Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пеканов: Кабинетът "Петков" е поел ангажимент до 2026 г. да затворим въглищните централи

Кабинетът "Петков" е поел ангажимент до 2026 г. България да затвори въглищните централи. 

Този скандален факт стана ясен от днешното изявление пред журналисти в парламента на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който участва в среща на 10 парламентарни комисии с  генералния директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауе., която отговаря за Плана за възстановяване и устойчивост.

В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), договорен между Европейската комисия и кабинета "Петков", има ангажимент за намаляване на вредните емисии в сектор „Енергетика“ до 2026 г. с 40 процента. Не е ясно заложен механизмът, по който това да се случи, посочи Пеканов.

Фокусът на разговорите е бил именно Планът за възстановяване и устойчивост и предвиденият в него ангажимент за намаляване на въглеродните емисии. На въпрос може ли този ангажимент да бъде изпълнен, без да се затварят въглищните централи, Пеканов коментира, че изпълнителната власт в бъдеще ще има реална възможност да измисли най-добрия възможен начин това намаление да бъде изпълнено, без да се затварят въглищни мощности.

„Службите на ЕК бяха ясни за това, че в момента договорът е такъв, какъвто е, и би отнело изключително много време, което ще рискува част от ресурсите, той да се промени. Не е заложено ясно, че трябва по един или друг начин това да се случи“, посочи Пеканов в отговор на журналистически въпрос може ли въпросното намаление да се случи без затваряне на въглищните мощности. 

Изпълнителната власт в бъдеще ще има възможност да измисли най-добрия възможен начин това да се случи, за да се избегне директното затваряне на въглищни мощности, коментира той. 

На въпрос дали можем да предоговорим вече договореното, Пеканов посочи, че по време на срещата със Селин Гауер ясно е бил даден сигнал, че подобни стъпки биха отнели месеци и ще рискуват всички тези проекти, които трябва в момента да започнат да се случват. 

Предоговарянето означава спиране на текущата дейност по плана и работа по нов такъв, коментира вицепремиерът.

В цяла Европа тези разговори се водят в момента. Доста от страните търсят решение на променилата се ситуация спрямо миналата година, когато цялостната геополитическа обстановка беше различна. В този смисъл Европа предлага нов инструмент REPowerEU, в който ще има допълнителни средства, обясни Пеканов. 

По думите му евентуално тогава страните членки могат да разговорят дали искат да правят някакви промени. 

В момента ЕП финализира този инструмент, предстои ЕК и Европейския съвет да го приемат, което означава, че в началото на януари този инструмент ще е достъпен, за да се използва именно за адресиране на променената енергийна ситуация, обясни вицепремиерът. 

От "Продължаваме Промяната" обявиха на брифинг след срещата, че 40 процентното намаление на вредните емисии може да се случи чрез сезонно балансиране работата на централите.

Това предизвика последвала гневна реакция на ГЕРБ, които обявиха, че ПП са предали националните интереси като са поеми ангажимет да бъдат затворени ТЕЦ-овете от Маришкия басейн.

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Пеканов: Кабинетът "Петков" е поел ангажимент до 2026 г. да затворим въглищните централи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!