Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: САЩ тихомълком са поискали големите банки да продължат да работят с руски фирми

Министерствата на финансите и на външните работи на САЩ тихомълком са призовали големите банки да продължат да работят с някои стратегически руски фирми, съобщи Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници, запознати с въпроса.

Според агенцията това е сигнал, че администрацията на Джо Байдън се стреми да постигне баланс между възпрепятстването на руската инвазия в Украйна и избягването на неблагоприятното въздействие от санкциите, предназначени да накажат Москва за войната.

На „горещия стол“ първи седна Джейми Даймън – изпълнителен директор на JPMorgan Chase&Co. По време на седемчасовото изслушване в Конгреса на 21 септември представителят на демократите от Калифорния Брад Шърман притисна Даймън дали банката му ще прекрати връзките си с руски компании, включително с енергийния гигант "Газпром".

Шърман твърдеше, че банки като тази на Даймън се възползват от вратичка в санкциите, за да продължат да правят бизнес в Русия въпреки нахлуването ѝ в Украйна. "Изпълняваме инструкциите на американското правителство, както те ни помолиха", отговори Даймън, преди Шърман да го прекъсне и да се обърне към Джейн Фрейзър от Citigroup Inc. с подобно запитване.

Размяната на реплики показа как най-големите банки в страната са въвлечени в борбата между администрацията на Байдън и Конгреса по отношение на санкциите. Според запознати със ситуацията, зад кулисите Министерството на финансите и Държавният департамент са настоявали банковите гиганти, включително JPMorgan и Citigroup, да продължат да работят с определени стратегически руски фирми, пише Bloomberg.
"Конгресът трябва да разбере следното - правителството на САЩ не е наложило цялостно ембарго на Русия, все още има вратички, в които бизнесът е разрешен", заяви Нединма Ифуду Нвеке - адвокат, специализиран в икономическите санкции. Министерството на финансите "ще продължи да провежда срещи, за да обучава банките за тези допустими сделки, особено в хуманитарната сфера", каза Нвеке.

Администрацията на Джо Байдън неведнъж е заявявала, че иска банките и предприятията да продължат да насочват паричните потоци към несанкционираните сектори на руската икономика. Но досега не е съобщавано за обхвата на разговорите ѝ с банките. Служители на Министерството на финансите и Държавния департамент призоваха кредиторите да продължат да предлагат основни услуги като сетълмент в щатски долари, платежни преводи и търговско финансиране за руските компании, освободени от някои аспекти на санкциите - като "Газпром" или производителите на торове ПАО "Уралкалий" и ПАО "ФосАгро", твърдят източниците на агенцията.

От банките се очаква да прилагат ограниченията, като отказват услуги на санкционирани банки, лица и организации, и могат да бъдат наказани с глоби в размер на няколко милиарда долара за неспазване на изискванията. В същото време те са от основно значение за поддържането на паричните потоци по света, дори и когато те до голяма степен се оттеглят от Русия.

Месеци наред ръководството на Citigroup съкращаваше операциите си в Русия, като се освобождаваше от деривати и намаляваше общата си експозиция към страната - до 7,9 млрд. долара до 30 септември в сравнение с 9,8 млрд. долара в началото на годината. Много преди инвазията на Путин в Украйна Citigroup обяви, че възнамерява да се откаже от потребителското банкиране в Русия. През август компанията заяви, че ще закрие тези операции заедно с подразделението си за търговско банкиране.

Миналия месец Фрейзър обяви, че Citigroup ще закрие и институционалните си операции в Русия. "Подкрепяме нашите мултинационални клиенти в Русия", каза Фрейзър миналия месец. "Сега ги информираме, че ще прекратим почти всички институционални банкови услуги, които предлагаме, до края на първото тримесечие на следващата година.

В този момент единствените ни операции в Русия ще бъдат тези, които са необходими за изпълнение на оставащите ни законови и регулаторни задължения". JPMorgan също започна да се оттегля от повечето си операции в Русия след инвазията, въпреки че компанията заяви, че "ограничените дейности" ще продължат. Представители на Citigroup и JPMorgan отказаха да коментират, а говорителят на офиса на Шърман не даде коментар, когато беше потърсен по телефона, заявяват от Bloomberg.

Говорител на Министерството на финансите заяви, че ведомството е издало насоки за банковата индустрия, за да се увери, че дейностите за хуманитарна помощ, енергетика и селско стопанство са разрешени. В по-голямата си част усилията на Министерството на финансите се наблюдават от заместник-министъра Уоли Адейемо и Лиз Розенберг - помощник-министър по въпросите на финансирането на тероризма и финансовите престъпления. Агенцията също така е изготвила страници с често задавани въпроси, за да напомни на банките, че някои отрасли на енергетиката, зърнопроизводството, комуникациите и други са освободени. Издадени са и общи лицензи, за да стане още по-ясно на банките, че тези дейности могат да продължат.

Citigroup прекратява банковия си бизнес в Русия Американската инвестиционна банка Citigroup обяви в четвъртък, че ще прекрати своя потребителски и местен търговски банков бизнес в Рус... Прочети повече Въпреки това банките са предпазливи и подлагат повечето бизнес контакти дори с руски клиенти, които не са подложени на санкции, на сложен и дълъг процес на проверка. Това накара администрацията да насърчи кредиторите да продължат да банкират определени руски компании, пише Bloomberg. 

Източник: epicenter.bg

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Bloomberg: САЩ тихомълком са поискали големите банки да продължат да работят с руски фирми | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!