Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Си Дзинпин нареди на китайската армия да се готви за война

Китайският лидер отправя послание към САЩ и Тайван, смятат анализатори

Президентът на Китай Си Дзинпин заповяда на Народната освободителна армия да „съсредоточи цялата си енергия върху битките“ в подготовка за война, съобщи рупор на Китайската комунистическа партия, цитиран от британския в. "Гардиън".

Снимки на Си, който наскоро си осигури исторически трети мандат като лидер на Китайската комунистическа партия, в армейската си униформа по време на посещение в командния център на Централната военна комисия, се появиха на видно място на първата страница на официоза People's Daily в сряда.

Си каза, че армията трябва „всеобхватно да засили военното обучение в подготовка за война“, след като предупреди на неотдавнашния партиен конгрес за „опасни бури“ на хоризонта.

„Фокусирайте цялата си енергия върху подготовката, работете усилено и подобрете [вашите] способности за победа“, каза той. Армията трябва също така „решително да защитава националния суверенитет и националната сигурност“, тъй като Китай е в „нестабилна и несигурна“ ситуация по отношение на сигурността, каза той.

Досега Си на два пъти е нареждал на армията да се съсредоточи върху подготовката за война - през 2013 г., скоро след като пое властта и отново през 2017 г.

Политически анализатори казват, че този път той значително е засилил реториката си. При подобно посещение в командния център през 2016 г. той каза на офицерите да бъдат „лоялни“ и „находчиви“ в битките и „смели и способни да печелят войни“.

„Той изпраща съобщение до Съединените щати и Тайван“, каза Уили Лам, старши сътрудник във Вашингтонската фондация Джеймстаун. Въпреки че военната сила на Китай все още не е равна на тази на САЩ, вземането на решения от страна Си не винаги се основава на рационални доводи, каза той.

Си отправи завоалирана заплаха срещу все по-явната подкрепа на САЩ за Тайпе по време на ХХ конгрес на партията, който приключи в Пекин миналия месец, като обвини „чуждестранната намеса“ за изостряне на напрежението. Си вижда превземането на Тайван като ключова част от своето наследство и каза във встъпителната си реч на конгреса: „Ние никога няма да обещаем да се откажем от използването на сила“.

Джо Байдън многократно е обещавал, че САЩ ще защитават Тайван, ако бъде нападнат. След като говорителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван през август, Народната освободителна армия премести няколко военни кораба и самолети близо до средната линия, неофициална граница между Китай и Тайван в Тайванския пролив.

През последните месеци Си използва все по-агресивен тон, за да призове своите кадри да се „осмелят да се борят“ и да повишат своя „борбен дух“, за да защитават националните интереси във враждебна политическа среда.

Във встъпителната си реч на конгреса на партията той използва думата douzheng („борба“) 17 пъти, което напомня за акцента на Мао Цзедун върху „класовата борба“ и борбата срещу чуждото, империалистическо влияние, като използва думата за „сигурност“ около 50 пъти.

Тази седмица говорител на китайското външно министерство разкритикува посещението на министъра на търговията на Обединеното кралство Грег Хандс в Тайван и каза на британското правителство „да спре да изпраща грешни сигнали на сепаратистките сили за независимост на Тайван“, припомня "Гардиън".

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

Източник/ци: Си Дзинпин нареди на китайската армия да се готви за война

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!