Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нови автомобили: Не си купувайте дизелово Peugeot

Иначе икономичният 1.5 BlueHDi мотор се оказва доста проблемен

Радослав Славчев
Автор във Fakti.bg

Освен широко обсъжданите проблеми с двигателя 1.2 PureTech, автомобилите с марка Peugeot имат далеч по-сериозни проблеми с дизела 1.5 BlueHDi. Повредата на веригата на разпределителния вал често води до основен ремонт на двигателя. Това твърди френското издание largus.fr, като посочва и причините.

Независимо дали става въпрос за бензин или дизел, малките двигатели на Peugeot са проблемни, като това най-вече се отнася за дизеловите мотори 1.5. Представен през 2017 г. на Peugeot 308 II фаза 2, агрегатът 1.5 BlueHDi (DV5) вече се откроява с проблемите си с впръскването и задръстването на резервоара за AdBlue. Но това не е най-лошото при този мотор.

Най-сериозни проблеми, водещи до основен ремонт се наблюдават при по-новите агрегати, отговарящи на стандарта Euro 6.3 (или Euro 6.D), произведени след 31 декември 2019 година. Френското издание се позовава на вътрешна техническа бележка, изпратена до дилърите на Peugeot.

Произход и симптоми

Дефектът на 1.5 BlueHDi е на ниво верига за задвижване на разпределителния вал, която се разхлабва и след това се къса. Този сериозен дефект може да бъде идентифициран от собствениците по два критерия. Първият е пукащ шум от ангренажния механизъм поради хлабина в задвижващата верига на разпределителния вал. Второто води до това, че двигателят не стартира поради скъсване на споменатата верига. И в двата случая като проблем се изтъква веригата, която свързва двата разпределителни вала и по-специално нейното износване за кратко време.

Нови автомобили: Не си купувайте дизелово Peugeot

Какви са техническите решения?

Съвсем наскоро Peugeot е направила модификации на този двигател. Сред тях e монтажът на 8-милиметрова верига вместо проблемната 7-милиметрова. Освен това вече са налични така наречените изпускателни клапани от ново поколение. Но при липсата на информация как да разберем дали двигателят е модернизиран? Ако корпусът на разпределителния вал има издатина и гравиран номер 98 305 804 80, това е по-добрият агрегат. Обратно, ако референтният номер е 98 126 472 80 и корпусът има плоска форма, двигателят е снабден с проблемната 7-милиметрова верига.

Различните видове интервенция

1. Ако клапаните са огънати, разпределителните валове са повредени... но без повреда на горивните камери и главата на цилиндъра, Тогава трябва да се сменят основно следните части: клапани, пружини, разпределителни валове, обтягащи механизми на веригата, ангренажен комплект и др..

2. Ако няма счупване на частите, но херметичността на клапаните не е в съответствие и горивната камера е повредена, целият двигател трябва да се смени. Имайте предвид, че дилърите все още могат да получат нови двигатели, които не са модернизирани поради липса на наличност. В този случай те трябва да извършат следпродажбено преоборудване.

3. Ако няма счупване на частите и херметичността на клапаните е правилна, отново всички части трябва да бъдат сменени, както в точка 1, с изключение на клапаните.

Източник/ци: Нови автомобили: Не си купувайте дизелово Peugeot ᐉ Новини от Fakti.bg - Авто | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!