Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как “Промяната” открадна вота?

Това не може да остане без последствия от страна на Народното събрание и Прокуратурата на Р България

Колкото повече минава времето от последните парламентарни избори, толкова по-трайно уляга усещането, че те бяха манипулирани. В партийните централи върви мълвата, че това е ставало с намесата на ДАНС, което поставя въпроса за честността на изборния процес

Колкото повече минава времето от последните парламентарни избори, толкова по-трайно уляга усещането, че те бяха манипулирани.  Членове на ЦИК разказват, че по настояване на президента Радев са били сменяни ИТ специалисти без мотиви за рокадите.  В партийните централи върви мълвата, че това е ставало с намесата на ДАНС, което поставя въпроса за честността на изборния процес на държавно ниво.
В разработката на ПИК, която Епицентър.бг препечатва, се дават конкретни отговори на въпросите - кой, по чие нареждане и как "пипаше" машините така, че да се получи изкривен вот в полза на една политическа сила.

Ако всичко, което ще прочетете по-долу, е вярно, то това означава огромна манипулация, в която участват върховните институции в държавата.

Това не може да остане без последствия от страна на Народното събрание и Прокуратурата на Р България.

Епицентър.бг ще търси продължение по темата, чиято завеса ПИК повдига:

"На фона на ниската избирателна активност на изборите за народни представители за 48 НС, която възлиза на  39,4%, новият главен ИТ експерт на ЦИК Мирослав Стефанов, който е и председател на Българска асоциация по киберсигурност и ръководител на фирмата „Кибер Уан“ ООД, както и преподавател в програмата по Киберсигурност в Пловдивски университет без да има компютърно образование, оглави и реализира схемата за манипулиране на машинния вот в полза на "Продължаваме промяната".

Няколко дни след като стихнаха предизборните и изборни страсти, а победителите и победените са ясни, неизменно на дневен ред е въпросът - честни или частни са изборите и има ли манипулации и подмяна на вота в тях?

Все повече експерти по кибер сигурност, които добре познават работата с изборните машини през цялата 2021 г., се обединяват около мнението, че машинният вот на 2 октомври 2022 г. е манипулиран.

Ключовата роля в изборния процес е отредена на „Сиела Норма“, която не бе пряк участник в провеждането на изборните процеси през юли и ноември 2021г.,  като тогава старите ИТ експерти бяха създали нови и надеждни мерки за сигурност, при които софтуерът за машините се подписваше цифрово от ЦИК. На практика това защити вота от манипулация.

По същата процедура ЦИК заедно със старите ИТ експерти провежда и частичните местни избори без "Сиела".

Падащият рейтинг на "Продължаваме промяната" и невъзможността за честно спечелен вот от тяхна страна наложи да бъде впрегната цялата държава и репресивните апарати, за да бъде реализирана пирова победа на партията.

В схемата е включена и Държавната агенция „Национална сигурност“, която по напълно неясни причини и без да има законово основание за вмешателство в изборния процес и предшестващите го дейности в края на месец юли 2022 г., чрез силно зависимия председател на агенцията, изпраща писмо до ЦИК, в което иска смяната на тримата стари експерти без да сочи в писмото мотиви или факти, които налагат това.

Интересното тук е, че в същото това писмо ДАНС определя кои точно лица да сменят старите експерти. В писмото на агенцията са посочени имената на Мирослав Стефанов, Станислав Атанасов и Теодор Георгиев.

В заверата на ПП в лицето на Мирослав Стефанов е впрегнат и целият номенклатурен и партиен апарат не само на Кирил Петков, но и на отцепниците и опозиционери на Корнелия Нинова от партията столетница БСП.

В схемата активно участва и братът на Стефанов (арх. Стефан Стефанов), който е кмет на квартал Младост в София и пряко свързан с Георги Кадиев и БСП.

Арх. Стефанов печели изборите за кмет на община Младост с подкрепата на БСП и лично с протекциите на Георги Кадиев. Именно поради това той става и член на новосъздадения институт за стратегически политики на БСП, където участие има и Благовест Кирилов - понастоящем служебен зам.министър на МЕУ (Министерство на електронното управление). 

Учредители на института, оглавен от Калоян Паргов, са проф. д-р Боян Дуранкев, Валентин Николов, проф. д-р Ваня Добрева, чл. кор. проф. дфн Васил Проданов, акад. Васил Сгурев, проф. д-р Веселин Благоев, Димитър Пенков, доц. Димитър Генчев, Дора Янкова, проф. арх. Иван Данов, Калоян Паргов, доц. д-р Николай Цонков, д-р Таня Андреева - Райнова, Христо Господинов и посланик Чавдар Минчев.

За председател на Управителния съвет е избран Калоян Паргов, а за членове на УС на СИНПИ са избрани проф. д-р Ваня Добрева, д-р Таня Андреева - Райнова, Христо Господинов и посланик Чавдар Минчев.

Ще припомним, че Стефанов в началото на 2021 година постъпва в Държавна агенция „Електронно управление“ ДАЕУ и една година по-късно, отново в началото на 2022 година, се разделя с поста си поради конфликт на интереси. Конфликтът се изразява в това, че встъпвайки в длъжност през 2021 г. в ДАЕУ, той все още продължава да бъде и управител на фирмата си и в ролята си на такъв ПРОДАВА на агенцията, която представлява, един брой система за киберсигурност, която по неясни причини после не доставя.

Интерес представлява и фактът, че към 2021 г. именно Мирослав Стефанов в качеството си на ключов експерт в ДАЕУ е бил и член на комисията за преговори между ЦИК и Сиела Норма АД.

На последните избори в групата външни ИТ експерти на ДАЕУ, които са проверявали софтуера на машините за сигурност, участие взема и Станислав Атанасов (за когото има данни за участие в сатанистки и фетишистки сексуални общества).

Ето защо не може да бъде подминат и фактът, че и второто лице, което е определено от ДАНС за надеждно да заема заедно със Стефанов длъжността експерт, а именно Станислав Атанасов, още през 2021 година заедно с Мирослав Стефанов участва в проверката на софтуера на машините от страна на ДАЕУ преди да бъдат проведени изборите 2 в 1 през ноември 2021 г.

Всичко това означава, че създадената организация от предхождащите избори, провеждани с машини, се е базирала на принципа на разделяне на работата и информацията с оглед управление на софтуера на машините за изборите по начин, че да няма никой, който да знае всичко и съответно да манипулира самостоятелно системата.

Този принцип бе актуален до намесата на ДАНС, чрез която се подмениха екипите, отговарящи за софтуера, като по този начин се концентрира един екип от трима експерти, в който всеки един самостоятелно е наясно с проблемите, манипулациите, пробивите и начина на въздействие върху софтуера. 

На всички избори допреди тези от 2 октомври 2022 г. съществуваше разделението, при което "Сиела" прави софтуера и държи цифровия ключ на софтуера, ЦИК прави електронните бюлетини и държи цифровия ключ на бюлетините, а ДАЕУ (понастоящем Министерство на електронното управление - МЕУ) осъществява контрол на системата за сигурност и организира финалното сглобяване – т.н. билдване на софтуера.  

Като всичко това се осъществява публично и се подписва с т.нар цифров ключ.

На проведените на 2.10.2022 г. избори "Сиела" е пряко отговорна за описаните по-горе процеси, ето защо ЦИК приема компетенциите на ИТ експертите и се съгласява с предложенията на "Сиела".  По този начин е била създадена среда, в която са налице множество предпоставки за манипулации върху машините.

Фирма „Смартматик“, която е производител на машините и на софтуера, залага като изискване машините и софтуера да се обслужват само от обучени специалисти.

От своя страна "Сиела", в която се концентрира цялата „власт“, никога не е представила доказателства, че има обучени от „Смартматик“ специалисти, като дори новите определени и посочени от ДАНС като единствените компетентни в България ИТ експерти също не са обучени.

Не е ли всичко това предпоставка и действия, които целят да се фалшифицира вотът?

Вероятно е така и тук схемата е отново проста и лесна.  

Всички процедури и всички ключове се дават на фирма "Сиела". Тя от своя страна събира „псевдо“ експерти, които пишат глупости и формализират процеса, и в резултат на това се събира комисията по киберсигурност за заседаване по въпроси, свързани с изборните процеси и машините за изборите от 2 октомври 2022г., в  която комисия няма нито един експерт по киберсигурност.

На 29 септември, три дни преди вота, експертите на МЕУ излизат с “Доклад за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване /ТУМГ/ с изискванията по чл.213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация по обществена поръчка № 04312-2022-0005 във връзка с произвеждането на предсрочни избори за народни представители на 02.10.2022 г.”

В доклада на шестимата експерти, които трябва да оценят съответствието на машините, от които само един е компютърен и софтуерен специалист, четем, че при анализа на същите са установили, че “ТУМГ не разполага с активни комуникационни интерфейси. ТУМГ е затворена и изолирана информационна система, която не позволява ползване на входно-изходни устройства и комуникационни интерфейси”.

Безспорно и очевидно е, че всичко това не само не е вярно, но информацията е представена изкривена и угоднически напасната, тъй като машината има USB-портове за флашки, на които записва информация след изборния ден, а те са си активни входно-изходни устройства, от които дори може да се „запали“ машината, ако разполагате с ключа за UEFI сектора.

Във въпросния доклад на въпросните експерти този мрежови вход на машините дори не е споменат. Защо ли?

Единственият извод, който може да се направи от “експертизата” на наличните държавни експерти и колегите им от ЦИК, безспорно е: системата е добре дошла за всеки, който има зловредни планове и е наел истински експерти, които са от другата страна на бариерата.

Какви са възможните сценарии, приложени на изминалите избори за 48 НС проведени на 2.10.2022 г.? Въпросите поставени пред нас са два.

“Пипане на машините” или “джуркане на файловете”?

След като приключи изборният ден, всяка една машина отпечатва хартиен протокол и генерира текстов файл във формат csv (comma separated values), който може да бъде прочетен с всяка версия на Excel.

Хартиеният машинен протокол отива в чувала с изборните книжа, а текстовият файл бива подписан от машината със сертификат от смарт картата на член на СИК и се записва идентично на две USB флашки.

Това е файлът, който се отчита от „Информационно обслужване“ и се валидира, като се проверява дали е подписан със сертификата на член на СИК. След това файловете се качват на Интернет страницата на ЦИК.

Атаката може да се осъществи или на ниво на софтуера в машината, така че тя да генерира фалшиви резултати, или впоследствие да се подменят коректно генерираните файлове и протоколи с други, фалшиви такива.

Всичко това означава “пипане на машините” или “джуркане на файловете”.

При първия вариант за манипулиране на изборните резултати с промяна на софтуера на машините са нужни три неща:

• достъп до UEFI ключовете, позволяващи да се запалят машините;

• физически достъп до машините;

• модифициран софтуер, който да остане незабелязан.

Генераторът на уникален хеш код „Hash Extractor“ за официалния софтуер може да бъде заобиколен и да бъде вграден незабелязан от него зловреден софтуерен код, но за тази атака е нужен UEFI ключа, който се пази в ЦИК, както и физически достъп до машините.

Физическият достъп е възможен в склада, по време на транспорта или в изборната секция. Зловредният софтуер обаче е разкриваем при обикновено преброяване на хартиените контролни бележки.

Защитата срещу този сценарий е налична, доколкото ЦИК държи UEFI ключовете и не ги разпространява безконтролно. Тя беше въведена от предишните експерти на ЦИК, дисквалифицирани от ДАНС.

При втория вариант за манипулиране на резултатите след вота са нужни две условия:

• да имате смарт картите и пин кодовете им;

• да имате човек в СИК или РИK, за да промени резултатите на USB флаш паметите и да подправи хартиените протоколи.

Тук обаче важно е да се знае, че генерирането на фалшиви резултати може да започне много преди изборния ден и след приключването му те да се копират директно върху извадените след изборния ден от машината USB флаш памети.

Достатъчно е да имате USB флаш памети, смарт карта на член на СИК, ПИН кода за смарт картата, компютър с четец за смарт карти и обикновена програма за подписване със смарт карти. Така след като си редактирате файла и въведете желаните резултати в него, го подписвате със смарт картата на член на СИК от стандартна програма за електронни подписи.

В софтуера за изборите “2 в 1” през ноември 2021 г. всички елементи за извършване на тази манипулация са налични в СИК, т.е. атаката е осъществима на ниво “подкупен” СИК или РИК.

Вече повече от месец, след като отминаха и тези избори (проведените на 2.10.2022г.) пред експертите и обществото все повече стой въпроса - кой е стожерът на киберсигурността на България?

Отговорът може да бъде намерен при анализ на единственото интервю на служебния министър на Министерството на влектронното управление - Георги Тодоров. В него той обявява, че е създадена междуведомствена група по киберсигурност между МЕУ, ДАНС и ГДБОП, чиято цел е да се обезопасят изборите от кибер атаки. Не може да бъде подминат фактът, че от страна на МЕУ в тази група са попаднали „специалисти“, които нямат нужното образование и професионални умения, но за сметка на това имат необходимата подкрепа зад тях.

Един от тях е Петър Кирков, който е директор на Дирекция "Киберсигурност" в министерството. Шеметната му кариера във ведомството датира, след като е припознат за човека, назначен от бившия министър Божидар Божанов. Това обяснява и причините, поради които той не преминава „законовия“ йерархичен ред за израстване на държавните служители, а директно заема поста директор.

Петър Кирков за малкото време на поста си прекарва като свои решенията на Божанов, като в качеството му на шеф на СЕРТ България не докладва на европейската агенция за кибер атаката към Български Пощи - нещо пповече, умишлено я прикрива, като дори не докладва същата в обмена на инциденти с европейските агенции по киберсигурност. Така той препира и опазва от отговорност бившата подчинена служителка на Божидар Божанов във фирмата му "ЛогСентинел" - Калина Константинова, която по същото време е вицепремиер на страната.

В знак на благодарност за проявената лоялност към Божанов, Петър Кирков светкавично е „вкаран“ в няколко  комисии за обществени поръчки като гарант, че същите ще бъдат спечелени от определените за „наши“ фирми. Пример за такава поръчка е националната лаборатория за криминалистика.

От друга страна Петър Кирков е брат на Александър Кирков, който бе сменен като експерт от ЦИК след проверка на ДАНС, открила извършени съмнителни действия при изпълняване на служебните му задължения.

Петър и Александър Киркови дълги години намират пристан като лицензирани експерти в областта на компютърна криминалистика към съда. Често Александър Кирков споделя и насажда мнението, че от неговия подпис зависи израстването в йерархията на прокурори и съдии.

Експерти от Министерство на правосъдието споделят мнението, че сме свидетели на поредната схема на братята Киркови, при която чрез подставена тяхна фирма да бъде изградена лабораторията на държавата за компютърна криминалистика и по този начин да бъдат прибрани близо 5 милиона лв., в това число и комисиона.

Двамата братя се ползват с протекциите и защитата на последното служебно правителство с премиер Гълъб Донев и конкретно на служебния министър Георги Тодоров.

Лично Бойко Рашков е отправял няколко пъти покана и към ръководителя на Научно-изследователската лаборатория по киберсигурност към УНИБИТ и един от тримата бивши експерти, които са работели с изборните машини през цялата 2021 г.- Александър Кирков, с молба за съдействие срещу добро възнаграждение, на която покана Кирков не се е отзовал.

На следващо място един от експертите, посочен от ДАНС за надежден и компетентен, а именно Мирослав Стефанов, ползвайки контактите на брат си Стефан Стефанов пряко се свързва и с Георги Кадиев и Калоян Паргов. Те са част от т. нар. вътрешна опозиция в БСП. Двамата оглавяват недоволството срещу Корнелия Нинова и са в открит конфликт с нея.

Същевременно с това са близки до президента Радев, като паралелно поддържат тесни връзки с хора на "Продължаваме промяната". 

Не бива да се подценява и ситуацията, при която хората, близки до Бойко Рашков, са организирали "рейд" за тайни срещи с киберекспертите на ЦИК, в резултат на което да е осъществен пробив в системата в полза на ПП.

Вероятността да е манипулиран вотът на 2 октомври 2022 г. е все по -реалистична, съпоставяйки финалната фаза на кампанията и прогнозите на всички социологически агенции за разлика от 10 пункта между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ в полза на ГЕРБ, както и факта, че отреденото второ място на ПП не изглеждаше толкова сигурно, колкото в началото на кампанията.

Бидейки все по-реалистична загубата и краха на "Продължаваме промяната", различни ключови партийни фигури от ПП катализират лобистки и корупционни срещи както с тримата нови ИТ експерти, които очевидно имат ключова роля в изборния процес, така и съдействие от бившите вече освободени ИТ експерти.

Изборната вихрушка на ПП включва в пропагандата си и Осман Октай.

С участието си на 23.09.2022 г. в предаването на Сашо Диков по Евроком Октай е прокламиран като експерта, който безапелационно познава резултатите от всички вотове през 2021 г.  

Чисто пропагандно и партийно активистки чрез използване на манипулативни внушения и изтъркани лозунги, Октай насажда мнението у макар и малката аудитория на Евроком, че социологическите проучвания, които отреждат първо място на ГЕРБ, са не само неверни и фалшиви, но и че на тези избори през октомври 2022 година победителят ще бъде именно Продължаваме промяната. 

ПП залагат на Осман Октай, използвайки факта, че той поддържа близки връзки с президентската администрация, които му осигуряват необходимия достъп до информацията за изхода от всяко едно гласуване с машините. Разчитайки на тази меко казано нерегламентирано придобита информация, Октай умело я търгува чрез различните политически партии и формации на принципа „който плати - той получава“ и като политически анализатор той я разпространява по различни медии, обикновено дни преди същинските избори.

Така чрез словесната манипулация на „псевдоексперта и анализатор“ Октай у българското общество се формира мнение и позиция по аргументиране на предварително „натаманените“ машинно резултати.

Именно Осман Октай е човекът, удобен на властта и новите политически кръгове, който да легитимира (хипотетичните) манипулации и ако след вота се появят съмнения, те да бъдат парирани с неговите „прогнози“.

Но освен чисто партийните интереси на Продължаваме промяната по подправяне и манипулиране на изборите не бива да омаловажаваме и чисто икономическите такива, намиращи измерение в кражба „като за последно“ на държавни пари от изборите с машини.

Целта на ПП с назначаването на тримата нови експерти е свързана с препирането на изкуственото оскъпяване на изборния процес и раздаването на комисионни.

Ако съпоставим разходите за проведените избори през октомври 2022 г. и тези извършени назад във времето виждаме, че:

„….Счетоводни данни показват, че при организирането на частични местни избори на 27.02.2022, произведени от външните експерти на ЦИК, без участието на Сиела Норма АД, разходите на ЦИК с 27 броя машини за гласуване, са били общо 48 500.00 лв., или пресметнато за 1 брой машина - 1 296.30 лв.

При организирането на частични местни избори на 03.07.2022 , произведени от външните експерти на ЦИК, без участието на Сиела Норма АД, с 81 броя машини за гласуване, са били общо платени 53 900.00 лв. или пресметнато за 1 брой машина -  665.43 лв.

Предложение на фирма Сиела Норма АД, публикувано в ЦАИС ЕОП за частични местни избори 09.10.2022 за 15 броя машини за гласуване, предложената цена е  243 618.24 лв. с ДДС или пресметнато за 1 брой машина -  16 241.22 лв….“

Така разгледани, счетоводните книжа и статистика, която е публично достъпна, води до единствения обоснован извод и той е, че ролята на ДАНС и новите ИТ експерти е да бъде узаконено източването на пари чрез завишени цени…

Безконтролната кражба и мания за величие и недосегаемост на ПП достигат дотам, че да използват напълно зависими лица. Конкретен пример е и един от тримата кибер експерти на ЦИК, посочен от партията и ДАНС - Станислав Ангелов.

Вероятно никой от нас не вярва, че избора на Ангелов от ПП и легитимиран чрез ДАНС е случаен.

Използвайки сексуалната ориентация и зависимост на Ангелов по „изповядане на бой с камшици, връзване, унижения и всички бдсм практики“, не само ПП, но и ДАНС осъзнават, че това е точният човек, който ще „свърши“ работата на изборите.

Ако прегледаме в интернет пространството различните профили и сайтове, включително и тайни групи, лесно ще стигнем до извода, че всъщност киберекспертът и IT-специалистът, в чиито ръце е машинният вот на ЦИК Станислав Атанасов, дава уроци по садо-мазо, подвизавайки се с псевдонима Lucifer, афиширайки сексуалните му фантазии към партньорката, а именно да яде от кучешка паничка.

Нещо повече, специалистът по машинно гласуване се е заел да образова широката публика за причудливите креватни прийоми, включващи връзване, доминиране, садизъм и мазохизъм. Той прави това чрез платформата си www.anavaro.com.

Вън от тясно професионалната стилистика, anavaro.com има доста гореща и откровено мръснишка секция, кръстена от създателя си "Извратеност for dummies". Както той сам признава, целта му е да представи различната сексуалност "с думи прости" и да помогне на читателите да се ориентират в тъмните лабиринти на камшици, белезници, въжета и ролеви игри. Въпреки солидната теоретична подготовка, част от онлайн уроците стъпват върху личния опит и преживявания на киберспециалиста.

Във фантазиите на ИТ експерта сериозно място заема и влизането партньорката в роля на животно, което следва да бъде дресирано. Най-много обича жената да ляга покорно в краката му или да яде от кучешката паничка на пода, разказва той в собствения си блог.

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Източник/ци: Как “Промяната” открадна вота?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!