Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проучване на ЕСТАТ: Половината българи не симпатизират нито на Русия, нито на Украйна, две трети искат неутралитет

Всеки трети се опасява от употреба на ядрено оръжие

Половината българи не симпатизират нито на Русия, нито на Украйна, две трети искат неутралитет. Това показват данните от изследване на общественото мнение за войната в Украйна, проведено от агенция ЕСТАТ. 

То е проведено в периода 08.10-28.10.2022 г. сред 1004 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място, по метода "интервю лице-в-лице".

Симпатиите и към двете страни отчетливо намаляват, в по-голяма степен тези към Украйна и през октомври вече са почти изравнени. За 6 месеца чувствително нарастват дяловете на индиферентните, като каквито се определят 56 на сто от пълнолетните българи. 20,7%  подкрепят Русия, а 23,1%  - Украйна. Тези данни показват „свикване“ с войната, тя става част от ежедневието, а хората вече приоритизират други проблеми, основно социални и материални.

Актуалната ситуация на фронтовата линия води до намаляване на дела на българите, които виждат Русия като краен победител - от 32% през април, до 20% през октомври. 

Запазва се процентът на хората (39,7%), според които в конфликта е невъзможно която и да е от страните да постигне успех.

Две трети (67,5%) от българите се обявяват за неутралитет на страната ни както в началото, така и в разгара на войната. Тази нагласа се подхранва от много източници – симпатии към Русия и режима на Путин, страхове от глобализация на конфликта, недоверие със способността на българската държава и НАТО да защитят страната ни при агресия. 
16,3% искат страната ни да подкрепи Украйна, а 8,6% - Русия.

Всеки четвърти българин (25,8%) гледа положително на украинските бежанци в България. Всеки пети (19,0%) - отрицателно. Над половината респонденти (55%) се отнасят с безразличие или нямат отношение по темата.

83,2% от участниците са заявили, че се страхуват в различна степен от глобален конфликт между Русия и НАТО и трета световна война. 78,3% се боят, че може да се стигне до употреба на ядрено оръжие.

69,9% изразяват страх от ракетни и бомбени удари по български обекти от страна на Русия, а всеки втори (56,3%) - че Руската федерация може да ни окупира. Едва 3,4% от българите обаче са изразили готовност, в такъв случай, да се запишат в армията, за да защитават Родината си.

Подкрепата за членство в НАТО, при хипотетичен референдум, пада с 8 пункта за шест месеца. За първи път от 2004 година дяловете на поддръжниците и противниците на участието в алианса са практически изравнени - 31,1% срещу 29,8%.
Нарастват значително дяловете на хората, които не биха гласували в допитването, както и на тези, без ясна позиция - общо 39%.

Над половината българи заявяват, че като член на НАТО страната ни трябва да се придържа към политика на „снишаване“ и въздържане от активност (51,2% ). Едва една четвърт (24,6% ) смятат, че България трябва да практикува пълноценно и активно членство с всички произтичащи ангажименти.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Проучване на ЕСТАТ: Половината българи не симпатизират нито на Русия, нито на Украйна, две трети искат неутралитет - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!