Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вдовицата на подп. Терзиев: Орлов е натопен!

Димитър Стоянов очаква оправдателна присъда за зам.-командира на "Графа", Димитрина Попова го иронизира

Вдовицата на загиналия с МиГ-29 миналата година подп. Валентин Терзиев Димитрина Попова разкри, че обвиненият за смъртта на съпруга й - полк. Методи Орлов е натопен. И обяви, че не той е бил посочен в заповедта на командира на ВВС за ръководител на стрелбите в нощта на фаталния инцидент край Шабла, при който Терзиев стреля по движеща се мишена в открито море в нощно небе. 

По-рано военният министър Димитър Стоянов обяви сензационно, че очаква оправдателна присъда за полк. Орлов, когото познавал отдавна и добре и че не можел той да определи финалните действия на пилота.

Че подп. Терзиев е загубил пространствена ориентация и това е причината за падането на изтребителя бе и първата официална версия на МО още миналото лято, когато принципал на ведомството бе Георги Панайотов. Тогава той покани Попова и сина на загиналия "орел" на пресконференция, в която участва и командира на авиобаза "Граф Игнатиево" Николай Русев. 

"Разбира се, че полковник Орлов ще бъде оправдан, след като е единственият привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача.

Има изрична заповед на ръководителя на ВВС, утвърдена от МО, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полк. Орлов", разкрива днес Попова. И хвърля съмнение, че определянето на обвиняемия от военната прокуратура в София е неслучайно.

"Какво прави той там, кой го изпрати и с какви отговорности? Има и друго, по-отговорно лице в командния пункт, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството", добавя тя.

Не е ясно дали има предвид именно генерал Русев. 

"Това, че Методи Орлов ще поеме цялата вина го знам от десетия ден след инцидента (най-вероятно не по негово желание). Интересно е как Военна прокуратура стигна до това решение и нейно ли е? Има още много факти за изясняване, освен твърде закъснялата експертиза на черната кутия", пита още опечалената жена. 

"Стоянов явно не си е научил устава на въоръжените сили, а за Наказателен кодекс не е и чувал, след като с такава лекота и с едно изказване обезсмисли съдебната ни система и отново прехвърли вината върху пилота, пренебрегвайки йерархичната подчиненост във ВС при взимане на решения, изпълнението им и последващите отговорности от това.

Ще привлече ли Прокуратурата правилните и всички отговорни лица, с точните факти и обстоятелства, или ще изпрати случая в битието?", настоява още тя. 

На основната снимка: Последната семейна за подп. Терзиев - с голямата му дъщеря (вече майка), съпругата му и малкото му момченце

Източник/ци: Вдовицата на подп. Терзиев: Орлов е натопен! - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!