Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето какво тежко наказание очаква полковника, обвинен за смъртта на майор Валентин Терзиев

Полковник Методи Орлов може да получи наказание лишаване от свобода до 6 години за причиняване на смърт по непредпазливост на майор Валентин Терзиев, който загина край Шабла през юни 2021 г., съобщава bTV. 

9-ти юни миналата година, малко след полунощ, тече учение по въздушна отбрана с МиГ-29 в морето край Шабла. След пуск на ракета по светеща парашутна мишена, майор Валентин Терзиев докладва: 

Майор Терзиев:
„Ракетата сходи, излизам надясно“

Ръководител полет:
„Излизай надясно с 270 и изключи „Главен“.

Майор Терзиев:
„Главен….“


Това са последните думи,  в последния полет за майор Терзиев. В този момент, според Военна полиция, изтребителят е бил на височина от 1433 метра, със скорост  948 км./ч/.

Повече от година след фаталния полет Военната прокуратура заключи: ръководителят на стрелбите - полковник Методи Орлов, не е изпълнил задълженията си и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил смъртта на майор Терзиев.

Той не е забранил провеждането на стрелбата при положение, че изтребителят е бил под минималната височина от 4000 метра. Пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът е паднал в морето. 

Полковник Орлов е и заместник-командир по летателната подготовка на база „Граф Игнатиево”. Потърсихме за коментар. Той обаче заяви, че в момента не може да коментира.

От Министерство на отбраната не коментираха обвинението и уточниха, че още миналата година военното разследване е излязло със заключение.

Предстои още много работа по досъдебното произоводстство за изясняване на всички факти и обстоятелства, заявиха от прокуратурата. 

Източник/ци: Ето какво тежко наказание очаква полковника, обвинен за смъртта на майор Валентин Терзиев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!