Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Луд екшън! Кирил Петков: Нямаме кюлчета и чекмеджета! Теменужка Петкова: Но имате парапети!

Луд екшън се разрази в Народното събрание по време на последователни брифинги на ПП и на ГЕРБ, на които двете партии размениха остри реплики по отношение на  затварянето на ТЕЦ-овете в страната.

Скандалът между двете формации възникна след срещата на ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауер в Народното събрание, в която участваха депутати от 10 парламентарни комисии, както и ресорният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков направи изявление пред медиите, обявявайки, че Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не предвижда затваряне на въглищните централи. От ГЕРБ пък отвърнаха, че Петков лъже и "Продължаваме промяната" се е съгласила 40% от въглищните централи да бъдат затворени до 2026 г.

Представители на двете партии се обвиниха взаимно в лъжи, а след серията нападки помежду им Кирил Петков каза, че "Продължаваме промяната" няма да подкрепи ГЕРБ за първия мандат, след което същата заявка направи и бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Между ГЕРБ и ПП протече и този високоинтелектуален разговор пред камери и микрофони:

-  Нямаме пачки и кюлчета, репликира Кирил Петков.

 - Но имате парапети, заяде го Теменужка Петкова.

 - И ГЕРБ имат парапети вкъщи, подвикна Асен Василев

 - Поне са вкъщи, а не по разни апартаменти, отговориха му от ГЕРБ.

Размяната на реплики между ГЕБ и ПП в кулоарите на парламента предизвика невиждан досега скандал, придружен с подвиквания и отнемане на микрофони, на който смаяните журналисти станаха свидетели

Представителите на двете партии влязоха почти в директен физически сблъсък освен вербалния.

Жечо Станков от ГЕРБ репликира и обвини в лъжа Кирил Петков, като прекъсна брифинга на ПП, а бившият премиер започна да му бута микрофона.

"Не сте прав да лъжете така", обяви Станков.

Петков пък каза, че няма да продължат брифинга, докато ГЕРБ са там.

Сблъсъкът бе заради твърденията на ГЕРБ, че ПП са поели ангажимент да затварят 83%  от въглищните централи.

Жечо Станков, Теменужка Петкова и Красимир Вълчев от ГЕРБ обвиниха Кирил Петков, че по-рано днес е излъгал, че в Плана за възстановяване и устойчивост не се предвижда затваряне на въглищни централи.
Тук сме, за да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков. Първата голяма лъжа е, че правителството „Борисов“ 3 е поемало ангажимент за 40% намаляване на емисиите.

Единствената държава-членка, която гласува с „въздържал се“ за този тип съкращаване на емисиите, беше България. Това може да бъде проверено на Съвет „Околна среда“. Втората още по-голяма лъжа, обаче, е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България няма да бъдат затваряни. Не само, че ще бъдат затворени, а и процентът ще е много по-голям от 40%“, посочи Станков.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова обвини „Продължаваме промяната“, че основният им способ на управление е бил лъжата.

"Добавям още една лъжа, която Кирил Петков се опита да лансира на днешната среща с представители на Европейската комисия. Той обясни, че когато те са поели властта, България е била една от малкото държави-членки в ЕС, която е имала много ниска степен на готовност със своя ПВУ – една голяма лъжа, тъй като правителството на премиера Борисов, управлявало до април 2021 г., беше готово изцяло с ПВУ, който беше съгласуван на 99% с ЕК, одобрен. План, в който дата за затваряне на въглищните централи нямаше.

Никога не сме поемали такива безумни ангажименти. Тази лъжа ще излезе много скъпа на България и българското общество. Това, което те са предложили, не защитава интересите на страната ни и на практика е невъзможно. Изправя пред риск енергийната и национална сигурност на България“, добави Петкова и подчерта, че ГЕРБ са против затварянето на въглищните централи.

Кирил Петков светкавично отговори на обвиненията и категорично ги отрече. „Днес сме в първите 10 страни, които вече имат усвояване на първо плащане по ПВУ. Това може да се докаже и е факт. „Марици“- те не трябва да се затварят. Намаляването на въглеродните емисии може да стане през сезонно балансиране и не трябва да се затварят никакви капацитети. На колегите от ГЕРБ беше ясно казано, че идеята да сменят инвестициите във възобновяеми енергийни източници и да ги прехвърлят в поредните проекти за саниране на техни фирми, няма как да стане“, посочи Петков.

Жечо Станков прекъсна изказването на Петков и започна да му подвиква, отново обвинявайки го в лъжа.

„Спрете, спрете“, му отвърна Кирил Петков и се опита да му вземе микрофона. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ се опита да проведе разговор с депутата от ГЕРБ, но това се оказа невъзможно.

Асен Василев се възмути от държанието на Станков и му направи забележка.

Кирил Петков от своя страна, този път успешно, отне микрофона на народния представител от ГЕРБ.

„Това е безобразие“, обобщи Петков и покани Жечо Станков да застане до него. Той, обаче, не откликна на поканата. За сметка на това си намери втори микрофон и продължи да развива тезата си. Станков се подпря на рамото на Петков, който от своя страна го помоли да не го докосва.

Теменужка Петкова превзе изявлението на „Продължаваме промяната“ и зае мястото на Петков.

"Кажете коя е фирмата, която стои зад батериите. Счупихте държавата за 7 месеца", извика Теменужка Петкова.

Жечо Станков пък подаде лист на Кирил Петков и му заяви, че там е написано всичко, за което са излъгали и за ангажиментите им, които са поели.

"Вие забавихте Плана за възстановяването заради лобистки проекти", посочи Станков.

Искаме да санираме, защото всички български граждани искат да бъдат санирани сградите им, заяви още той.

"Ето затова никога няма да подкрепим техен мандат", обясни гневно на журналистите Петков.

"И ние няма да подкрепим ваш мандат", отговори му също така ядосано депутатката от ГЕРБ Теменужка Петкова, бивш енергиен министър

 - Нямаме пачки и кюлчета, репликира Кирил Петков.

 - Но имате парапети, заяде го Теменужка Петкова.

 - И ГЕРБ имат парапети вкъщи, подвикна Асен Василев

 - Поне са вкъщи, а не по разни апартаменти, отговориха му от ГЕРБ.

В крайна сметка и дърпането на микрофона приключи, като Асен Василев го взе и го остави на трибуната за брифинг.

Докато го дърпаше се чу шум, на който Теменужка Петкова реагира с призив към него да внимава да не счупи активите на Народното събрание.

"Вие сте чупили достатъчно", каза Василев на ГЕРБ.

А Петкова му каза, че "Продължаваме промяната" са счупили държавата.

От своя страна Асен Василев коментира, че са счупили всички корупционни практики и от това ГЕРБ много ги боли.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Източник/ци: Луд екшън! Кирил Петков: Нямаме кюлчета и чекмеджета! Теменужка Петкова: Но имате парапети!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!