Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шойгу даде заповед за изтегляне на руските войски от западния бряг на Днепър, включително от Херсон. Киев: Няма признаци Русия да напусне Херсон "без

Русия ще изтегли войските си в Украйна от западния бряг на река Днепър, включително от град Херсон. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде такава заповед днес на фона на украинските атаки в района, съобщава БТА.

Ройтерс определя този ход като едно от най-сериозните отстъпления на Русия след инвазията в Украйна и потенциален повратен момент във войната. Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руските въоръжени сили успяха да превземат, след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари тази година. Русия установи контрол над града на 3 март.

В изявление, излъчвано по телевизията, генерал Сергей Суровикин, който командва т. нар. руска специална военна операция в Украйна, каза, че снабдяването на град Херсон вече не е възможно. Той посочи, че предлага да се заемат отбранителни линии на източния бряг на Днепър.

Този руски ход идва след седмици на настъпване на украинските въоръжени сили към Херсон. През този период Русия междувременно прехвърли около 100 хиляди местни жители на източния бряг на реката.

"Ние ще запазим живота на нашите войници и бойния капацитет на частите ни. Да ги държим на десния (западния) бряг е безсмислено. Някои от тях може да бъдат използвани на други фронтове", каза Суровикин.

Руският генерал докладва на министъра на отбраната, че до момента всички желаещи граждани на Херсон – повече от 115 000 души – са напуснали района на града, предаде ТАСС.

Изтеглящите се от западния бряг на Днепър руски войски ще заемат укрепени позиции на източния бряг на реката, каза още Суровикин.

"Съгласен съм с вашите заключения и предложения", отговори Шойгу. И допълни: "Продължете с изтеглянето на войските и вземете всички мерки за прехвърляне на силите през реката."

Отразяващите хода на конфликта влиятелни руски военни блогъри определиха случващото се като горчив момент."Очевидно ще напуснем града, без значение колко болезнено е да пишем за това сега", пише в блога "WarGonzo", който има повече от 1,3 милиона абонати в "Телеграм".

"Казано с прости думи, Херсон не може да бъде държан с голи ръце. Да, това е черна страница в историята на руската армия. На руската държава. Трагична страница", пише в блога.

През последните седмици се появиха спекулации, че Русия може или да изтегли силите си от западния бряг на Днепър или да се окопае за кървава битка, посочва Ройтерс. 

Агенцията припомня, че по-рано днес днес беше взривен основният мост на пътя, който води извън Херсон. На снимки, публикувани в интернет, се вижда, че мостът е неизползваем и остатъци от него се намират във водите на река Ингулец - приток на Днепър.

Виталий Ким, губернаторът на съседната Николаевска област в Украйна, предположи, че украинските сили са изтласкали някои руски части. "Руските войски се оплакват, че вече са изтласкани оттам", заяви Ким в "Телеграм". 

Източник: БТА

Руската армия се изтегля от Херсон
Руската армия се изтегля от Херсон - Lupa BG

Киев: Няма признаци Русия да напусне Херсон "без бой"

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, заяви, че няма признаци руските войски да се изтеглят от Херсон "без бой", предаде БНР.

Подоляк обясни, че част от руските сили са се укрепили в града, като в района са изпратени допълнителни резерви.

"Украйна освобождава територии въз основа на разузнавателни данни, а не на инсценирани телевизионни изявления", подчерта той.

По-рано днес руското министерство на отбраната издаде заповед за изтегляне на руските сили от Херсон, дни, след като Киев обвини Москва в "насилствено депортиране" на жителите на района на Херсон и преместването им по-нататък в окупираната от Русия територия.

Източник/ци: Шойгу даде заповед за изтегляне на руските войски от западния бряг на Днепър, включително от Херсон | Glasove.com

Киев: Няма признаци Русия да напусне Херсон "без бой"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!