Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Столтенберг: Ракетите, паднали в Полша, са украински, но виновна е Русия

Инцидентът в Полша е предизвикан от украински ракети C-300, които трябвало да защитят украинското население от масираните обстрели през целия вчерашен ден, сочи първоначалният доклад на НАТО, изготвен заради трагичната загуба на два живота в Пшеводов.

"Нека бъда ясен - вината не е на Украйна, която се защитава, а на Русия, защото продължава своята нелегална война", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата на върха, като увери, че съюзниците остават единодушни в позицията си.

Инциденти като този показват колко огромен е рискът дори за съюзниците на НАТО заради разгърналата се на територията на Европа война, продължи той и припомни, че от началото на конфликта блокът е укрепил значително източните си граници. 

"Имаме системи за противовъздушна отбрана, както и такива, които действат на земя. Използваме ги денонощно, за да осигурим всеобхватна защита", посочи Столтенберг.

Той увери, че към момента няма индикации Русия да планира разширяване на конфликта, намесвайки в него страна, членка на НАТО. Няма и индикация украинските ракети да са били умишлено изстреляни, за да се разбият в територията на Полша. Все пак разследването продължава, а блокът ще остане изключително бдителен по източните си граници.

"Вчера казахме, че имаме нужда от малко време, за да изясним обстоятелствата около инцидента. Използвахме нощта и днес сме сигурни в изводите, които направихме", заяви Столтенберг. 

Късно снощи излезе информация, че руски ракети, изстреляни по Украйна са паднали погрешка на територията на Полша, убивайки двама души във ферма.

Инцидентът беше в резултат на вторнишките масирани обстрели срещу украинска инфраструктура.

Загиналите били в град Пшевовод на около 65 км от границата с Украйна. Хората обработвали царевица в земеделския склад, поразен от падналата ракета.

Още вечерта правителството във Варшава свика съвет по сигурност, за да обсъди как ще отговори на "кризата". Обмисляше се задействането на прословутия член 5 от Североатлантическия договор, който гласи, че нападение срещу един съюзник от пакта се смята за нападение срещу всички страни от него.

Представителите на НАТО се събраха въз основа на искане от страна на Полша за консултации на базата на член 4, без да ескалират до чл. 5. Той е обвързан с провеждането на консултации, в случай че има заплаха към една от държавите.

Изявленията на полски медии и официални лица гласят, че руските ракети, паднали в Пшеводов, са провокация. Това обяви руското Министерство на отбраната, съобщи ТАСС. В сряда от Кремъл съобщиха, че ракетите всъщност са украинските С-300 и нямат нищо общо с руската техника. Такава информация предоставил и президентът на САЩ Джо Байдън пред съюзниците от НАТО.

Целта на тези изявления е да се стигне до ескалация на обстановката. Не са нанасяни никакви удари в близост до границата на Украйна с Полша, твърди още официална Москва. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че инцидентът в Полша е знак, че Западът се доближава до световна война.  

Али Луя 16 Ное 2022 17:33ч.
Увеличеният ръст на кражбите и случаите на домашно насилие, предизвикани от кризата, която Путин ни спретна, са по вина на Русия и не бива да бъдат осъждани, освен ако извършителите носят белези на русофилство или атлантофобия.

Моско москала 16 Ное 2022 20:00ч.
Путин е виновен и за обира на 5те милиона,защото Путиновата инфлация,удари по доходите и на рецедивистите,парите от джебчийски кражби и дърпане на чанти не им стигат даже за цигари

Путин: Ракетата в Полша е на Зеленски! Ердоган: Ако Украйна предизвика война, напускаме НАТО! Нов взрив разтърси Истанбул

Източник: "24 часа"

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Столтенберг: Ракетите, паднали в Полша, са украински, но виновна е Русия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!