Следвайте "Буднаера" в Телеграм

240 хрантутници: Депутатите взимат над 11 200 лв. на месец

Политическата върхушка отдавна си е решила финансовите проблеми – депутатите вече взимат по повече от 11 200 лв. на месец, докато средната заплата в страната за септември е 1787 лв., показват данните на НСИ.

Причината народните представители да взимат над шест пъти повече от средното възнаграждение за страната е, че освен основната заплата те получават и редица добавки.

Основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие, пише „Труд”.

За септември средната заплата в частния сектор е 1763 лв., а в обществения е 1860 лв., обявиха от НСИ. Така основната заплата на депутатите става 5580 лв.

При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на сто и става 6417 лв.

А за участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение, пише в правилника на 48-ото Народно събрание.

За всички важни законопроекти има практика текстовете да се обсъждат не само в самата парламентарна комисия, а и в работна група.

Председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи взимат по-големи добавки от членовете на комисиите и ще взимат 7533 лв. Зам.-председателите на комисии ще получават по 6975 лв. Заплатата на председателя на парламента става 8649 лв., а на зам.-председателите на Народното събрание – 8091 лв.

Към тези заплати депутатите получават и още редица добавки. Към основното месечно възнаграждение взимат по още 1 на сто за всяка година трудов стаж, за научна степен “доктор” – 10 на сто, и за “доктор на науките” – 15 на сто.

Любопитното е, че депутатите получават добави за стаж без значение каква е била предишната им работа, тоест дали са били певци, лекари, адвокати или научни работници. А ситуацията с добавките за стаж в частния сектор е различна.

Минималното допълнителното трудово възнаграждение за всяка година трудов стаж и професионален опит е само 0,6%. Същевременно тази добавка се дава само за годините, през които човек е работил в една фирма, или ако е сменил работодателя, е бил на сходна позиция.

Така в частния сектор, ако човек смени бранша, губи добавките за стаж и професионален опит, докато при депутатите не е така. И народен представител, който има 20 години трудов стаж, взима 1116 лв. като добавка за професионален опит.

С това обаче не свършват парите за депутатите. Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, което прави по още 3720 лв. на месец.

Тези пари трябва да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите. А как се отчита използването на тези пари решават отделните парламентарни групи.

Като се съберат основната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които участват в една парламентарна комисия и имат 20 години стаж, взимат 11 253 лв. на месец.

Покриват разходите им за самолетни полети и хотели

Народното събрание, освен че изплаща заплати на депутатите, покрива и някои от разходите им. Покриват се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт – първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.

Признават се и транспортните разходи на народните представители по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители.

Покриват се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и съседни на тях области и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни.

На народните представители, които нямат семейно жилище в София, безвъзмездно се предоставя апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите се поемат от бюджета на Народното събрание.

Депутатите имат право и на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещение в изборните райони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя на Народното събрание.

Източник/ци: 240 хрантутници: Депутатите взимат над 11 200 лв. на месец

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!