Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турският посланик: Задържан е стрелецът от границата

Работи се по две версии - за трафик на наркотици и за трафик на мигранти.

Задържаните за стрелбата срещу и убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски граждани. Това заяви за БТВ посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

"В резултат на щателната и решителна работа, извършена от екипите на Жандармерията в Oдрин, лицата Е.Е. и М.Е., за които беше установено, че са извършили нападението, бяха заловени, а при претърсването им бяха иззети пушка, използвана при инцидента и 23 ловни патрона, принадлежащи към нея", пиша в прессъобщение валийството на Одрин.

Работи се по две версии - за трафик на наркотици и за трафик на мигранти.

По-рано днес заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви първо пред bTV, че турските власти са задържали двама души - един извършител и един помагач. 

"Става дума за криминално деяние и изключителна агресия. Ще отговорим със сила на тази агресия. Това значи, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които създават опасност за живота на нашите служители по границата. Мощни оръжия ще се ползват всеки път, когато наши служители са застрашени. Имат указания да ползват оръжие във всеки случай, когато се налага", заяви по време на брифинга за инцидента вътрешният министър Демерджиев. Той заяви, че лично ще поеме отговорност служителите да посмеят да стрелят. 

Както вече писахме, убитият граничен полицай е 30-годишният сержант Петър Бъчваров от Елхово. Той е имал осем години стаж в системата на МВР. 

Снощи около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. 

Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит. Това съобщи на брифинг днес главният секретар на МВР Петър Тодоров. 

"Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела", каза още Тодоров. 

Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила към вътрешността на Турция. 

Осъществен е контакт с турските власти, предприети са действия по установяване на извършителите. 

"Искам дебело да подчертая, че ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите", каза на свой ред вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинга. 

"Изключително важно е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина, които са ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност у тези хора, които извършват този тип дейност, което е престъпление съгласно чл. 281 от Наказателния кодекс. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията…Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата", настоя служебният вътрешен министър. 

Той потвърди, че става въпрос за трафиканти на мигранти, а турските власти работят по случая и полагат усилия тези хора да бъдат изправени пред закона. 

"Турските колеги работят по случая. Уверили са ни, че ще направят всичко възможно и необходимо тези хора да бъдат намерени и изправени пред закона. Доведена е жандармерия, доведени са разследващи. Много екипи работят, включително и във вътрешността, в подстъпите към Одрин и към останалите градове. Всеки ден това съоръжение се кърпи и поддържа постоянно и всеки ден се натъкват на такива дупки. В случая става въпрос за криминално деяние, става въпрос за изключителна агресия. За пръв път се подхожда по този начин".

По думите му граничните екипи постоянно и ежедневно се натъкват на дупки в оградата. Той е разпоредил да бъде използвано огнестрелно оръжие срещу нарушители на границата.

При ескалираща агресия, която включва използването на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с необходимата сила и ви уверявам, че, ако има инциденти на границата, няма да са в посока на нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето за служителите ни по границата, допълни Демерджиев. 

В района вече има доведена жандармерия. На въпрос на БНР как ще подсилим защитата на границата министър Демерджиев отговори, че ще има "мощни оръжия", които ще се използват при всеки риск за живота на граничните полицаи или военнослужещи: 

"Преди месец аз бях тук, в Елхово, и дадох ясни и недвусмислени указания на нашите служители да използват оръжие във всеки случай, в който това се налага. Получихме помощ сериозна от Европейската комисия и всички тези средства ги включваме в техническо обезпечаване. Предвидили сме допълнителен щат на "Гранична полиция", за да може "Гранична полиция" сама да защитава границата". 

Това е границата, по която преди падането на Берлинската стена  е имало т.нар. кльон (остатъци, от който може да се видят и сега) и където не малко хора, опитващи се да избягат на запад, са намирали смъртта си преди 1990 г. 

Мястото на инцидента е на граница, за която наскоро служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че се пази строго - в охраната са включени военните, хеликоптери и дронове.

30-километровата ограда пък е оборудвана с камери и датчици. 

Смъртта на 30-годишния граничен полицай от Елхово Петър Бъчваров оголи проблемите със сигурността на границата и на служителите, които я охраняват. Трагичният инцидент отприщи вълна от предложения за законодателни мерки, свързани с присъдите за трафик, и повдигна темата за това колко подготвени са служителите на МВР, колко е адекватно оборудването им и какво е състоянието на оградата (ако доскоро се твърдеше, че тя спира мигрантския натиск, за служебния вътрешен министър Иван Демерджиев вече е негодна).

В отговор на "тази гнусна проява", както определи инцидента Демерджиев (който даде брифинг в Елхово), той лансира идеята, че патрулиращите полицаи трябва да носят "дълго оръжие" - т.е. автомат, и да отговарят на агресията със сила. Демерджиев дори заяви, че ще поеме отговорност служителите да се осмелят да стрелят. 

От посолството на Турция у нас изказват съболезнования на българските служби за сигурност и на българския народ.

Скандално! Убитият граничен полицай и убиецът му може и да са се познавали....

Източник/ци: Посланикът на Турция: Задържаните за убийството на българския граничен полицай са турски граждани

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!