Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разкол в ЕС! Фон дер Лайен не е поканена на среща на Шарл Мишел със Си Дзинпин на форума на Г-20

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е поканена на среща между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Индонезия следващата седмица, пише в. "Политико", цитиран от БТА.

Според изданието, което се позовава на служители от Европейския съюз, причината за това е, че Фон дер Лайен не е позволила Мишел да присъства на среща с индийския министър-председател Нарендра Моди на форума на Г-7 в Германия през юни.

Отношенията между Фон дер Лайен и Мишел са претърпели значителен разрив за трите години от началото на техните мандати. Вместо да се координират, двамата по-скоро се избягват взаимно, а служителите в двете европейски институции, оглавявани от тях, са убеждавани да не общуват помежду си, отбелязва вестникът.

При тази ситуация не може да се очаква ЕС да представи единен фронт на срещата на върха на Г-20 на остров Бали. Сътрудниците на ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, ангажирани с организацията на пътуването за форума, са инструктирани да подготвят тяхната програма по такъв начин, че двамата да не се засичат, посочва "Политико".

Този разрив се отразява не само върху законодателния и политически дневен ред на ЕС, но също така заплашва да подкопае позициите на общността в света, отбелязва изданието.

Служители на ЕС изразяват мнение, че и двамата ръководители имат вина за разрива, а роля в това отношение имат също така личностните разлики между тях, както и съперничеството между Европейската комисия и Европейския съвет, което отдавна представлява предизвикателство, дължащо се на напрежението в институционалната система на ЕС. Според един от цитираните от вестника служители междуинституционалните отношения в ЕС никога не са били на толкова ниско ниво.

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Източник/ци: Разкол в ЕС! Фон дер Лайен не е поканена на среща на Шарл Мишел със Си Дзинпин на форума на Г-20

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!