк. Ако това се случи, ще е най-голямата корекция след Втората световна война.

Корелацията между повишаването на основния лихвен процент и пазара на недвижими имоти е много голяма. Колкото по-силно е повишаването на лихвите, толкова ударът върху пазара на недвижими имоти е по-голям. Именно на това станаха свидетели участниците на пазара в САЩ през текущата година. Средната годишна лихва за 30-годишна фиксирана ипотека само за няколко месеца се повиши от 2.98% на 7.1%, което доведе до най-големия шок при лихвите по ипотечни заеми.

Важна новина за собствениците на жилища – @великото з@0yляване продължава

Източник/ци: Имотният балон се пука ᐉ Новини от Fakti.bg - Имоти | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!