Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Експрес": Съпругът на Урсула фон дер Лайен замесен в съмнителни фармацевтични сделки

Автор: exxpress.at

Бизнес дейностите на съпруга на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен са в центъра на вниманието на европарламента в момента. Основният проблем е съмнителното отпускане на субсидии за фармацевтични компании, в което Хайко фон дер Лайен играе водеща роля. 

Вероятно не е случайно, че именно безпартийната италианска евродепутатка Франческа Донато повдигна въпроса за бизнес дейностите на съпруга на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (64). Както информира вестник Welt, в изпълнено с възмущение писмо от 26 октомври до председателката на специалната комисия "Корона" на ЕП Катлин ван Бремпт, Донато съобщава за "неморални действия" и "смущаващи новини", които се разпространяват за Хайко фон дер Лайен (67).

Като италианка тя трябва да знае, че само преди десет месеца в Удине, Италия е създадена компанията Orgenesis Italia, дъщерно дружество на едноименната американска компания Orgenesis, която е специализирана в генната и клетъчната терапия и в която Хайко фон дер Лайен като специалист по клинични изпитвания е медицински директор от 2020 г. насам.

Евродепутатът Франческа Донато е поразена от факта, че компанията Orgenesis Italia е успяла да осъществи преврат малко след създаването си. Тя придобива дял във Фондацията за генна терапия и разработване на лекарства с помощта на РНК технология на университета в Падуа, която е масово субсидирана със средства на ЕС. По-конкретно, 320 млн. евро от Фонда за възстановяване на ЕС са постъпили в Падуа, като част от тях - 383 000 евро - са били предоставени директно на Orgenesis Italia. А кой е в надзорния съвет на гореспоменатата фондация? Някой си Хайко фон дер Лайен. Нещо повече, фон дер Лайен подава оставка оттам в същия 26 октомври, когато Франческа Донато изпраща писмото до председателя на специалния комитет "Корона". Вероятно всичко това е съвпадение.

Неговите бизнес дейности са поставени под въпрос с оглед на финансирането от ЕС, Хайко фон дер Лайен Източник: LinkedIn

Обвиненията срещу Хайко фон дер Лайен: действията му са били не само "неразумни", но и "неетични"

Оливие Худеман от неправителствената организация Corporate Europe Observatory, която се застъпва за прозрачност при влиянието върху политиките на ЕС, критикува съпруга на председателя на Европейската комисия пред вестник Welt. "Позицията на Хайко фон дер Лайен във фондацията на университета в Падуа по време на отпускането на безвъзмездните средства носи риск от конфликт на интереси."

Като съпруг на председателят на ЕК, за Хайко фон дер Лайен е било "неразумно да поеме официална ръководна роля в проект с такова значително финансиране от ЕС". Самият депутат от ЕС Франческа Донато пише в писмото си до председателя на комисията за "Ковид" : "Явно е неетично съпругът на председателят на ЕК да участва в управлението на част от тези средства за финансиране на научни изследвания на група добре познати мултинационални фармацевтични компании, включително и на самата Orgenesis."

Но това не е всичко - Хайко фон дер Лайен е свързан и с друго съмнително финансиране. След назначаването на фон дер Лайен за медицински директор на Orgenesis, в ЕС са създадени поне четири дъщерни дружества, някои от които са получили милиони субсидии. През ноември 2021 г. например гръцкото правителство е инжектирало "до 32 млн. евро" в съвместно предприятие, което Orgenesis е сключила с биотехнологичната компания Theracell, съобщава Bloomberg.

Хайко фон дер Лайен има водеща роля в Orgenesis като медицински директор

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен също дължи обяснения за сделката на ЕС за ваксината Covid 19

Но това не е всичко. Orgenesis получи голяма помощ също и в Нидерландия. При финансирането на консорциум от биотехнологични компании и университети 1,2 млн. евро бяха предоставени на Mida Biontech, дъщерно дружество, изцяло притежавано от Orgenesis. А в Германия, родината на фон дер Лайен, Orgenesis вече има клон, основан през март 2021 г. Главен изпълнителен директор е Хайко фон дер Лайен. Седалището на компанията се намира на последния етаж на пететажна жилищна сграда в Мюнхен-Швабинг.

Във всеки случай в писмото си евродепутатът Донато повдига въпроса дали отпускането на субсидии на Orgenesis е било извършено правомерно. Но по-важното е дали дейностите на Хайко фон дер Лайен във фармацевтичната индустрия са съвместими с позицията на съпругата му?

Дискусията за бизнес дейностите на Хайко фон дер Лайен е взривоопасна, не на последно място на фона на разследванията на Европейската прокуратура (EPPO) на многомилиардните сделки на ЕС за ваксини срещу Covid-19. Става дума за съмнителна размяна на текстови съобщения между ръководителя на Европейската комисия фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла. Председателят на ЕК категорично отказва да разкрие съдържанието на SMS-ите.

Източник: exxpress.at

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Източник/ци: "Експрес": Съпругът на Урсула фон дер Лайен замесен в съмнителни фармацевтични сделки | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!