Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ изтеглят употребените? Нови кметове за София, Пловдив и Бургас

От ГЕРБ няма да издигат досегашните си градоначалниците в столицата и ключови областни градове, обяви от Пловдив лидерът на партията Бойко Борисов. Дългогодишните кметове  на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов повече няма да се кандидатират. Пловдивският кмет Здравко Димитров-Зико, който беше издигнат от герберите през 2019 г. също няма да влиза в битката за местния вот през 2023г.

“Довършва си строежа на стадионите, на детските градини и си остава в партията. Това сме го договорили с него. Така е и с кмета на Бургас, и с кмета на София”, заяви лидерът на ГЕРБ в коментар за политическото бъдеще на  Димитров.

Припомняме, че Фандъкова и Николов, бяха зам.-шефове на ГЕРБ до май 2021 г., когато бяха сменени от Томислав Дончев и Даниел Митов. Мотивът на Борисов за отстраняването им тогава беше, че е по-добре те да се фокусират върху работата си като градоначалници.

Самата Фандъкова имаше желание да се оттегли още преди изборите 2019 г., но остана заради Борисов. Тя е столичен градоначалник от 2009 г. и последователно спечели местните избори през 2011, 2015 и 2019 г., което я прави най-дълго управлявалия кмет в София.

Най-вероятният нов кандидат на ГЕРБ е шефът на СОС Георги Георгиев, известен юрист и преподавател в СУ Св. Кл. Охридски. Завършил е право в Алма Матер, а магистърска степен по международно търговско право  в King’s College в Лондон. Освен дисертация Залог на търговско предприятие, защитена в СУ, има и издадена книга на същата тема. По-рано от Демократична България директно обявиха, че Георгиев вече е започнал предизборната си кампания за кметския пост.

Николов в Бургас също отдавна беше обявил, че 4 последователни мандата му стигат.  Той е кмет на общината от 2007 г. и също е най-дълго изпълнявалият длъжността в морския град. Говори се, че от това ще спечели политиката на партията на национално ниво. В Бургас най-вероятен кандидат на ГЕРБ ще бъде депутатът и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков. Той вече беше общински съветник там и познава проблемите на региона.

Най-голяма е интригата в Пловдив. Не е ясно кой ще смени Зико, който има само 1 мандат зад гърба си. Едва ли това ще бъде екскметът Иван Тотев или вечния кандидат Дани Каназирева.

Извън Бургас, Пловдив и София ГЕРБ най-вероятно пак ще заложи на знаковите си кметове въпреки някои стари идеи на Борисов да ограничи мандатите им, посочиха пред 24 часа депутати от партията. Народните представители предрекоха нов мандат на  Иван Портних във Варна, който кметува от 2013 г. Същото важи и за Николай Мелемов в Смолян  с кариера от 2009 г. Евентуално би го сменил дългогодишният му зам.-кмет Марин Захариев.

Във Враца Калин Каменов от ГЕРБ вече дава заявка за трети мандат, но местни партийци лансират и депутата Мартин Харизанов. В Несебър кметът Николай Димитров кара 4-и и засега също няма конкурент.

Егор Глазунов

Източник/ци: Нови кметове за София, Пловдив и Бургас | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!